Ik ben met de meeste trends een beetje een laatbloeier, zo ook met podcasts. Maar sinds dat ik het ontdekt heb, vind ik het superfijn! Natuurlijk kijk ik nog steeds series op Netflix en lees ik graag boeken. Maar het maakt een saaie klus zoals drie wasmanden wegvouwen of de keuken uitsoppen net even wat dragelijker. In dit artikel leg ik uit wat podcasts zijn, waarom ik het zo fijn vind en praat ik je bij naar welke podcasts ik de laatste tijd geluisterd heb en dan vooral degene die in de smaak vielen.

Een pod-watte?

Als je net zo’n noob als ik ben, dan kun je je afvragen wat een podcast precies is. Zie het als een audiobestand waarin gepraat wordt. Dat kunnen verschillende dingen zijn, van een hoorspel tot discussie. En van interviews tot onderzoekjournalistiek. Een paar maanden geleden luisterde ik mijn eerste postcast van LaVieSanne en sindsdien maakt het vele saaie taken een stuk fijner.

Wat maakt een podcast luisteren zo fijn?

Misschien denk je bij het fenomeen podcasts juist: “Maar waarom zou je naar het geleuter van een ander gaan luisteren? Dan kun je toch net zo goed de radio aanzetten?” Dat klopt wel voor een deel. Maar hoe fijn is het om naar een podcast te luisteren van een onderwerp van jouw interesse? Zo ben ik er achter gekomen dat ik het megafijn vind om naar (Nederlands Gesproken) Cold Case Podcasts te luisteren. Ik kan er zo van genieten dat een journalist steeds meer feiten en eigenaardigheden ontdekt over een onopgeloste moordzaak. Ik moet dan ook bekennen dat een groot deel van mijn favorieten uit dit soort podcasts bestaat.

Mijn favorieten

Mijn favorieten

En dan over naar mijn favorieten! Ik luister de podcasts trouwens via de app Podcasts van Google.

De moord op Patrick – Deze podcast is de eerste misdaadpostcast die luisterde. Een journaliste duikt in de onopgeloste moordzaak van Patrick van der Bolt. Ze zoekt uit waar het mis ging in het politieonderzoek en spreekt hierbij met zijn nabestaanden en mensen die aan het onderzoek meewerkten. Het bestaat uit zes afleveringen die tussen de 37 en 35 minuten duren. Een waarschuwing: als je aan deze podcast begint, is het lastig om hem uit te zetten!

30 minuten rauw – Ruud de Wild, de radio-DJ interviewt in deze podcast 30 minuten lang zijn gasten. Onder andere Marco Kroon, Fajah Laurens, Thierry Baudet en Marco Borsato. De podcast wordt niet ge-edit en dat maakt het juist zo puur. Inmiddels zijn er 53 mensen ge├»nterviewd, dus je hebt voorlopig even te gaan.

De kofferbakmoord – Twee journalisten van Dagblad van het Noorden onderzoeken de onopgeloste moordzaak op Ralf Meinema. In vier afleveringen van rond de 20 minuten wordt gezocht naar waarom Ralf is vermoord. Ook deze podcast is weer een die lastig uit te zetten is

De Deventer moordzaak – Hoewel de moordzaken hierboven mij redelijk onbekend waren, is de Deventer moordzaak dat absoluut niet. Ik heb er meerdere boeken over gelezen omdat het zo’n mysterie is. De (ex?-) verdachte woont net als ik in Lelystad en ik zie hem regelmatig lopen in het centrum. De podcast is gemaakt door de Stentor en heeft vier delen.

Politie Podcast – Dit is een podcast gemaakt door de Politie zelf. Je kunt luisteren naar persoonlijke verhalen van agenten en rechercheurs over criminaliteit en veiligheid. Ook zijn er afleveringen a la Opsporing Verzocht waarin hulp van ons als burger gevraagd wordt. De leukste afleveringen vond ik die over de Cold Case zaak in Naarden.

De brand in het landhuis – Deze podcast luisterde ik als laatste. Het gaat over de brand in het huis van een markante man, Ewald Marggraff die daarbij ook om het leven komt. Simon Heijmans zoekt uit wat er precies speelde, wat er gebeurde met zijn kunstverzameling en waar zijn geld is gebleven. In zes afleveringen kom je steeds meer te weten over het leven en het einde van Ewald Marggraff.

Wil je nog meer podcasttips? Hier kun je nog 9 podcasts vinden die ik heb beluisterd!

Luister jij ook graag naar podcasts? Wat is jouw ultieme tip?

3 Comments

  1. Door jouw tip heb ik de Deventer moordzaak beluisterd….heel erg fascinerend interessant. Bedankt ik ga vaker podcasts luisteren

    • Eke Reply

      Wat leuk! Het is echt een fijne bezigheid! Als je nog wat leuks tegenkomt, laat het me maar weten!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.