De afgelopen tijd heb ik een proces doorgemaakt waar ik niet veel over heb losgelaten. Dat is niets voor mij, want ik deel meestal alles wel. Dit keer wilde ik dat niet, want dit is van mij. Het is mijn persoonlijke weg geweest en ik ben nog steeds onderweg. Ik weet nog niet waar deze weg eindigt. Voor het eerst in mijn leven heb ik een serieus lange poging gedaan om af te vallen. Vandaag vertel ik je alle in- en outs hierover. Lees je snel verder?

Van lekker slank naar een kilo of twee per jaar erbij

Ik kom uit een gezin van slanke en lange mensen. Dat was ik ook de eerste pakweg 20 jaar van mijn leven. Ik kon altijd alles eten en genoot daar ook flink van. Toen ik op mijzelf en samen ging wonen, kwam daar de klad in. Over het algemeen aten we gezond, maar het is geen geheim dat ik een grote voorliefde heb voor chips en gefrituurde meuk. Het is dan geen heel ingewikkelde rekensom dat je, zeker met de luiheid die ik beheers, je aankomt. Toch elk jaar wel een paar kilo en bij elkaar is dat een flink deel extra Eke. In al die jaren heb ik echt wel eens een dieetpoging gedaan, maar dat vergat ik dan weer na een dag of twee en dan verviel ik gewoon weer in de patronen die zo fijn voelden.

Body Positivity

En dan komt daar ineens Body Positivity om de hoek zeilen. Hey, komt dat even mooi uit. Ik doe gewoon alsof ik mijn curves ontzettend accepteer, want dat schijnt gewoon te mogen. Ik geniet nog meer van die chips, want ben positief over m’n body. Dat het ook steeds makkelijker is om grotere maten bij de normale winkels te kopen, helpt ook niet echt motiverend om weer lekker strak in het velletje te komen. En zeker, ik heb echt wel mijn baalmomenten. Als je toch net even iets te veel bezig bent met loszittende tops dragen. Je broeken steeds strakker gaan zitten. En niet meer op de weegschaal gaan staan is ook best een vorm van je kop in het zand steken. Niet lekker met je kind op een schommel zitten omdat je dikke kont er gewoon niet tussen past zonder dat je nog een week die kettingen in je heupen ziet zitten.

Noom

Een zondagochtend in oktober 2020. Ik scroll halfwakker door mijn Instagram en kom opnieuw een advertentie van Noom tegen. Een app waarbij mensen geholpen worden gezonder te leven door middel van gedragsverandering. Wat mij betreft het enige echte wat mij zal doen veranderen met betrekking tot voeding. Want ik weet natuurlijk heus wel dat mijn relatie tot voeding ergens een basis heeft en dat er juist in mijn hoofd iets moet veranderen, wil ik gemotiveerd zijn tot afvallen. En eerlijk? Iedereen weet toch wat gezond is en wat niet?

Ik download de app en sluit een abonnement voor een aantal maanden af. In de app voer je een aantal gegevens in, stel je een doel en zo gaat het balletje rollen. Je kunt alles wat je eet invoeren en krijgt dan direct zicht op de macro’s van de dingen die je eet. Elke week is er aandacht voor een bepaald onderwerp wat je inzicht geeft over je relatie met eten en over het stellen van doelen en het behalen hiervan. Maar ook je blik op eten veranderd hierdoor. Want naast dat je je bewust wordt gemaakt van je keuzes, ligt de nadruk ook op in plaats van eten als negatief te labelen, het positief te maken. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig, maar tegelijkertijd ligt de focus op gezonde keuzes maken.

Met de Noom-app is het de bedoeling dat je je elke dag weegt en kleine, haalbare doelen stelt. Nu klinkt dat eerste een beetje obsessief, maar het is vooral bedoeld om inzicht te krijgen in je gewichtsschommelingen, zeker als vrouw met al haar hormonen. Mijn gewichtscurve is dus zeker geen down hill-plaatje, maar meer een rocky road. Maar wel eentje die langzaam naar beneden gaat. Inmiddels weeg ik mij niet meer dagelijks, maar zeker nog wel meermaals per week. De trots als ik weer een paar honderd gram ben afgevallen, is zo fijn en motiverend. Natuurlijk baal ik ook wel eens als er niets vanaf is of zelfs iets bijgekomen is, maar het motiveert me alleen maar meer om mijn best te doen om wel weer on track te komen.

Leefstijlverandering

Inmiddels ben ik acht kilo afgevallen en ik durf eerlijk te zeggen, dat het mij geen of weinig moeite gekost heeft. Het sterkt me juist dat als ik een mindere dag heb, ik weet dat ik morgen het weer oppak. En dus geniet ik dan extra van die donut, paar happen Ben & Jerry’s of die chippies, worst of wat dan ook. Want het gaat gewoon niet altijd vlekkeloos en dat hoeft ook niet. Ik ben er trots op dat het me toch weer lukt om weer de draad op te pakken. Het is zelfs zo dat als ik een dag (of soms twee) wat minder gezond eet, ik echt snak om weer te eten op de manier die ik de afgelopen periode geleerd heb. Vooral in de weekenden, als er veel broodjes en koolhydraten gegeten worden, dan kan ik snakken naar weer in het gareel gaan, haha. Dat saucijzenbroodje waar ik dan aan begonnen ben, is opeens stukken minder satisfying.

Start- en streefgewicht

Ik ga niet uit de doeken doen wat mijn startgewicht en uiteindelijke streefgewicht zijn. Want dat vind ik enorm persoonlijk en omdat iedereen een andere weg aflegt in het afvallen ook niet relevant. We kunnen het er op houden dat de laatste twee cijfers van mijn start gewicht 7,2 waren en mijn eerste doel was om de 5 te bereiken. Toen ging ik over naar in totaal 5 kilo kwijt zijn en het volgende doel was om onder een bepaald gewicht te komen. Binnenkort hoop ik 10 kilo kwijt te zijn, een volgende mijlpaal. Zo bepaal ik steeds opnieuw haalbare doelen, iets wat voor mij ontzettend motiverend werkt. Ik hoop je dus binnenkort te berichten dat de -10 kilo bereikt zijn!

Nu ben je vast heel erg benieuwd naar wat ik zoal eet op een dag, of misschien wel niet eet. Ik kan daar geen label aan hangen als in koolhydraatarm of een maximaal bepaald aantal calorieën op een dag, maar als jullie het leuk vinden, dan zal ik binnenkort delen wat ik op een dag naar binnenwerk (en wat niet meer…).

Hier kun je lezen wat ik zoal eet op een dag sinds dat ik ben gestart met afvallen.

5 Comments

 1. Linda Aarts Reply

  Wat ontzettend goed, Eke! Trots op jou! Ik moet zeggen, ik ben Noom ook een aantal keer al tegengekomen in mijn tijdlijn en ik heb een aantal keer op het punt gestaan om er eens aan te beginnen, maar ik twijfelde of het wel ging werken… blijkbaar wel dus 🙂 Ik begrijp uit je blog dat je nu zo’n 7 maanden bezig bent?

  • Eke Reply

   Yes, het gaat niet supersnel, maar merk ook dat ik weer een off week heb, er ook niet zoveel bijkomt. Dus on the long run gaat het gewoon super! Ik kan je de app echt aanraden!

 2. Pingback: Afvallen: wat ik zoal eet en drink op een dag - EkeBrouwer.nl

 3. Echt goed Eke, ik weet hoe moeilijk en lastig het kan zijn.
  Belangrijk is dat je voor ogen houd dat het niet alleen om je gewicht gaat, maar om je gezondheid.
  Heel veel succes en doorzettingsvermogen.
  Liefs en groetjes
  Marijke

 4. Pingback: Mijn beauty-routine in de ochtend - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.