Ik had al veel sneller na mijn vorige podcasttips-artikel een vervolg willen schrijven. Maarja, te druk, andere prioriteiten, je kent het wel. En natuurlijk bezig met andere podcasts luisteren. Want ik vind niets fijner dan me even terug te trekken met een fijne podcast aan. Sommige zijn zelfs zo verslavend dat ik niet wil stoppen met luisteren en ze daarom ook in een ruk afluister. En omdat ik op Instagram via DM regelmatig met wat volgers tips uitwissel, leek het mij leuk om weer een lijstje te maken met podcasts die ik fantastisch vond. Lees je snel verder? Want ik beloof je uren luisterplezier!

Moordzaken – De podcast

Carrie en Eddie bespreken elke twee weken een moordzaak in Moordzaken – de Podcast. Ze vertellen over de moord, de verdachten en daders, het onderzoek en de rechtzaak. Inmiddels zijn er al een flink aantal moordzaken besproken en elke keer kan ik niet wachten totdat ik de nieuwe aflevering kan luisteren. De zaken die mij het meeste bijstaan gaan over de moord op Koen Everink en De Parachutemoord. Vooral die laatste zaak is een extra lange aflevering waar je helemaal in opgaat. Moordzaken de Podcast is wat mij betreft een van de betere podcasts in dit genre, dus zet deze absoluut op je favorietenlijstje om te luisteren.

Phasmophobia

Phasmophobia is een een fictieve podcast, maar het luistert alsof het waar gebeurd is. Het verhaal gaat over Raoul en zijn vriendin die besluiten te trouwen. Als cadeau krijgen Raoul en zijn verloofde een landhuis op het Vlaamse platteland. Het landhuis wordt in de weken vooraf aan de bruiloft opgeknapt en in de dagen voor de bruiloft komen vrienden en familie langs om te helpen. Alles verandert als ze ’s nachts wakker worden gehouden door vreemde schimmen en geluiden. De spanning wordt steeds meer opgebouwd en heeft een verrassend maar ook tragisch einde.

De Deventer mediazaak

Een van de moordzaken die mij al heel lang boeit, is de Deventer Moordzaak. Dat komt wellicht ook doordat de veroordeelde in dezelfde woonplaats als ik woon en ik hem regelmatig tegenkwam en kom. In De Deventer mediazaak gaat het niet zo zeer over de moord zelf als in dat het verloop besproken wordt, maar over hoe verdachten geframed werden en de media hierin bespeeld werden. Ik ben in ieder geval 360 graden anders gaan kijken naar deze zaak en mijn mond zakte regelmatig open van verbazing.

In het hart geraakt: Wie vermoordde Els Slurink?

Een true crime podcast zoals ik ze graag luister. Zo een waarin een journalist tot op de bodem uitzoekt wat er in een moordzaak is gebeurd en wie de dader zou kunnen zijn. In het hart geraakt gaat over psycholoog Els Slurink. Zij wordt in haar huis in Groningen vermoord. De grote vragen zijn of ze de dader kent, er jaloezie in het spel is of dat ze teveel weet. Er is zelfs onlangs nog een aflevering gemaakt met een update over verdere ontwikkelingen. Niet de meest zenuwslopend spannende, maar wel erg interessant!

Wat dreef Tristan?

Iedereen herinnert zich vast nog wel de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof. De dader, Tristan van der V. pleegde nadat hij het vuur opende en zes mensen doodschoot, zelfmoord. In Wat dreef Tristan gaat het niet perse een reconstructie van deze daad, maar wel wie Tristan was. Wat hem tot deze daad dreef. En dat is juist wat ik zo intrigerend vind aan een wereld die zo ver van die van mij lijkt af te staan. Hoe komt je op het punt dat je iemand vermoord? Wat gebeurt er in je hoofd? Waarom maak je bepaalde keuzes? In deze podcast wordt heel helder uiteengezet wat er speelde bij Tristan. Het begin is een beetje matig, maar hoe verder je in de podcast komt, hoe interessanter het zal worden.

De Dienst

De Dienst geeft je een kijkje in het werk van de AIVD (de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst). Journaliste Liesbeth Rasker mag in podcast De Dienst meelopen binnen de AIVD en doet onderzoek naar een (in dit geval fictieve) terroristische dreiging. Deze podcast geeft je een perfect beeld wat de AIVD zoal doet en de verschillende werknemers vertellen uitgebreid over hun werkzaamheden. Ik kan niet zo goed omschrijven wat me nu precies zo pakte in deze podcast, maar ik ben in de auto blijven rijden totdat ik klaar was met luisteren. Het zal een combinatie geweest zijn van spanning en het informatieve, want again een wereld die ver van die van mij afstaat. Ik begreep ook dat een tweede deel in de maak is, ik kan niet niet wachten!

Below the radar, Above yourself

Ik zit pas in de derde aflevering van deze podcast, maar al nu kan ik deze aanraden. Below the Radar, above Yourself gaat over het Korps Commandotroepen, ook wel de Nederlandse special forces. Niemand weet precies wat ze doen, want ze opereren in het diepste geheum. Je krijgt een kijkje in het werk en het leven van de commando’s. In elke aflevering neemt een commando met een specialisatie je mee op een gevaarlijke en geheime missie. Weer zo’n wereld die lekker veel raakvlakken heeft met mijn leven, haha. En juist daarom wel zo interessant!

Staatsgeheim

Opnieuw een fictieve podcast en wel een hele spannende! Weer zo een waar je volledig in meegezogen gaat worden. In Staatsgeheim wordt Student Max voor een sociaal podcastexperiment samen met een voor hem wildvreemde drie weken de wildernis ingestuurd. De aanleiding voor het experiment blijkt heel anders dan gedacht, want deze podcast had nooit gemaakt mogen worden. Absoluut een van mijn favorieten, die je echt een enorme mind fuck geeft.

De Blankenberge Tapes

In deze wederom fictieve podcast komen twee moordzaken en een opbloeiende liefde samen tot een ontknoping aan de Vlaamse kust. Directe betrokkenen en rechercheurs vertellen hun verhaal op een manier die je blijft boeien. In eerste instantie dacht ik naar een true crime te luisteren, maar ik kwam later tot de ontdekking dat De Blankenberge Tapes een fictief verhaal is. Iets wat ik voor deze podcast zelf niet zo snel zou uitkiezen, maar nu juist graag luister. Want het maakt sommige klusjes of lange autoritten net wat aangenamer dan weer Ronnie Flex en Snelle op repeat.

Mocht jij de ultieme podcasttip hebben, dan hou ik mij enorm aanbevolen! Laat je een berichtje achter?

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.