Het is je vast niet ontgaan: we zitten vol in onze jacht naar een nieuwe koopwoning. Een jaar lang hebben we alles op alles gezet om onszelf financieel gezond te maken en nu is het moment dus bijna daar: de aankoop van een andere woning en het daarbij aangaan van een andere hypotheek. De rentes zijn historisch laag, dus het is het ideale moment om deze aankoop te doen. Dat de huizenmarkt een beetje opgefokt is en dat het nog best een uitdaging kan worden, vergeten we nog even. Het is handig als we ons eerst verdiepen in hypotheken. And so we did. Ben je klaar voor een lesje in hedendaagse hypotheekvormen?

Ons eerste huis

Eerst even een kijkje in onze hypotheekhistorie. In 2005 kochten we ons eerste huis. We kochten een ex-huurwoning, afgeleefd tot op de fundering, maar wat hadden we er een zin in. Een aantal hypotheekgesprekken volgden. Ik snapte er geen bal van, maar de wederhelft wel en ik ging ervan uit dat hij wel wist wat goed voor ons was. Dat er een beleggingsdeel in onze hypotheek zat, vond ik niet zo’n briljant plan, maar de hypotheekadviseur adviseerde dit als beste optie. En natuurlijk was het geen probleem dat we 20.000 euro meer financierde voor de verbouwing. Totdat de kredietcrisis kwam en ons huis een aantal jaar financieel onder water stond. Het was jarenlang geen optie om een ander huis te kopen, eerst moest de economie beter worden, dan pas zou er een mogelijkheid zijn om zonder restschulden te verhuizen. Je snapt dat we zo’n situatie niet meer willen, dus ben ik mij juist gaan verdiepen in de verschillende hypotheekvormen.

Lineaire of annuïteitenhypotheek

In tegenstelling tot de tijd waarin wij ons huis kochten en hypotheek afsloten, zijn er sinds 2013 een stuk minder hypotheekvormen te kiezen. Althans, de hypotheekrente is alleen nog maar aftrekbaar als je kiest voor lineair of annuïteit. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee vormen?

Bij zowel lineair als annuïteit los je je hypotheek volledig af. Daarom is alleen bij deze vormen de hypotheekrente aftrekbaar. Puur ter bescherming van jouw financiële situatie, want je kent vast de verhalen wel van mensen die in de financiële problemen kwamen toen de economie klapte. Bij een lineaire hypotheek los je in de eerste jaren het meeste af, daardoor is je netto maandbedrag hoger, maar wordt deze minder richting het einde van je looptijd. Dit komt doordat je rente betaalt over de resterende hypotheekschuld. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je in de eerste jaren minder aflossing en meer rente. Doordat de rente aftrekbaar is, is het maandbedrag lager. Vaak is dit een fijne vorm voor starters, omdat zij vaak nog gaan groeien in hun salaris. Dat zij dan later meer aflossing gaan betalen en minder rente (en het nettobedrag hoger is) is vaak prima op te vangen doordat zij meer inkomen krijgen naar verloop van tijd.

Wat gaan wij nu doen?

Voor mij is het nu stukken duidelijker welke hypotheekvormen er zijn. Omdat we natuurlijk al een hypotheek hebben, is het handig om ons wel goed voor te laten lichten door een hypotheekadviseur of bank. Op Rente.nl kun je verschillende rentes met elkaar vergelijken, waardoor we ook gerichter kunnen kijken welke aanbieder een gunstige rente aanbiedt. En niet alleen op het gebied van hypotheekrente, maar ook voor spaarrente en rente die je betaalt voor een lening kun je exact uitzoeken wat het beste bij jouw situatie past. Alleen maar fijn dat je in één oogopslag het kaf van het koren kunt scheiden en een duidelijk overzicht hebt.

Ben jij helemaal thuis in hypotheken of vind je het allemaal te ingewikkeld?

Dit artikel bevat een samenwerking.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.