Goede nachtrust, ik hou er van en vind het ook heel belangrijk. Mijn ochtendhumeur wordt namelijk alleen maar erger als ik ook slecht geslapen heb. Je snapt dus dat het voor iedereen beter is als ik een goede nacht maak. Want hoewel ik vroeger wel wat uurtjes zonder slaap kon, lukt dat met een jong gezin draaiende houden, vier dagen werken en een sociaal leven wat minder goed. Ik heb dus echt mijn slaap nodig om goed in mijn vel te zitten. Wat ik dan allemaal doe en laat? I’ll tell you all about it!

Slaapkamer rustig houden

Wat voor mij een vereiste is, is dat de slaapkamer echt een ruimte is die rust uitstraalt. Zeg ik, met mijn hysterische behang, haha. Maar op dat drukke printje aan de muur na, staat er naast een bed, twee nachtkastjes een kledingkast niets in onze slaapkamer. Ook kiezen we er bewust voor om geen TV in deze ruimte te hebben, zodat het echt een slaapkamer is en geen hangruimte waar je al uren in bivakkeert voordat je gaat slapen. Ik ben namelijk van mening dat je echt beter slaapt als je je slaapkamer ook daar voor gebruikt.

Fijn beddengoed

Ik ondervind al een tijdje aan den lijve wat een crime het kan zijn als je geen fijn beddengoed hebt. Een van de dekbedovertrekken die we hebben is zo verschrikkelijk! Elke keer draait de stof mee als je je omdraait en dan zit alles schots en scheef halverwege de nacht. Investeer dus echt in goed beddengoed, zodat je niet net als ik om 02.00 uur ’s nachts jezelf op zit te vreten van frustratie, haha.

Geen afleiding

Het kan zo verleidelijk zijn: nog even een blik op je telefoon werpen voordat je je ogen sluit. Ik had het eergisteren nog. Dan zie ik een reactie op Facebook en voordat ik het weet zit ik op de pagina van de buurvrouw van de moeder van de apotheker. En dan ben je drie kwartier verder, terwijl je eigenlijk ook al in een soort van REM-slaap had kunnen liggen. Daar gaan je spaarzame uurtjes slaap.

Ritme houden

Wat ritme en regelmaat betreft ben ik een enorm saaie muts. Maar hey, ik ga er goed op en de kinderen ook. Ik denk zelfs dat onze kinderen zulke fantastische slapers zijn, omdat we erg van het ritme en de rituelen zijn. We gaan dus altijd op tijd naar bed, zodat we zeker die acht uurtjes slaap aantikken. Zelfs op een zomeravond als het verleidelijk is om langer wakker te blijven, kruipen we toch op tijd onder onze zomerdekbed van katoen. En in de winter natuurlijk onder dat heerlijk dikke dekbed!

Stress vermijden

Je denkt misschien: lekker makkelijk, dat stress vermijden. Soms ontkom je er inderdaad niet aan. Je hebt er alleen geen bal aan als je met een bonkend hart van de stress in bed ligt. Daar ga je echt niet snel van slapen. Zelf ga ik als mijn hoofd overloopt van ideeën of de stress toch mijn bed even uit. Ik probeer dan de dingen die ik vast kan doen te doen, bijvoorbeeld het van me af te schrijven of een to do lijstje te maken. Een leeg en stressvrij hoofd zorgt echt voor een betere nachtrust.

1 Comment

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.