Toen wij 14 jaar geleden als 21- en 23-jarige ons huis kochten, kregen we daar een flink verwilderde tuin bij. Omdat het huis bewoonbaar maken onze eerste prioriteit had, lieten we de tuin even voor wat hij was. Na een klein jaar kregen we vanuit de Gemeente een aanbod een een stuk grond achter onze tuin erbij te kopen.Hoewel dat nog meer onderhoud betekende, grepen we deze kans met beide handen aan. We zouden dan namelijk een van de grootste tuinen in onze wijk hebben, iets wat een eventuele verkoop ten goede zou komen. Maar daar zit je dan met je loei van een tuin: 6 meter breed en 20 meter lang. 120 vierkante meter. Da’s beste een uitdaging als blijkt dat je beide niet de groene vingers van je ouders met hun prachtige tuinen hebt geërfd.

Geen groene vingers

In de loop van de jaren hebben we allerlei halfslachtige pogingen gedaan om er wat van te maken. Maar elke keer weer bleek dat je dus echt wel regelmatig het gras moet maaien en het onkruid tussen de tegels vandaan moet halen. Met een lui type als ik en een 6 jaar lang naast zijn fulltime baan studerende man is dat best een uitdaging. Maar toen kregen we vijf jaar geleden een jochie wat tot onze grote trots dol is op buitenspelen. We waren het dus aan hem wel verplicht iets moois van onze tuin te maken. Het was je al duidelijk dat we geen groene vingers hebben, dus een tuin vol prachtige borders vol bloeiende planten en bloemen zit er echt niet in, want binnen een is dat overwoekerd door onkruid. Zelf een simpel stuk gras kregen wij binnen een aantal weken op standje oerwoud. Maar waar begin je dan?

Goedkoop tuin aanleggen

Goedkoop tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen

Omdat we het snel, praktisch en niet geheel onbelangrijk, toch een beetje goedkoop wilden houden, zochten we op internet op: goedkoop tuin aanleggen. Als eerste pakten we het terras bij het huis en achterin de tuin aan. Vooral achterin de tuin kon het terras wel een opknapbeurt gebruiken. We betegelden alles weer netjes met simpele grijze tegels. Daarna was de omheining aan de beurt. Omdat we al geen groene vingers hadden, maar de tuin toch een beetje groen willen houden, kozen we voor een gazen hekwerk. Omdat dit nogal industrieterreinachtig aandoet, hebben we om 10 cm een hederaplant (klimop) geplant. Onze verwachting was dat deze binnen 2 a 3 jaar het hek zou bedekken, maar na ruim een jaar is het hekwerk toch al flink bedekt.

Kunstgras

Kunstgras

Tussen de twee terrassen hadden we eerst gewoon gras. De echtgenoot gaf al vaker aan dat hij liever kunstgras wilde, maar mij stond dat erg tegen. Totdat ik ook wel doorhad dat het de meest simpele oplossing voor een nette tuin was en ik het bij iemand zag liggen. En toen lag daar na wat research een week voor mijn bevalling van Storm een prachtig stuk kunstgras in de tuin.

Tuin inrichten

Tuin inrichten

De basis was er nu, maar het was nu ook tijd voor de tuin inrichten. Omdat we vooral voor Max een fijne plek wilden, kochten we een speelhuisje met glijbaan voor hem. Inmiddels staat er ook een trampoline naast en willen we de geeikte blauwe schelpzandbak vervangen voor een grotere houten exemplaar. Dan ook nog even aan onszelf denken, haha. Jeroen maakte een prachtige, grote houten picknicktafel waar je met gemak met een man of 8 a 10 aan kun zitten. Omdat deze grotendeels van de dag in de zon staat, zorgen we dat een schaduwdoek gespannen kan worden voor de echt hete dagen. Dat was met de zomer van 2018 echt wel nodig!

Tot slot kochten we een barbecue. Waar we dit voorheen nauwelijks deden, hebben we afgelopen zomer regelmatig de barbecue aangezet en de barbecueloze dagen goed ingehaald! Op dit moment mist er alleen nog een houten kast of klein schuurtje waar we het speelgoed en wat klein tuingereedschap in op kunnen bergen: een mooie aankoop voor deze zomer! Ik zie er nu meer dan ooit naar uit om te gaan genieten in onze tuin. Eindelijk gaan we er goed van genieten, na 14 jaar!

Ben jij blij met jouw tuin?

Dit artikel bevat een samenwerking.

1 Comment

  1. Pingback: Een Urban Jungle zonder groene vingers - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.