Een onderwerp wat ik steeds meer prioriteit in ons leven wil geven is duurzamer en “groener” worden. Iets wat ik eerder altijd bij Groen Links-stemmende, geitenwollensokkende dragende en stoffige mensen vond passen. Maar hey, ik wil dolgraag deze wereld door kunnen geven aan mijn kinderen en kleinkinderen, dus het is tijd om in actie te komen. Ik neem je mee in waar wij in kunnen veranderen.

Afval nog beter scheiden

We hebben drie containers voor de deur staan. Papier, GFT en overig afval. Voor plastic staan her en der in onze stad grote containers, eigenlijk bij elke supermarkt wel. Het is dus niet zo moeilijk om het afval op de juiste manier te scheiden. Toch komt het nog wel eens voor dat er iets van het een of ander verdwijnt in de bak waar het niet hoor. Daar moeten we dus alerter op zijn, dus wellicht is het tijd om eens een goede prullenbak met verschillende compartimenten te kopen.

De auto vaker laten staan

De man en ik boffen allebei dat we in onze woonplaats werken, dus in principe staat de auto meestal wel voor de deur. We fietsen naar de opvang, school en ons werk en dat gaat prima. In het weekend kiezen we er ook voor om de auto steeds vaker te laten staan en te gaan fietsen. Als we haast hebben, pakken we hem toch en ook als we buiten onze stad moeten zijn. Het OV vind ik persoonlijk toch wel prijzig en niet altijd even praktisch.

Minder water verbruiken

Minder water verbruiken
Minder water verbruiken

Een echt verbeterpunt is het verbruik van water. We laten te vaak de kraan stromen, terwijl hij dan best uit zou kunnen. Ook was het laatst hot item om minder lang te gaan douchen. Ik vraag me alleen af hoe mensen dat doen. Ik ben zo tien tot vijftien minuten bezig. Eerst shampoo, ondertussen alles scheren, daarna conditioner en dan reinig ik mijn gezicht en poets mijn tanden. En voordat ik dan alles af en uitspoel zeep ik me ook nog even in. Dat lukt echt niet in een paar minuten!

Minder onzinaankopen doen

Misschien heeft dit meer te maken met het feit dat we meer op onze financien willen letten dan dat we het om duurzame redenen doen. Maar al een aantal maanden doen we beduidend minder onzinaankopen. Eerder vond ik het heerlijk om door een winkel als Action te struinen en was ik ervan overtuigd dat we bepaalde dingen nodig hadden of gewoonweg verdienden. Het scheelt een hoop geld en zooi in huis, want “ontspullen” is echt wel nodig met de verhuizing die we graag willen.

AliExpress

Ik weet dat sommigen van jullie een wenkbrauw optrekken of in lachen uitbarsten. En eerlijk, ik vind het ook wel een gevoelig punt. Ik heb de afgelopen jaren heel wat bestellingen geplaatst in het Oosten en mijn artikel over hoe AliExpress precies werkt is elke maand opnieuw het bestgelezen artikel op mijn website. Mensen komen via Google met dat bericht op mijn blog terecht en op Youtube heb ik duizenden kijkers naar mijn AliExpress-shoplogs. Maarre, duurzaam is het nu niet bepaald hè? Het is een enorme belasting voor het milieu om al die prulletjes via luchtpost naar Nederland te krijgen. Ook zijn in sommige delen van het Oosten de milieunormen wat betreft productie veel lager, met milieuverontreiniging ten gevolg. Ga ik nu nooit meer op AliExpress bestellen? Dat durf ik niet te zeggen. Wel zal ik nu drie keer nadenken in plaats van domweg te shoppen. Echt!

Duurzame kleding

Duurzame kleding
Duurzame kleding

Je hoeft echt geen jute ondergoed te dragen om duurzame kleding om je lijf te hebben. Maar kritisch kijken naar welke merken beter letten op omstandigheden waarin kleding gemaakt is (en dan niet alleen het welzijn van de makers, maar ook die van het milieu), is nooit weg. Nu vind ik het voor mij zelf prima om een basisgarderobe te hebben die uitsluitend uit duurzame stukken bestaat, maar voor de snel groeiende kinderen ga ik toch wel snel richting fast fashion. Toch zijn er ook redelijk wat kindermerken ontzettend goed bezig of goed op weg. Overigens wil het niet zeggen dat als een merk goedkoper is, het persé “verkeerd” geproduceerd is. Dure (soms zelfs designer) merken kunnen er ook wat van.

Microplastic

Ik dacht lange tijd dat al het plastic in de oceaan enkel bestond uit afval wat men niet opruimde. Totdat ik op een website terechtkwam waar lijsten met allerlei artikelen staat die microplastic bevatten. Denk ik hierbij aan tandpasta, vaatwastabletten, wasmiddelen en allerlei verzorgingsproducten. Als ik nieuwe producten nodig heb, kijk ik voortaan eerst op de lijstje op de website wel producten ik beter kan laten staan. Ik kan je echt aanraden op een kijkje te nemen op de site.

Wasbare wattenschijfjes

Een beetje beauty-minded vrouw kent wel de handdoekjes of washandjes waarmee je hand je make-up kan verwijderen. Het schijnt dus dat je ook wasbare wattenschijfjes hebt. Ik vind dit toch wel interessant om te proberen. Nu kun je je afvragen of wassen dan zo goed voor het milieu is, maar dat moet toch en ik kan ze prima in een waszakje bij de was doen. Ik ga nog even onderzoeken, ook na tips van jullie, welke mij het fijnste lijken en dan ga ik ze zeker uitproberen!

Ben jij bewust bezig met duurzamer leven?

2 Comments

  1. Hi Eke,

    Voor ons is duurzaam leven geen vlees eten en het liefst ook geen dierlijke (bij) producten gebruiken. Helemaal vegan dus. Best een uitdaging, want kaas. Ben er m’n leven lang mee volgepropt, dus even schakelen op zich, maar het aanbod groeit gestaag. Wist je trouwens dat de vleesindustrie verantwoordelijk is voor 55% van de vervuiling op onze aardkloot? Dat is sowieso meer dan alle vervoersmiddelen bij elkaar opgeteld. Kijk eens, mocht je interesse gewekt zijn, naar deze films (niet met de kinderen). Cowspiracy; Dominion; WhatTheHealth; Earthlings; ForksOverKnives.
    X Joyce

  2. Pingback: Zes wensen voor onze nieuwe woning - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.