Het is niet de ruimte waar ik het meest trots op ben, maar wel een ruimte waar we veel gebruik van maken: onze keuken. We hebben de keuken gelaten zoals deze was toen we dit huis kochten. De keuken is nog geen 6 jaar oud en vervangen vonden we, om meerdere redenen, niet direct noodzakelijk. Wel deden we een aantal aanpassingen, om toch qua gemak een fijne keuken te hebben. Vandaag laat ik je onze keuken zien en vertel ik je meer over de keuken, de aanpassingen (en of deze bevallen) maar ook de keuken die we eigenlijk zouden willen. Lees en kijk je snel verder?

De keuken

De ruimte waarin onze keuken staat is niet heel groot. Er is geprobeerd optimaal van de ruimte gebruik te maken. De frontjes van de kastjes zijn wit en hebben een licht landelijke uitstraling. Het aanrechtblad en de gootsteen zijn van natuursteen. De wanden zijn betegeld met een robuust tegeltje wat een wat oudere uitstraling moet geven. Er is een uitschuifbare afzuigkap, ruimte om te koken, een oven, een vaatwasser en een dubbele kast waarin aan de ene kant de koelkast is ingebouwd en aan de andere kant opbergruimte is. Zowel links als rechts naast de oven bevinden zich lades. Beneden is een gootsteenkastje en er zijn verschillende bovenkastjes aanwezig.

De aanpassingen

Door de ervaring met de keuken in onze vorige woning, wisten we vrij goed wat we wel en niet wilden in een volgende keuken. Omdat een geheel nieuwe keuken niet meteen realiseerbaar was, hebben we toch een aantal aanpassingen gedaan.

Nieuwe vloer: in de keuken en in de gang lag een andere vloer dan in de woonkamer. We hebben in deze ruimtes de vloeren verwijderd en een nieuwe vloer laten leggen die overal doorloopt.

De inductiekookplaat: In onze vorige woning hadden een gasfornuis op een glasplaat. We merkten al snel dat dit niet heel handig schoon te houden was. En als je al geen ster in poetsen bent, dan is een kookplaat die makkelijker schoon te houden is, wel fijn. Omdat er in ons nieuwe huis een nóg onhandiger schoon te maken gasfornuis zat, besloten we deze te vervangen voor een inductiekookplaat. Het was even wennen om er mee te koken, maar we zijn inmiddels dolblij. De pan zelf wordt niet meer gloeiend heet, je kunt de pan bijna afgieten zonder pannenlappen. En het schoonmaakgemak! Even een doekje erover heen en hij schijnt je tegemoet!

De oven: Weer die vorige woning, maar daar hadden we dus een oven die niet stopte met warm worden. Die hadden we 10 jaar geleden al moeten vervangen, maar goed. En nu hebben we een oven: heaven! Hij heeft een versnelde opwarmstand en hij maakt zichzelf periodiek schoon. Je snapt het: ik bak me een ongeluk!

Een Quooker: Ken je dat? Je zet de waterkoker aan voor een kop thee, gaat ondertussen even wat anders doen want het duurt even voordat het apparaat op stoom komt. Ik vergat dan meestal dat ik überhaupt een kop thee wilde. Een kokendwaterkraan leek me dus wel wat. Ik gebruik hem inmiddels ook voor het koken en om bijvoorbeeld een warme kruik te maken. Onmisbaar vind ik hem niet, want het is echt een smak geld, maar het gemak is wel heel fijn!

De vaatwasser: Een paar dagen voor onze verhuizing bleek dat de vaatwasser kapot was. Echt de beste start zo in je nieuwe woning. Na wat gesteggel met de verkoper en nadat ik het met de hand afwassen wel aardig zat was, besloten we een nieuwe te bestellen. Prima ding, erg fijn, een besteklade bovenin de vaatwasser. Een ding had ik liever wel gehad: zeoliet-droogtechniek. Want met een net iets duurdere vaatwasser, zouden ook plastic items in de vaatwasser droog worden.

Onze droomkeuken

Ondanks onze aanpassingen, merken we dat we toch wel dingen anders zouden willen in onze keuken. Het grootste euvel is het gebrek aan werkruimte en de onhandige opbergruimte. We denken al een tijdje na over een uitbouw en daar willen we dan een nieuwe keuken in laten plaatsen. De hierboven genoemde aanpassingen kunnen daarin prima mee. Het is dus zaak om naar een keukenwinkel of keuken outlet te gaan om ideeën op te doen. Ik denk namelijk dat als we genoeg showroomkeukens kunnen bekijken, we ook vanzelf ideeën krijgen over wat er mogelijk is en wat ons goed zou bevallen. Sowieso zou ik van de bovenkastjes af willen en graag grote lades willen om alle keukenspullen, pannen, servies en etenswaren te bewaren. En genoeg werkruimte, zodat we ook makkelijker samen kunnen koken zonder elkaar in de weg te lopen. Een fancy kookeiland hoeft echt niet, met een simpele maar meer praktische opstelling zijn we al heel blij. En een grote koelkast mét vriezer, zodat we niet elke keer meer naar de garage hoeven om dingen uit de vriezer te pakken. Ik heb er nu al zin in om onze droomkeuken samen te stellen!

1 Comment

  1. Pingback: Een sneak peak in mijn woning: de keuken - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.