Sinds maart gaat Max naar de basisschool. Best een grote stap en vooral ik vond dat best spannend. Voor Max ging er een wereld open, maar ook voor mij als nieuwbakken schoolpleinmoeder. Sommige dingen weet je gewoon niet en kom je langzaam achter. Soms op een wat vreemde manier.

Ken je plek op het schoolplein

En dan bedoel ik niet je hiërarchische plek in de roedel van schoolpleinmoeders, maar de plek waar de juf naar toe komt met de kinderen. Ik maakte de fout om, tijdens een van de eerste dagen, langs het raam van Max zijn klas te lopen. Max zag mij, peerde hem naar buiten en ik kreeg (op een vol schoolplein) een tirade van de juf. Of ik voortaan even achter die muur wilde gaan staan, want daar stonden alle ouders van deze klas. Je snapt vast dat er enige opstartproblemen tussen mij en de juf waren.

Informeer bij andere moeders met schoolgaande kinderen

Ik had geen idee hoe het zat met tussendoortjes, drinken, fruit, overblijven en meer van dat al. Het is dus handig om te zorgen dat je een moeder kent die al schoolgaande kinderen heeft. Bij voorkeur op de school waar jouw spruit ingeschreven staat. Ook handig met betrekking tot een jaarkalender waarop belangrijke data staan zoals studiedagen, schoolfoto’s en schoolreisje. Wat je natuurlijk ook kunt doen, is de schoolgids opvragen 😉

Breng je kind op tijd

Breng je kind op tijd

Misschien denk je nu: ja, logisch toch? Maar ik zie regelmatig haastende ouders naar het schoolplein rennen als ik wegga. Mocht het toch voorkomen dat je een keer te laat bent, dan waardeert de juf een uitgebreid afscheidsritueel meestal niet. Iets met “En de moeder van Max gaat nu ook weg”. Een keertje maar hoor, echt.

Informeer de juf buiten schooltijd

Ga dus niet bij binnenkomst bij de juf uitgebreid uit de doeken doen hoe schattig je kind heeft getekend bij tante Gerda of dat hij koekjes heeft gebakken met de neef van je buurvrouw haar hond. Vertel wat nodig is en loop dan door die klas in, geef je kind een kus en bok op naar je werk, buurvrouw of kakel nog even na met die mede-schoolpleinmoeders. De rest kun je naar de juf mailen of vraag kort of ze na school even tijd voor je heeft.

Weet wie je moet kennen en wie vooral niet

Ik bezit het toffe talent om in contact te raken met mensen die mij finaal mentaal leegzuigen. Vaak zijn dit mensen met issues, die ze vaak zelf creëren. En aardig als ik ben, ik durf mensen niet goed af te poeieren. Weet dus met wie je wel en geen contact moet hebben. Wie je kort gedag moet knikken (en heel rap weer weg moet kijken!) en met wie je aan de small talk kunt. Want het wespennest op het schoolplein a la De Luizenmoeder klopt als een bus. Misschien een tikje aangedikt, maar op ons schoolplein komt het goed in de buurt.

Wat is jouw ultieme tip voor de basisschool?

5 Comments

 1. Goede tips geef je, en allemaal zo waar! Vooral dat op tijd erg belangrijk. Bij mijn dochter zit een kindje in de klas die altijd standaard 10 tot 15 min te laat is. Rijd ik onze wijk alweer in, zie ik moeder en kind net op de fiets.. Maakt mij niet uit, maar snap dat dit voor dat kindje erg vervelend is.

 2. Kom voor je kind op en hou alles in de gaten. Echt hoor. Niet alleen kinderen maar ook ouders kunnen hels zijn. Ik probeer overal een beetje te pijlen hoe het loopt. Zo wist ik dat mijn zoontje het 3e kindje was dat geslagen was met takken die op het schoolplein lagen. Vlak naast zijn oog. Perongeluk of niet. Die takken moesten weg van mij. Dus direct aangegeven dat dat not done was voor mij (juf had het ook niet doorgegeven dat het gebeurd was) en die takken weg moesten. Niemand slaat een kind met een tak!
  Maar verder is het leuk hoor. Prachtig om je kind te zien ontwikkelen.

 3. Haha leuk! Wel raar dat je dingen als tussendoortje en juf aanspreken ná school niet wist. Bij ons werden die regels en gewoontes vooraf verteld. Ik geloof zelfs dat we een (handgeschreven en gekopieerd) briefje meekregen, dat we fruit moesten meegeven dat ze dan delen, het boek waarin dingen geschreven kunnen worden, hoe het werkt mocht een kind in zijn of haar boek plassen etc.

  En verder, het midden vinden tussen kat uit de boom kijken en zelf degene zijn die afstapt op de moeder waar jij wél een praatje mee wilt maken! Niet je verplicht voelen steeds het gemopper van een bepaalde moeder aan te horen als je daar geen oren naar hebt ;-). Mocht dat toch gebeuren kun je je storten op een verse moeder die net het schoolplein op komt lopen. ‘O haai, ik heb gehoord dat Frederique op ballet zit, wat léúk!’ etc.

  Blogje daarover schrijven ook.

 4. goede tips. zeker als je van een moeder met al schoolgaande kinderen wat tips etc kunt krijgen

 5. Pingback: Het leed wat schoolfoto's heet... - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.