Je hebt er vast wel over gehoord: Per 1 juli moet je op je online bestellingen buiten de EU BTW betalen. Eerder hoefde dit voor bestellingen onder de 22 euro niet. Zo zal je cheap ass-AliExpressbestelling opeens stukken duurder worden. Dat telefoonhoesje of setje oorbellen lijken dan een stuk minder aantrekkelijk. Wat worden de regels en waar moet je zoal rekening mee houden? Ik vertel je in dit artikel alles, zodat jij goed voorbereid je bestelling in je favo buitenlandse webshop toch nog kan blijven doen of toch kan kiezen voor een alternatieve webshop.

Nieuwe Europese wetgeving rond BTW

Na flink lobbyen is er in Brussel besloten om de BTW voor zowel binnen- als buitenlandse webshops gelijk te trekken. Dit om ook Nederlandse webshops een eerlijke kans te geven, want de concurrentie leek oneerlijk. Vorig jaar gaven wij Nederlanders zo’n 2,6 miljard euro uit bij buitenlandse webshops. 10 procent hiervan waren Chinese webwinkels. De invoering van BTW op alle goederen lijkt dus goed nieuws te zijn voor Nederlandse ondernemers.

Je bent vast nieuwsgiering aan wat een bestelling je nu zal gaan kosten. De BTW op je bestelling bedraagt 21%. Op een bestelling van laten we zeggen € 5,- komt daar dus € 1,05 bij. Maar dit is niet alles. PostNL gaat namelijk kosten rekenen voor het innen en afdragen van de BTW. Deze kosten variëren tussen de € 4,- en € 7,-. DHL heeft aangegeven geen extra kosten voor het innen en afdragen te rekenen.

Aan wie betaal je BTW?

Bij aankomst van jouw pakket checkt de vervoerder van het pakket in een internationaal aangiftesysteem of er al BTW geïnd is door de webshop waar jij je spullen besteld hebt. Mocht dit niet het geval zijn, dan krijg je als PostNL de vervoerder is een online betaalverzoek. In dit geval betaal je bovenop de BTW € 4,- aan afhandelingskosten. Je kunt er ook voor kiezen om het pakket af te halen bij een PostNL-punt, dan betaal je € 7,-. Maar niet geheel onbelangrijk: mocht je pakket een waarde hebben van boven de € 150,-, dan stijgen die € 4,- en € 7,- naar € 10,- en € 13,-.

Heb jij voor 1 juli iets besteld, maar is het nog niet bezorgd? Dan moet je alsnog BTW en afhandelingskosten betalen, aldus PostNL.

Webshops

Ik heb even gekeken bij buitenlandse webshops waar ik zo af en toe bestel, want ik begreep dat sommige webshops manieren hebben gevonden om onder deze BTW-heffing uit te komen. Zo heeft AliExpress allerlei warenhuizen in Europa gevestigd van waar ze uit kunnen versturen. Zo is je pakketje sneller in huis en ontkom je wellicht aan nog duurdere producten. Boohoo geeft aan dat zijzelf de kosten voor BTW en heffingen gaan dragen voor bestellingen binnen Europa. Ik heb geruchten gehoord dat dit ook voor Shein geldt, maar daar kan ik niet iets specifieks van terugvinden. Mocht jij webshops weten die een zelfde of andere regeling hebben, let me know!

1 Comment

  1. Pingback: Hoe werkt AliExpress? De beste tips en trics! - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.