Ik kan het me nog zo goed herinneren: voorgelezen worden door mijn moeder. Op het bed van mijn ouders, lekker tegen mijn moeder aan. Soms vielen er even stiltes, want dan dommelde mijn moeder even weg, haha. Een stukgelezen editie van Pluk van de Petteflet staat nog steeds in mijn ouderlijk huis op de boekenplank. Ik weet zeker dat deze voorleesmomenten hebben bijgedragen aan mijn liefde voor lezen.

Het nut van (voor)lezen

Zoals je kunt lezen, heb ik goede herinneringen aan de voorleessessies van mijn moeder. Naast dat het gewoon een gezellig moment was en een afsluiting van de dag, heeft voorlezen nog meer voordelen:

  • Je hebt even een rustig moment samen met je kind;
  • Het geeft je kind informatie, hun (fantasie)wereld wordt er groter door;
  • Je oefent de luistervaardigheid en concentratie van je kind ermee;
  • Het prikkelt de fantasie van je kind;
  • Je vergroot de sociaal-emotionele vaardigheden van je kind;
  • Je kind stimuleert de taal- en spraakvaardigheden.

Daarnaast ben ik persoonlijk ook van mening dat voorlezen en lezen je een rijker mens maakt. Veel meer dan dat tv-kijken, in welke vorm dan ook, zal doen.

Maar wat als (voor)lezen niet lukt?

In sommige gevallen is lezen en voorlezen een stuk lastiger, bij dove of zeer slechthorende kinderen bijvoorbeeld. Dit komt omdat zij door het niet kunnen horen, geen verband tussen klank en een woord kunnen leggen. Dit is voor de kinderen zelf lastig, maar ook voor hun ouders met voorlezen, of de leraren op school. Helaas lopen dove en slechthorende kinderen hierdoor vaak een taalachterstand op. Huawei zorgt voor een ware verandering met de door hen ontwikkelde app.

Storysign en Star

Via KPN ontdekte ik de app StorySign. De app Storysign werkt door middel van kunstmatige intelligentie (AI). Deze app zet tekst om in gebarentaal, zodat ook dove en slechthorende kinderen samen met hun ouders kunnen lezen. Hierdoor oefenen zij ook hun leesvaardigheid en helpt het bij het onder de knie krijgen van gebarentaal. Star, de avatar in Storysign, vertaald de tekst van een boek in gebaren. Mimiek van een gebarentolk is zeer belangrijk, vandaar dat de gezichtsuitdrukkingen van gebarentolken zijn gekopieerd om Star zo duidelijk mogelijk te laten zijn. Nu kunnen dove en slechthorende kinderen ook leren lezen, terwijl ze via de telefoon naar woorden in kinderboeken kijken!

Hoe werkt de app Storysign?

StorySign kun je downloaden voor Androidtoestellen via de Google Play Store. Als je de app download kun je meteen je gewenste taal installeren: Brits, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Nederlands, Portugees, Iers, Vlaams en Zwitserduits. Huawei trapt af met een klassiek kinderboek voor iedere taal. Voor Nederland is dat Waar is Dribbel van Eric Hill. Om de app te kunnen gebruiken heb je ook een fysiek exemplaar van het boek nodig, die je wellicht kunt lenen in de bibliotheek. Je houd je telefoon voor de woorden op de bladzijdes en Star vertelt het verhaal door middel van gebaren. Het is ook een prima manier voor ouders en kinderen om gebarentaal onder de knie te krijgen.

Mijn mening? Ik vind het als slechthorende een superfijne uitvinding! Vooral het feit dat de app zo makkelijk verkrijgbaar en gratis is, verlaagt de drempel nog meer om ook dove en slechthorende kinderen te gaan voorlezen.

1 Comment

  1. Pingback: Snoezebol | Luistersprookjes van nu - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.