Het is natuurlijk nooit een slecht idee om af en toe eens kritisch naar je geldzaken te kijken. Ik ben al een type wat enorm goed gaat op overzicht in mijn leven, dus onze financiën houd ik ook overzichtelijk bij in een Excel-bestand. Dit doe ik om te monitoren of alles is afgeschreven, welke vaste lasten er veranderen en hoe we er voorstaan qua budget wat betreft boodschappen en andere onvoorziene uitgaven. Hoe wij er voorstaan en wat er beter kan, kun je hieronder allemaal lezen.

Financieel overzicht

Op zich doen we het financieel best oké. Wel hebben we wat puntjes van aandacht, zeker omdat we nu toch echt wel graag een ander huis willen kopen. Het is dan wel handig om bepaalde zaken weggewerkt te hebben en te bekijken of bepaalde posten goedkoper of zelfs weg kunnen, want een huis kopen kost nu eenmaal geld. Ik vind het niet nodig om tot in detail te delen hoe we er nu voorstaan, maar een globaal beeld van onze vaste lasten laat ik hieronder zien:

 • Woonlasten (hypotheek, verzekeringen, energie, water, gemeente- en waterschapsbelasting): € 1000,-
 • Overige verzekeringen (rechtbijstand, WA, zorgverzekering): €300,-
 • Overige kosten (tv/internet, sim only en netflix): € 125,-
 • Vervoer (wegenbelasting, autoverzekering en benzine): € 350,-
 • Leningen (doorlopend krediet, creditcard en roodstand): € 175,-    
 • Kinderopvang en overblijf: € 900,-
 • Boodschappen (incl. wekelijks Marley Spoonbox, babyvoeding, luiers en kattenvoer van dierenarts): € 750,-
 • Zakgeld en onvoorziene uitgaven: € 400,-
 • Sparen (varieert elke maand): € 200/500,-

Besparen

Besparen
Besparen

De afgelopen maanden ben ik al bezig geweest met besparen op bepaalde dingen. Zo hadden we een doorlopende reisverzekering van € 6,- per maand. Nu zijn we niet van die globetrotters en gaan we dit jaar ook niet op vakantie (omdat we dus graag willen verhuizen), dit scheelt ons zo’n € 70,- op jaarbasis. Ook hadden we een abonnement op videoland a € 9,- per maand waar eigenlijk alleen Max gebruik van maakte, dus ook deze hebben we stopgezet. Daarmee besparen we ruim € 100,- voor het komende jaar. Max had een abonnement op Borre (hij kreeg elke maand twee boekjes thuisgestuurd), dit kost € 12,- en scheelt nu bijna € 150,-. Mijn drie mannen gingen strak elke 6 weken naar de kapper. Dit kostte in totaal elke keer €72,50. Ik vind het ook prima dat ze een keer per 2 maanden gaan. Dit scheelt op jaarbasis twee knipbeurten en is toch weer € 145,-. Hiermee hebben we geen meesterbedragen bespaard, maar kunnen we toch elk jaar weer 465 euro extra op onze spaarrekening extra storten.

Leningen

Iets waar ik minder trots op ben en me zelfs een beetje voor schaam, zijn de verschillende leningsvormen die we hebben. Zo staan we regelmatig rood, heb ik iets te vaak met mijn creditcard afgerekend als mijn bankpas een bipolaire bui (de chip weigert zo af en toe dienst) heeft en hebben we honderd jaar geleden eens een doorlopend krediet voor een auto afgesloten. De pest met een doorlopend krediet is dat je alles wat je afgelost hebt, ook weer op kunt nemen. Dat werkt zeg maar niet zo goed bij ons. Omdat dit soort dingen niet meewerken bij het kopen van een ander huis en de manier waarop we het tot nu toe aanpakten ook niet echt fantastisch werkte, besloot ik een plan te maken. Ik heb voor de rest van het jaar uitgerekend wat er binnenkomt en uitgaat. Maar vooral heb ik gekeken naar wat er overblijft om af te lossen en daarna te sparen. Als we echt hard ons best doen, hebben we aan het einde van dit jaar geen enkele lening, roodstand of creditcardschuld openstaan en kunnen we dus met ons droomhuis gaan zoeken, ons huis te koop zetten en het huis van ons dromen kopen.

We moeten dus echt even ons handen op de knip houden en wat minder snel uit eten gaan en een vakantie zit er dit jaar ook even niet in, maar ik weet zeker dat het het waard zal zijn!

Spaar jij voor een concreet doel?

9 Comments

 1. Wat goed van jou, ik moet me er ook weer eens in verdiepen. Een tijdje terug volgden we via een buurtcentrum een gratis cursus. Ik heb nu een mooie map. Ik wil me vooral richten op de hypotheek: zou ik daar niet wat af kunnen krijgen? Mijn man had het laatst al over verhuizen. Dan kunnen we zonder boete een nieuwe, goedkopere hypotheek afsluiten. Maar ik wil hier helemaal niet weg! Voorlopig althans. Ok heb weleens gehoord dat je soms iets af kunt pingelen op je bestaande hypotheek. De bank heeft er toch ook voordeel van als we niet verhuizen en dus bij hun blijven?

  • Eke Reply

   Dat heet bij onze bank rente middelen, absoluut interessant en wij gaan het ondanks een eventuele verhuizing ook doen. Kost ons eenmalig 225 euro, maar we besparen elke maand minimaal 75 euro. Vaak kun je je bestaande hypotheek ook meenemen naar een nieuw huis, dus blijft die besparing staan!

 2. Interessant om zo eens te lezen hoe een ander het allemaal doet! Ik ga persoonlijk ook lekker op Excel-bestandjes en houd sinds een tijdje ook per maand bij wat ik uitgeef. Alleen dat al zorgt ervoor dat ik minder uitgeef. Ik spaar momenteel voor een (nog te boeken) vakantie en vooral voor “later”. Dat betekent waarschijnlijk voor een volgend huis. Ik schrik wel van die hoge kosten voor de kinderopvang en overblijven. Weet natuurlijk dat het prijzig is, maar had echt geen flauw idee van hoeveel.

  • Eke Reply

   We krijgen gelukkig wel een flink deel van de opvangkosten terug. Ik denk dat we netto tussen de 2 en 300 euro betalen. Overblijf betalen we wel helemaal zelf.

  • Eke Reply

   Ik denk dat dit heel erg per regio verschilt. De boerderij waar Max heen ging en we Storm ook wilde brengen is enorm kleinschalig en misschien daarom ook populair. Bij een gemiddeld kinderdagverblijf adviseren je in te schrijven zodra je zwanger bent. Hier in onze stad in ieder geval wel.

 3. Pingback: Hoe kunnen wij duurzamer gaan leven? - EkeBrouwer.nl

 4. Pingback: Onze huizenjacht: update 1 - EkeBrouwer.nl

 5. Pingback: Een hypotheek: hoe zit het nu precies? - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.