Inmiddels weten jullie wel dat ik een grote voorliefde heb voor allerhande crap uit China en omstreken. Regelmatig plaats ik een bestelling van een aantal items die ik natuurlijk ook echt heel hard nodig heb, haha. Ik vind niets heerlijker om even een uurtje op standje zombie op AliExpress te struinen. Gewoon op die handige app op mijn smartphone. Ik kan me voorstellen als je nog nooit iets besteld hebt via AliExpress, er een aantal dingen zijn die je tegenhouden. Ik ga je er alles over vertellen. Wedden dat je zodra je klaar bent met lezen rond gaat neuzen op AliExpress? Hoe AliExpress werkt? Ik geef je de beste tips en trics!

Website vs App

Website vs App

Het is je vast wel duidelijk dat AliExpress een webshop is. Het goede nieuws voor de smartphonejunkie, je kunt de app downloaden in de Apple Store en via Google Play. Maar even terugspoelen: AliExpress is een website waar je bijna alles kunt kopen. Je koopt niet bij AliExpress zelf, maar bij allerlei kleine webshops die hun waar via deze site verkopen. Een soort Marktplaats maar dan niet tweedehands, snap je? Voordat je je laptop of andersoortig computer erbij pakt, krijg ik je zover om de app te downloaden? De artikelen zijn namelijk goedkoper in de app dan op de website. Geen bikkelharde euro’s, maar enkele centen. Maar hey, als je regelmatig wat gaat bestellen, is dit toch voordeliger.

Verzendkosten

Je hebt de app geïnstalleerd (of je bent eigenwijs/bejaard/slechtziend en zit toch achter een groot scherm) en zoekt, laten we zeggen een hoesje voor smartphone of een leuk paar oorbellen. In de zoekbalk geef je een omschrijving van het product wat je graag wilt en daarna klik je op het trechtertje. Hier kun je namelijk een aantal (niet geheel onbelangrijke) details toevoegen. Het land waarnaar je het wil laten verzenden, de minimale of maximale prijs, maar het belangrijkste: gratis verzenden. Ik zou dit zeker aanvinken, omdat vaak het verzenden duurder is dan het product zelf. We blijven gierig he, als Nederlander. Het grote scrollen kan beginnen!

Verlanglijstje

Verlanglijstje

Heb je een product gevonden dat je wat lijkt? Druk dan op het hartjessymbool. Op deze manier sla je het product op in je verlanglijstje. Wat ik altijd doe is een aantal soortgelijke producten (want geloof me, dat zijn er heel veel) op mijn verlanglijstje zetten en dan vergelijken. Het kan namelijk soms echt wel geld schelen per aanbieder. Wat wel even goed is om te weten: het kan zijn dat je een product op je verlanglijstje zet en het na een aantal weken niet meer beschikbaar is, don’t panic, je kunt het vast vinden bij een andere verkoper!

Artikelen zoeken via foto

Wat ik zelf een enorm handige optie vind, is om een product op te zoeken via een afbeelding. Bovenin de app staat rechts naast de zoekbalk een camera-icoontje. Als je daar op drukt, kun je een afbeelding uploaden en soortgelijke producten laten zoeken. Dus als je op een andere website een product ziet en je wilt weten of dit op AliExpress goedkoper verkrijgbaar is, dan is dit een easy peasy zoekmogelijkheid!

Recensies

Onder elk product staan ook recensies van mensen die eerder een product gekocht hebben. Lees deze zeker ook even! Staan er geen recensies onder het product, dan heb je twee opties: je bestelt toch op hoop van zegen of je skipt deze verkoper en zoekt een ander. Verkopers zijn helemaal niet blij met minder dan vier sterren als recensies. De concurrentie is groot en ze gaan ver om je tevreden te houden.

Even belangrijk!

Even belangrijk!

Nog wel even drie hele belangrijke dingen:

 1. Let op de prijs van het product wat je koopt. Tot 30 juni 2021 geldt het volgende: Is het product duurder dan € 22,- dan loop je het risico om 21% btw te moeten betalen aan de Douane. Je krijgt dan een briefje dat je pakketje bij het postkantoor ligt en aldaar mag je betalen (dat je het op moet halen bij het postkantoor betekent NIET dat je perse bij hoeft te betalen, de kans is groter dat het niet door de brievenbus past). Betaal je meer dan € 150,-? Reken dan bij die 21% btw nog even 3% invoerrechten. Overigens lees ik regelmatig de tip dat je de verkoper kunt vragen om “Gift” op de verpakking te schrijven, dat zou controle kunnen omzeilen. Zelf heb ik hier geen ervaring mee. Even belangrijk: bestel je zes telefoonhoesjes of acht paar oorbellen bij dezelfde verkoper en is dit meer waard dan € 22,- dan loop je bovenstaand risico ook. Heb je bij verschillende verkopers een totaalbedrag van € 22,- dan hoef je je geen zorgen te maken.
 2. PER 1 JULI 2021 GELDEN ER NIEUWE REGELS. NIET ALLEEN VOOR ALIEXPRESS, MAAR VOOR ALLE INTERNATIONALE WEBSHOPS. Ook deze webshops moeten BTW gaan innen, om zo binnen- en buitenlandse webshops eerlijke kansen te bieden. Je bestelling wordt dus 21 procent duurder. Belangrijk is dat je moet opletten of de webshop waar je bestelt de btw int bij je bestelling. AliExpress heeft aangegeven de btw te innen bij je bestelling, dus schrik dus niet als die oorbellen ineens een stuk duurder zijn na 1 juli 2021. Bestel je bij een andere buitenlandse webshop en houden zij de btw niet in? Dan wordt de btw geïnd bij aankomst in Nederland. Je moet dan bij het ophalen van je pakketje bij bijvoorbeeld PostNL de extra afhandelingskosten tussen de 4 en 7 euro betalen.
 3. Er is een hele hoop aan “merk”-artikelen te koop op AliExpress. Hetzelfde idee als op de zwarte markt of dat leuke marktje op je vakantiebestemming. Persoonlijk hou ik er niet zo van, maar als jij het wel zou willen bestellen wil ik je wederom waarschuwen. Mocht je pakketje eruit gepikt worden door de Douane, dan kan het zijn dat je een forse boete moet betalen aan het merk. Het valt namelijk onder vervalsing en de boetes zijn niet mals. Zo kreeg een man een boete van 5000 euro van Rolex, omdat hij een nepper had besteld.
 4. Bestel je kleding of schoenen? Houd er dan rekening mee dat alles klein valt. Vaak staan er maattabellen bij en ik raad je zeker aan om deze te gebruiken voordat je een willekeurige maat in je mandje stopt!

Betalen

Heb je een aantal leuke artikelen gescoord en gedropt in je winkelmandje? Je betaalt in eerste instantie aan AliExpress. Hoe? Je kunt je heel handig betalen met IDeal, Creditcard en Paypal. Zodra je dit voltooid hebt, volgen de bestelbevestigingen rap in je mailbox. Op het moment dat de verkoper je items verstuurd heeft, krijg je ook weer een mailtje. Duurt dit langer dan een dag of drie, dan stuur ik de verkoper altijd een berichtje wanneer hij verwacht de spullen te gaan versturen. Krijg je hier niet rap genoeg antwoord op, dan kun je een dispute openen. Daarover zo meer.

Wachten

Wachten

En dan begint het wachten. Ja, wij Nederlanders zijn verwend dat we sommige items zelfs de volgende dag al in huis hebben. Kun je bij AliExpress wel vergeten. Gemiddeld duurt het tussen de twee en vier weken, soms zelfs iets langer, maar nooit langer dan zes weken. Dus wil je snel iets hebben? Skip it. Maar hey, hoe leuk is het dat je onverwachts een pakje hebt? En je niet weet wat het is omdat je meerdere items besteld hebt (of je een beginnende vorm van dementie hebt)? Ik houd ervan hoor! Wat belangrijk is als je het pakketje ontvangen hebt en alles is zoals je verwachtte, laat dit dan even weten in die handige app. Deze bevestiging zorgt ervoor dat de verkoper zijn geld van AliExpress krijgt. Je kunt dan meteen laten weten of je tevreden bent. Is je artikel stuk of is er iets anders mee? Laat het de verkoper even weten, voordat je een slechte recensie achterlaat, samen komen jullie er vast wel uit!

Dispute

Het kan gebeuren dat je een artikel niet ontvangt. Inmiddels heb ik zo’n 90 items besteld en is het een keer gebeurt dat het niet eens opgestuurd werd maar al geannuleerd en een keer dat ik het überhaupt niet kreeg. Je kunt dan (wederom) de verkoper mailen. Doe dit wel een dag of twee a drie voordat je “Dispute” (kopersbescherming) verloopt, want dan kan diegene je nog een oplossing bieden. Heeft dit geen soelaas, dan kun je een Dispute openen. AliExpress zorgt dan dat je je geld terugkrijgt, vrij rap, want binnen een dag of drie staat het alweer op je rekening.

Nou, dat was me een hele bak met informatie, nietwaar? Ik hoop dat je nu alle ins en outs weet wat betreft het shoppen op AliExpress en ik durf te wedden dat je binnen no time verslaafd raakt! Heel veel shopplezier! Laat je me weten wat je zoal gekocht hebt?

Wil je meer zien of lezen over wat ik zoal kocht op AliExpress? Bekijk dan zeker deze linkjes:

AliExpress Shoplog

AliExpress-Shoplog april 2019

Mijn 5 grootste miskopen van AliExpress

Mijn 8 beste AliExpress-aankopen

23 Comments

 1. Ik heb hier al super veel over gehoord en ik heb toch maar eens de app geïnstaleerd! Toen ik las dat je ook met Ideal kan betalen, was ik over de streep 😉

   • Kan ik ook ergens twee accounts hebben? Ik kan nl bestellingen niet volgen of i wijzigen. Terwijl ik het al betaald heb.. Gr. Grietje

 2. Ik heb ook al vaak op AliExpress besteld, maar je tips zijn heel handig! Dat van de btw en invoerrechten wist ik bijvoorbeeld al niet, dus daar ga ik zeker rekening mee houden! Ik moest nu €19 betalen, dus maak me geen zorgen

  • Eke Reply

   Ah, ik ben blij dat ik je iets heb kunnen vertellen wat je niet wist, haha

 3. Het is maar goed dat ik dit net lees, want er stond een winkelmandje klaar die ik nog even kritisch ga bekijken nu! Bedankt

 4. Ik ben nu aan het rondkijken op de Alie app ik gebruik zelf de Wish app. Lijkt er erg op! Maar daar word je geld gewoon teruggestort als het product niet binnen een bepaalde tijd word geleverd. Oh ja naast BTW moest ik ook 17,50 handelingskosten betalen bij de douane. Mijn pakketje van €31 gkwam ineens €21,85 bij 🙁

 5. Handig artikel! Ik bestel voornamelijk op eBay, dit ben ik zo gewend en vind ik fijn. Al zie ik steeds vaker leuke dingen voorbij komen bij AliExpress.

 6. Pingback: VIDEO | Hoe werkt AliExpress? De beste tips & trics! - EkeBrouwer.nl

 7. Bedankt voor de handige tips zeg! Ik heb er pas 1 keer wat gekocht, en dat ging niet zo goed. Met deze tips gaat het vast beter.

 8. Ik heb er meerdere keren naar gekeken en ik ken veel mensen die bestellen. Maar ik heb er niets mee. Mocht ik het een keer proberen dan laat ik het je weten 😉

  • Eke Reply

   Klopt! Al gaat het tegenwoordig wel sneller. Een week a twee! Maar alsnog lang, haha

 9. Ik heb er weleens van gehoord maar nog nooit iets besteld. Wel bij een vergelijkbare website van Mini in de box. Waarvan de aankopen eigenlijk altijd tegenvielen of snel stuk waren.

 10. handige tips en je plaatst Ali voor mij in een ander, beter daglicht! ik hou ook helemaal niet van de fake producten, namaak van merkartikelen,… fijn dat jij daar ook voor waarschuwt. Ik heb er nog nooit besteld, al heb ik wel de app staan 🙂

 11. Wat ik ook wel eens doe: als ik wat gevonden heb, dan voer ik die zoekterm (en dat is vaak een halfslachtige vage vertaling) in en dan krijg ik nog meer opties van hetzelfde product, maar dan mogelijk bij goedkopere leveranciers. En het was mij idd ook al opgevallen dat de app vaak goedkoper is! Ik zet meestal dan dingen op mijn verlanglijstje en bestel uiteindelijk via de app.

 12. Het blijft een handig artikel! Ik heb al een poosje niets besteld (want, niks nodig) maar het blijft een leuke manier van dingen uitproberen. Ik vind het eigenlijk wel charmant dat het wat langer duurt, zo kun je ook nog eens vergeten wat je ook alweer had besteld.

 13. Duidelijke uitleg! Zelf bestel ik ook veel via alie, lekker goedkoop en best goede kwaliteit. Alleen makeup vind ik niet fijn om te bestellen, ben bang dat het allergische reacties geeft.

 14. Wat een handige tips, elke keer stop ik dingen in mijn winkelpanden, maar ga dan toch niet over op de koop. Misschien toch maar een keer doen

 15. Hallo Elke ,
  Ik heb de vraag ik koop ook al 5 jaar op AliExpress , maar ik kan via de mobile app niet mijn “manege feedback ” bekijken ik moet er altijd op de laptop voor wat ik soms niet kan, en je moet aan veel verkopers meermaals vragen om U feedback te krijgen ,jammer dit wel
  hoe kan ik dit zien mijn manege feedback op mijn smartphone aub

  2 ) ik koop dus veel en ik zie dat mensen dat posten ,dan komen andere dat liken en zo zien ze ook dat je zo een boom hebt geplant waar je veel coins munten , mee kan verdienen, maar ik kan niets posten dat iedereen van mijn volgers kan bekijken
  je weet op je laptop zie je staan ” MY POST “maar dat gaat niet je moet het doen via de APP
  hoe doe ik dat aub ?
  Help mij want er is op AliExpress wel geen enkele hulp verkopers zijn gewoon op orders uit
  En die EVA die 24/24 u online is is een ROBOT die geeft geen hulp
  ik zie op mijn laptop mijn rpofiel (ledencentrum ) maar op de app mijn account ,en daar zie je niets van je feedback
  die posten heb ik in het begin wel gedaan maar heb dat toen verwijderd ik wist ook niet je elke dag 16 munten kon verdienen en bomen planten ,is mij maar opgemerkt na 3 jaar ik op aliexpress zat lol en betaalde toen ook altijd met laptop wat duurder is
  en voor de gekochte producten te posten
  En nog 1 vraag eigenlijk
  dus was ik aan het zoeken voor deze 2 zaken mijn hulp hopelijk krijg ik van jou antwoord ?.
  Zou ik zo op prijs stellen

 16. Pingback: Mijn 5 grootste miskopen van AliExpress - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.