Een namenfetisj, die heb ik absoluut! Al jaren lees ik met veel plezier de babynamen in het plaatselijke sufferdje en verbaas me over de “pareltjes” van namen die voorbij komen. In mijn werk komen ook met regelmaat namen voorbij die een gemiddeld persoon met Dyslexie het zweet laat uitbreken en mij vol verbazing en met een glimlach achter mij bureau doet zitten. Je kunt je voorstellen dat ik, zwanger en niet zwanger, toch wel de leuke namen probeer te onthouden. Vandaag vertel ik je welke babynamen het niet zijn geworden.

No go’s

Voor mij persoonlijk absolute No Go’s zijn namen met de letter Y (Hailey, Kaylee, Jaylinn) of namen met een komma erin verwerkt zoals Saffron-L’Amour, J’Dior of S’aphira. Ook namen die vrij fonetisch geschreven zijn vind ik tranentrekkend: Dylen, Mellenie en Djim

Hoewel ik een flinke lijst met meisjesnamen had, hebben we die deze ronde opnieuw weg kunnen leggen. Toen we Max verwachtten, wisten we het geslacht niet en hadden we logischerwijs dus ook een meisjesnaam bedacht: Noa. Mensen, achteraf gezien ben ik blij dat Max een kereltje is, want deze naam zou ik niet zo snel weer kiezen. Tot groot verdriet van mijn starre man, haha.

Meisjesnamen

Meisjesnamen

Welke meisjesnamen ik dan wel echt prachtig vind? Madeleine staat bij mij met stip op nr. 1. Niet bij Jeroen, dus moesten er andere namen komen. Noor was een goede kanshebber, maar een lieve vriendin heeft haar dochter zo genoemd. Ik vind het dan toch wel een dingetje om mijn dochter dan ook zo te noemen. Eenmaal zwanger (na heel veel geduld) las ik in een app de naam Iva. Deze naam heeft als betekenis “het onverwachte wonder”. Die sloeg bij mij in als een bom, bij Jeroen iets minder, haha. Welke namen wat mij betreft zeker kanshebber waren? Juna, Charlotte, Feline, Jasmine, Olivia en Isabella. Ik denk ook zeker dat Jeroen overstag gegaan zou zijn voor een van de laatste namen.

Jongensnamen

Toen we eenmaal het geslacht wisten, begon het gedoe hoor. Jeroen wilde eerder niet over namen beslissen en ook nu hoefde het niet perse voor hem. Hij vond het veel te vroeg en was bang dat een van ons op de naam terug zou komen. Ja, ontzettend goed bedacht, maar daar ging ik met mijn gierende hormonen dus niet mee akkoord. We maakten allebei lijstjes maar waren steeds niet tevreden met elkaars keuze. Waar ik verliefd was op de naam Mees, werd Jeroen erg blij van de naam Odin.

En toen ontdekte ik de app Kinder. Een app die je allebei kunt installeren en aan elkaar kunt koppelen. Je kunt door het aanpassen van instellingen namen uit alle windstreken tevoorschijn toveren, maar ook weglaten. Het werkt net als Tinder (oke, je drukt op een button links of rechts ipv dat je swipet), links voor de namen die je goedkeuring niet weg kunnen dragen en rechts voor als je een naam wel ziet zitten. Als je je door alle suggesties hebt heengeslagen druk je rechtsboven op de button “Matches” en tada! Daar staan de namen die je allebei ziet zitten. Wat ook een leuk detail is, is dat je de achternaam van je kindje ook kunt invoeren. Zo zie je meteen of de voornaam bij de achternaam past.

Bij de jongensnamen hadden wij een Match met de volgende namen: Julian, Thomas, Teun en Mees. Een andere naam sprong er boven uit. Een verrassende naam, want ik had niet verwacht dat ik deze naam zou kiezen voor ons zo gewenste ventje. Het is een naam in de categorie hippe kippen die ik in het verleden best wel eens verafschuwt zou kunnen hebben  en waarvan ik ook verwacht dat anderen minsten een wenkbrauw optrekken. Maar hey, we don’t care! Welke naam het is geworden? Dat weet je over uiterlijk een week 18!

Welke naam staat of stond op jouw verlanglijstje?

38 Comments

 1. Ik vind Y namen ook afschuwelijk behalve Felicity. Vind dat toch net een ander soort naam.
  Bij mij stond Sterre boven aan het lijstje maar ben blij dat ik ons kind uiteindelijk niet zo heb genoemd gezien het aantal sterres die er momenteel in Nederland rondlopen.
  Mijn favoriete jongensnaam is Joshua en Ray zag die naam ook zitten maarja, twee dochters.

 2. Wij hebben gekozen voor de naam Noé. Dit zou ik echt nooit anders gedaan hebben want het was onze enige naam

 3. Voordat ik zwanger was was ik al namen aan het bedenken. Meisjesnamen vond ik makkelijk, voor jongens vond ik het iets lastiger. Noa vond ik een mooie naam, maar zou dit ook niet meer kiezen nu. Toen ik zwanger was en we wisten dat het een jongen zou worden werd het erg lastig. Uiteindelijk koos ik voor Deon maar dat vond mijn man niet echt geweldig. Ik liet hem eraan wennen en het is Deon geworden. Toen ik weer zwanger was werd het lastiger aangezien het weer een jongen zou worden. We houden van korte stoere namen en we kwamen uit op Sten, waar mijn man weer aan moest wennen. Toen ik voor de derde keer zwanger was had ik al een jongens- (ik wilde opeens switchen van naam bij de tweede) en meisjesnaam . Is maar goed dat ik een naam (Brent) achter de hand had want het werd weer een jongen haha

 4. Het lijkt me echt leuk om zo naar namen te zoeken! Goed dat de app jullie heeft kunnen ‘redden’ haha.

 5. Ik vind de Y juist heel mooi in een naam, maar ieder smaak verschilt en zelf heb ik erg weinig met Nederlandse namen. Denk wel dat een naam bedenken voor je kind, zo’n beetje het moeilijkste wat er is tijdens een zwangerschap.

 6. Eerst had ik gekozen voor Ilse maar mijn ex versprak zich en daar was ik zo boos over (hormonen) dat het een nieuwe naam is geworden. Inmiddels is Sterre bijna 10 en het is de mooiste naam ooit 🙂

 7. Wat grappig dat daar ook een app voor is, hihi.
  Ik vind Mees wel een leuke naam voor een jongen en Merel voor een meisje. Dat lijkt op mijn eigen naam: Merle, haha.

 8. Mijn meisjes naam is Lynn en bij de Jongens staat er helemaal niks bij mij nog boven aan. Maar het zal geen standaard naam worden die je veel hoort!

 9. Zelf nooit een kinderwens gehad, maar wel een jongensnaam die me altijd aan trok. Dat is de naam Michael. Vraag me alleen niet waarom. Nog een tijdje Jordy leuk gevonden, maar had al snel iets van, verkleinende namen worden door de kinderen niet altijd als leuk ervaren als volwassen zijn. Groot voorbeeld daarvan is Dan Aykroyd. Die heet eigenlijk Danny, maar heeft zijn naam wettelijk laten aanpassen.

 10. Ik ben ontzettend benieuwd naar de naam! Qua namen ben ik erg lastig en mijn man en ik botsen daarin ook erg haha. Gelukkig waren wij het over Sofie meteen eens. Deze naam hadden wij al jaren. Mochten wij nog een tweede kindje krijgen in de toekomst dan staan de namen ook al vast 🙂 Wij houden van kort maar krachtig.

 11. Namen die fonetisch geschreven zijn vind ik ook een ramp. Je zadelt je kind dan permanent op met het probleem dat niemand de naam goed spelt.

 12. Ik heb 10 minuten tevergeefs zitten zoeken naar een post waarop ik nog niet had gereageerd, dus dan toch maar even op deze. Hopelijk is dat oké.

  Ik had mijn dochter graag Puck genoemd, maar dat mocht niet van mijn man. Maar die naam ben ik nooit vergeten.

 13. Toen ik zwanger was wist ik voor ik over namen ging denken al dat het een jongetje werd. Gelukkig mocht ik zelf kiezen ivm geen papa in beeld keuzen was in het begin lastig want ik vond jayden heel gaaf maar overal om me heen kwam die naam in eens te voorschijn. Dus ben ik in een namen boekje gaan bladeren en kwam bij Bentley uit wat ik direct echt heel gaaf vond. Dus uiteindelijk is het Bentley Jayden geworden. En hij is er zelf heel blij mee omdat hij de enige in de buurt is met zijn naam

 14. Lastig, een naam kiezen. Ik zou het zelf echt niet weten als ik iets zou moeten kiezen. Niet te bijzonder, niet te standaard, maar wat dan wel?

 15. Ik ben ook zo’n namen- gek Een keer in de maand schrijf ik een artikel over namen en dat vind ik iedere keer weer leuk om te doen.
  maar het kan raar lopen met namen: 30 jaar lang begrepen mensen de naam van mij dochter amper…en begrijp onze ontsteltenis, toen hij opeens een van de populairste namen van het jaar was!

 16. Ik deel mijn mening volledig met je als het gaat over de no-go’s! Iets waaraan ik altijd denk is: zou het kind zelf met die naam willen rondlopen? Ik ben wel benieuwd welke naam jullie hebben gekozen.

 17. De no-go’s zijn herkenbaar. Mijn vriend wilde ook geen zelfstandig naamwoord als Vlinder, Appel of Wolf

 18. Ja, namen uitzoeken vind ik ook zo geweldig! Met 1 zoon en twee poezen – allen al voorzien van een naam – lijkt er weinig meer uit te zoeken, maar als schrijfster kan ik helemaal los. Het was dan ook een feest om namen te bedenken voor alle personages in mijn eerste fictie-boek, een thriller.
  Namen met een komma… ik dacht even: huh? Na je voorbeelden dacht ik dat nog steeds. 😉

 19. Het hele stukje van no go’s begrijp ik volledig! Het is alleen jammer dat er dan nog zoveel keuzes overblijven 😛

 20. Toch grappig hoe iedereen tegen bepaalde namen aan kijkt. de Y vind ik in sommige namen wel mooi zoals Lynn. Namen die jij noemt zou ik bijv nooit kiezen. Vaak heb je ook een bepaalde associatie met iemand die ook zo heet en dan kies je die naam niet. mijn broertje heet bijvoorbeeld Teun dus mijn kind zou ik nooit zo noemen

 21. Leuk artikel Eke! Ik vind een naam voor je kind uitzoeken altijd zoiets persoonlijks. En dan ook lastig om iets te vinden van de keuze van een ander. Maar inderdaad. In een multiculturele klas hoor je af en toe namen dat ik weleens denk: ai, hoe moet dat later? Als je gaat solliciteren. Handige app die je beschrijft. Zeker ook met dat ’tinder’-gedoe en matches die naar boven komen rollen. Heel geautomatiseerd. Al ben ik toch meer van het ‘oldskool’ lijstjes maken en wegstrepen. Ik weet wel dat het bij ons een enorm gedoe was (we zijn heel verschillend) totdat daar in een keer een hele grote match was.

 22. Oh ja, in mijn naam zit ook een ‘Y’ en ik moet je zeggen. Het is een naam die vaak het ijs breekt bij een gesprek. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’, of zo 😉

 23. Ik houd niet zo van Amerikaanse namen en daar zitten vaak idd een ‘Y’. in. Ik denk zelf dat een naam die internationaal ook erg makkelijk is .

 24. Feline vond ik ook erg mooi! Mark dan weer niet. En voor Bram vonden we Mees ook erg mooi, maar onze dochter heet Merel. Dat vonden we dan een beetje te veel vogeltjes.. Dan krijg je daar is de vogel familie ook.. haha. Dus werd het Bram. En daar zijn we nog steeds blij mee:)

 25. Grappig, het onderwerp namen maakt veel los. Ik vind Olivia ook mooi, mijn nichtje heet zo. En fonetisch geschreven vind ik persoonlijk verschrikkelijk. Oud-Hollandse namen heb ik niks mee. Frans vind ik dan weer wel mooi, zoals Charlotte, Juliette of Isabelle. Hier thuis alleen maar Engelse namen trouwens. Zullen anderen waarschijnlijk ook verschrikkelijk vinden maar goed ook anders had iedereen hetzelfde geheten haha.

 26. Kan me voorstellen dat dit al een behoorlijke klus is. Onze naam bij een meisje staat al jaren vast is een naam van de moeder van mijn oma en die vind ik zo mooi en betekenisvol

 27. Mees vind ik persoonlijk geen mooie naam, dan zou ik ook voor Odin gaan. Dat klinkt zo machtig.
  De meisjesnamen vind ik heel tof, vooral Isabella & Charlotte.

 28. Voor de oudste hebben we een andere naam gehad, maar ik weet al niet meer welke.
  Ergens in mijn zevende maand zei ik plots: “Nee, het is geen….!”
  En toen is het Warre geworden. Als de tweede een meisje was, wilde mijn man een naam met een I omdat dat jongensnaam met een W begon en hij Wouter heet. Dat werd dan Inthe. Vond ik heel moeilijk om te kiezen een naam met een I!
  En de laatste is Leni geworden, geen idee hoe onze denkpiste daar is gegaan!

 29. Pingback: Vier leuke dingen die je moet regelen in je zwangerschap - EkeBrouwer.nl

 30. Hoe grappig… Kinder… Ik heb zelf nog geen kinderen, en weet ook niet of het er van zal komen, maar die App ga ik alvast onthouden 😉
  Ik ben benieuwd wat het uiteindelijk geworden is 🙂

 31. Ik krijg echt kippevel van de letter Y in een naam haha. Kan er niks aan doen. En IVA, wauw! Super mooie naam! Ik hou van korte namen!

 32. Pingback: 6 dingen die verboden (zouden moeten) zijn voor zwangere vrouwen - EkeBrouwer.nl

 33. Pingback: Video: Welke babynamen zijn het niet geworden? - EkeBrouwer.nl

 34. Kim Hoekman Reply

  Mijn kinderen heten Saphyra en Marleen en heel eerlijk ik ben nog steeds zo blij met de naam van Saphyra. We hebben namelijk toen Saphira en Saphyra onder elkaar geschreven en ik blijf erbij dat het met een i afgeraffeld eruit ziet voor mij

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.