Je bent zwanger en alles wat je leest en ziet sla je op en je speurt het internet af voor de meest complete baby-uitzetlijst. Jouw foetus mag straks niks te kort komen en je wilt overal aan gedacht hebben zodat je goed voor de dag komt als jullie nieuwe avontuur met baby begint.

Ik wil mezelf niet bestempelen als ervaren moeder, dat klinkt zo oer en mijn nekharen gaan daarvan recht overeind staan. Ik kan je wel vertellen wat je nodig hebt en wat je echt kunt skippen. Ik neem niet alle items op zo’n lijst met je door, anders was dit een heel lang artikel geworden, wel benoem ik de spulletjes die ervoor mij echt uitspringen.

Afraders

Laten we even beginnen met de hysterie dat de babykamer bij een x-aantal weken af moet zijn. Ik kan me heel goed voorstellen dat je het je als zwangere vrouw rust geeft om alles klaar en aan kant te hebben. Het is ook namelijk superfijn om in dat verse, frisse kamertje rond te banjeren en weg te dromen. Is het persé nodig? Nah. Hiermee wil ik niet zeggen dat je een aantal benodigdheden wel in huis moet hebben, maar wie weet slaapt het kindje de komende maanden bij jou op de kamer. Ik heb vriendinnen waarbij er nog steeds volop ge-cosleept wordt met hun bloedjes. Ben jij dit van plan? Relax dan lekker. Als je de spullen maar in huis hebt voor als je je bedenkt en graag wil dat je kindje in zijn eigen suite slaapt.

 • Meerdere aankleedkussenhoezen – Waarom niet een, hoogstens twee? Tipje: leg een hydrofiel halverwege het kussen. Daarvan raad ik je namelijk wel aan om groots in te slaan. Die ga je voor heel veel zaken gebruiken.
 • Een hele shitload aan verzorgingsproducten – Bij Max had ik ongeveer de hele Zwitsallijn klaarstaan op de commode. Better safe than sorry. Nu raad ik je aan om een potje sudocrem te halen en een wasgelletje en dat is het wel zo’n beetje. Die bad- en huidolieen vond ik de hel, ik was zo bang dat hij uit mijn handen zou glibberen. En weet je, mis je toch iets? Het is zo gekocht!
 • Badthermomether – Joh, pak gewoon lekker handwarm water voor je kindje. Daar hoeft echt geen thermometer voor aan te pas te komen hoor. Met een beetje geluk heb je gewoon een thermostaatkraan, zit je helemaal gebakken.
 • Parasol op de kinderwagen – Ik snap dat je de zon uit het gezicht van je kindje wil houden tijdens een wandelingetje. Maar jemigkremig, doordat je je verplaatst, staat de zon ook elke keer anders en blijf je kloten met dat ding. Ik wil geenzins zeggen dat je met een doek je wagen af moet dekken, want denk alsjeblieft wel aan de temperatuur die rap kan oplopen in zo’n afgedekte kinderwagen, maar een doek over of aan de kap is vele malen handiger.
 • PyjamaatjesMisschien ben ik wel lui hoor, maar als de kleding van mijn newborn nog schoon was, ging het gewoon lekker daar in tukken. Het draagt de eerste tijd zulke zachte materialen, dat ik een pyjama echt overbodig vind.

Aanraders

Aanraders

 • Hydrofielen – Een gemiddelde uitzetlijst adviseert om er zes tot twaalf te kopen. Doe maar lekker meer. Een stuk of zestien is echt geen luxe, want ik gebruikte ze tijdens het verschonen, afdrogen, voeden (als spuugdoekje en slab) en ze kosten geen drol, tenzij je een leuk printje wil, dan betaal je soms wel eens wat meer.
 • Luierzakjes –  Ik vind vooral de geparfurmeerde versie fijn. Ik had een pakje op de commode, beneden en in de luiertas. Want geloof me, zo’n poepluier kan meuren joh. Superhandig als je het niet direct weg kunt gooien.
 • Genoeg kleding – Ik verbaas me over de minimale aantal kledingstukken die op de uitzetlijstjes staan. Misschien is er rekening gehouden met de snelle groei van je kindje of de kraamkado’s die je wellicht nog krijgt, maar ik zit er echt niet op te wachten om in mijn kraamweken elke dag bezig te moeten zijn met de was. Zorg dus voor voldoende setjes, dan heb je wat back-up voor als je baby voor de derde keer alles onderspuugt of poept.
 • Een extra aankleedkussen – Ik vond het in mijn eerste gammele weken als moeder erg storend om telkens naar boven te moeten lopen om te verschonen, want dat doe je nogal met zo’n kleintje. Ik heb daarom zodra ik dat kraambed uit was, een extra aankleedkussen laten aanrukken die ik beneden had liggen.
 • Babyfoon – Dit vooral omdat ik slechthorend ben. Zelf nu gebruiken we hem nog bij de vierjarige Max. Ik hoor hem anders echt niet als er wat is. We hebben gewoon een simpele hoor, als je het prettig lijkt, kun je een heel camerasysteem installeren.

Niet per definitie nodig

Moet je echt even op de kleintjes letten en wil je weten welke je niet perse nodig hebt? I’ll tell you!

 • Een babybadje of Tummytub – Je kunt ook gewoon met je kindje onder de douche of het wassen op het aankleedkussen. Wij hebben het badje echt niet overmatig gebruikt. 
 • Luieremmer – En al helemaal niet zo’n semi-automatisch kreng waarvoor je speciale (dure!) afvalzakjes moet halen. Leg de luier na gebruik gewoon klaar om buiten weg te gooien. Al heb je voor een paar euro ook een simpele emmer met deksel, als je toch iets wilt hebben.
 • Flessenwarmer – Überhaupt niet nodig als je borstvoeding geeft, maar anders gewoon een magnetron hoor. Wij hadden op een gegeven moment voor de nachtvoeding een thermosfles met heet water en een flesje koud water op de kamer van Max staan om ’s nachts meteen in actie te kunnen komen.
 • Fopspeen – Als je kindje niet zo’n grote zuigbehoefte heeft, totaal niet nodig. Hou het bij de paar exemplaren die je krijgt in de zwangerschapsboxen en wacht af tot dat je kind er behoefte aan heeft of niet.

Even een disclaimer, voor dit onderwerp en alles wat volgt: het is mijn persoonlijke mening, niet een leidende waarheid. Denk jij er anders over, dat is helemaal prima. Ik vertel je wat ik vind op basis van mijn ervaring. Ik hoop dat ik je een leidraad heb kunnen geven in de wirwar van lijstjes die op internet te vinden zijn. Koop vooral wat jij denkt dat goed is en wat je leuk en mooi lijkt, maar besef je wel dat niet alles perse nodig is.

Wat is/was jouw absolute babymusthave?

33 Comments

 1. Wij hadden bij de tweede een TummyTub. Ideaal voor het wassen van de baby in de gootsteen beneden en veel handzamer dan een bad. Ook wanneer je zelf geen zin hebt in douchen maar niet dat hele bad tevoorschijn wil trekken 😉
  Ohja, billendoekjes. Kun je ook gebruiken om je huis te poetsen. Ideaal.

 2. Leuk om te lezen dat er best een hoop van die zogenaamde ‘musthaves’ zijn die je eigenlijk helemaal niet per se nodig hebt! Logisch dat ze het roepen, dat is natuurlijk ook gewoon een markt. Maar het kan soms wel eens overweldigend zijn, zeker als je daarna de helft niet gebruikt, wat je ook vaak leest.

 3. Wat leuk om jouw baby-uitzetlijst te lezen! Ik denk dat, wat je zelf ook aan het einde van het artikel zegt, het voor iedereen anders is wat je écht nodig hebt. Ik ben het helemaal met je eens dat je hydrofiel luiers overal voor kunt inzetten, maar verder heb ik helaas geen tips (nog geen moeder haha).

 4. Ik vond de billendoekjes echt een hele fijn uitvinding. Het meest nutteloze waren de navelbandjes. Ik weet nu nog steeds niet waar dit voor dienden.

 5. Zonder een speen ging ik de deur niet uit. Onmisbaar bij mijn kinderen destijds. Maar wat ik zelf het meest nutteloze vind is om alles nieuw te kopen. Sommige items heb je zo kort nodig en het aanbod op Marktplaats is enorm en scheelt heel veel geld.

 6. hahaha wat een geweldig blog. Inderdaad zodra die hormonen op gaan spelen dan moet er van alles. En de helft wordt niet gebruikt. Ik heb het zelf niet mee gemaakt. Maar om mij heen voldoende ervaren. Handige tips voor moeders in spe!

 7. Dat van die thermometer vind ik wel een goeie. Alle kersverse mama’s hebben het erover, maar volgens mij gebruik je hem echt niet. Handwarm water is prima.

 8. Wat handig zo’n lijstje voor aanstaande moeders! Kan me voorstellen dat je soms door het bomen het bos niet meer ziet in wat je wel en niet nodig hebt. Zo’n lijst is dan een uitkomst!

 9. Wat een fijn lijstje met do’s en dont’s! Ga ik zeker onthouden 🙂 Nu je het zegt lijkt me een aparte pyjama inderdaad een beetje overbodig 😛 zelf slaap ik ook gewoon in (oude) t-shirts haha.

 10. Navelklemmetjes. Plastic box voor billendoekjes. Waarom, waarom. Ik zweer bij mijn babynestje van Jollein! Ukkie sliep erin in de wieg, nu in z’n ledikantje en sleep dat ding overal mee naartoe omdat hij zich er veilig in voelt en hij zo op elke plek lekker kan slapen. En een voedingskussen; heel ideaal ook voor tijdens je zwangerschap. Handig artikel, krijg bijna weer klapperende eierstokken. Het kind is 11 weken bijna. That escalated quickly.

 11. Handig artikel! Wij zijn momenteel druk bezig met onze baby uitzet! Vooral Zwitsal willen we niet groots inslaan, geen idee hoe zijn huidje daar straks op zal reageren.

 12. Ik ben nog geen mommy-to-be en het duizelt mij nu al voor de ogen! haha Volgens mij vliegen de ‘dit heb je nodig’ lijstjes je echt om de oren en heeft je portemonnee geen dag rust meer. Fijn om dan zo’n eerlijk lijstje te zien met afraders!

 13. Wat een goeie tips.
  Heb nog geen flauw idee van dit soort dingen.
  Maar verwacht dan ook geen baby nog haha.
  Ik denk dat iemand die deze info nodig heeft hier echt wat aan heeft

 14. Wat een grappig lijstje! Ik denk ook dat het per persoon verschilled wat je op het laatst schrijft!

 15. Wel grappig om te zien dat mensen in verschillende fases in hun leven met heel andere dingen bezig zijn. Ik heb geen baby en ben het ook nog niet van plan, dus alles in dit artikel is een ver van m’n bed show haha. Maar mocht ik het ooit nodig hebben, dan zoek ik je weer even op 😉

 16. Grappig, ik heb die hydrofiele niet heel veel gebruikt, het badje juist weer wel. En ik was ook wel blij dat de kamer op tijd klaar was want ze kwam 6 weken te vroeg maar in geval van co-sleeping snap ik je tip wel

 17. Leuk om deze baby-uitzetlijst te lezen. Op dit moment zit ik nog niet in de babyfase, maar ik hoop wel dat die nog komt! En dan is zo’n lijstje met af- en aanraders wel handig. Maar ik denk dat zo’n lijstje sowieso voor iedereen wel wat verschilt.

 18. Het is natuurlijk voor iedereen anders, maar meestal heb je de spullen waar ze het hardst om roepen niet nodig. is allemaal comerce he

 19. Haha die luieremmers zijn idd zo overbodig. Die lucht! Je kan m beter gewoon in de bak gooien ja. Ik vond vooral leggings heel fijn. Niet dat geklooi met spijkerbroeken (waarom ook voor een baby?) En een slaapzak zonder mouwtjes. Zeker die van Ikea vond ik heel fijn.

 20. Haha, je hebt inderdaad de helft niet nodig. Ik gebruik die hydrofieldoeken nog steeds om m’n zoontje mee af te drogen. Hij is 5. Ik vind het gewoon super handige dingen haha.

 21. Deze fase ben ik allang voorbij, maar voor andere is dit vast heel handig. Ik wou dat ik zoiets 10 jaar geleden had, er waren namelijk genoeg items die ik had gekocht en die nooit gebruik zijn 🙂

 22. Ik had als tip van mijn schoonzus (een arts) om het verschoningskussen aan de voorkant te verhogen (desnoods met een paar luiers). Stel dat je baby gaat rollen, dan houdt die verhoogde voorkant tegen dat die eraf kan rollen (ook al moet je er natuurlijk altijd voor waken dat je niet zeer dichtbij staat). Het badje gebruikten wij dagelijks. De badthermometer nog steeds (!). Grappig hoe het bij iedereen anders is. Die hydrofieldoeken heb ik ook nog allemaal. Heel handig voor extra doek op vakantie, als theedoek of om te gebruiken als poppenwagen-lakentje 😉

 23. Ik vind die uitzetlijsten soms gewoon te grappig is gewoon puur voor verkoop het meeste is idd niet nodig

 24. Pingback: 31 weken zwanger: wat moet er nog geregeld worden? - EkeBrouwer.nl

 25. Mocht je gekolfde borstvoeding willen gevrn is een flessenwarmer geen overbodige luxe. Magnetron mag niet en dat klooien in een pannetje of bak warm water waren wij zo beu. En een luieremmer (diaper champ) zou ik ook gewoon kopen, desnoods tweedehands. Geen luierzakjes voor thuis en niet elke 2-3 uur naar de kliko lopen!

  Verder eens met héél veel. Hier vooral maatjes 50 moeten bijkopen/vragen (vraag je kraamvisite wat je nodig hebt, anders krijg je met enige pech 30 pakjes in maat 62!). En een badthemometer inderdaad niet nodig maar zit ook in een zwangerbox eentje van avent. Hydrofiele doeken en spuugdoekjes heb ik in overvloed (15 kleine hydrofielen, 7 xl hydrofielen en 15 spuugdoekjes. Heerlijk om was te kunnen verzamelen! Groetjes een moeder sinds 5 weken

 26. Pingback: Mijn beste baby-aankopen - EkeBrouwer.nl

 27. Eigenlijk zijn de hydrofielen mijn echte musthaves.
  Wipstoeltje amper gebruikt. En oja zo’n base is de auto GE-WEL-DIG.
  Ik smeer mijn beebje wel altijd in met lotion (kan ik haar weet lekker opsnuiven)
  Kinderstoel voor vanaf de geboorte ook super als je een huilertje heb van 5 tot 6 smiddags 😉
  Inderdaad pyjama ben ik pas gaan gebruiken vanaf maar 62 denk….. als ze een spijkerbroekje aan had deed ik een leggingtje aan en hup slapen.
  Ook een musthave slaapzakken. Noem mij een luie moeder maar steeds dat bedje opmaken en de angst dat ze eronder kruipt. Klaar ermee. Hup slaapzak aan en klaar.
  Melkpoederdoosjes ook ideaal om klaar te zetten voor de dag.. jaja ik ben een luie moeder sorry. Daarom heb ik ook genoeg flessen voor 2 dagen. Haat het om die krengen zo vaak te moeten schoonmaken. En een afdruipgrasje ook ideaal.

  • Eke Reply

   Ik ben het helemaal met je eens! Ik geloof dat ik op matrashoeslakens na, niet eens beddengoed heb voor Storm.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.