Een vraag die je vast wel eens gesteld is als ouder van een baby: wanneer ga jij beginnen met vaste voeding? En dan niet voor jezelf, want als het goed is eet je al een tijdje vast voedsel, haha. Nee, ik heb het hier over dat leuke, lieve maar vooral schattige baby’tje van je. Wanneer ga jij beginnen met het geven van het eerste hapje? Ben je er al mee begonnen of wacht je nog even? Ik vertel jullie de mogelijkheden rondom vaste voeding, maar mijn visie maar ook hoe het uiteindelijk gelopen is.

Vier maanden tot zes maanden

Voorheen werd  geadviseerd om te wachten tot zes maanden met vaste voeding. Er werd gedacht dat eerder starten met bijvoeden voedselallergieën of overgevoeligheid in de hand zou werken. Volgens het Voedingscentrum heeft nieuw onderzoek aangetoond dat het juist wenselijk is om al iets eerder, vanaf vier maanden, te starten. Dit wel mits je baby er aan toe is. Ook beveelt mijn Consultatiebureau aan om in ieder geval wel te starten iets voor zes maanden, vooral als er voedselallergieën in jouw of de familie van je partner voorkomen. Verder noemt het Voedingscentrum dat het in die periode van vier tot zes maanden vooral gaat om oefenhapjes.

Vanaf zes maanden

Vanaf zes maanden

Vanaf zes maanden heeft je baby het bijvoeden nodig naast zijn reguliere fles- of borstvoeding. Vanaf acht maanden vervang je de fles- of borstvoeding langzaam door echte maaltijden. Je kunt het beste het gebruik van honing, rauw vlees en rauwe vis vermijden en teveel zout is ook niet aan te raden. Het Voedingscentrum is van mening dat de hapjes steeds minder fijn maken veiliger is dan je kind al vroeg stukjes eten aan te bieden volgens de Rapley-methode.

Hoe het ook kan

Toen ik zwanger was van Max leerde ik een aantal fijne meiden kennen waarmee ik sindsdien contact heb. Zij gaven borstvoeding, ik was de enige die flesvoeding gaf. Door hen leerde ik ook andere manieren van bijvoeden kennen in plaats van welke het Voedingscentrum en het Consultatiebureau voorschreven. Zo raakte ik bekend met het voedselintroductieschema van Kleintjes en de Rapley-methode. Ook las ik een aantal artikelen van De Groene Vrouw, waarin zij stelt dat het beter is voor de darmflora om te wachten met bijvoeden tot zes maanden. Op Borstvoeding.com zijn ze vrij sceptisch over de onderzoeken die onder andere het Voedingscentrum gebruikt om aan te tonen dat eerder starten met bijvoeden aan te raden is.

En hoe doen wij het?

Max kon toen hij zes maanden was al redelijk goed zelf zitten, voor mij wel een belangrijk punt als we hem bij zouden voeden a la Rapley. Als je kind dan nog half in een wipstoel ligt, kan het zich sneller verslikken en dat is natuurlijk niet prettig. Dus gaven we Max stukjes broccoli, bloemkool, wortel en fruit. In het begin smeerde hij alles onder, maar dat hoort natuurlijk ook bij het eetproces: het voelen van het voedsel.

En hoe doen wij het?

Storm was iets over de vijf maanden qua leeftijd dat we hem bij gingen voeden. Een paar weken nu dus. Ons plan was om net als bij Max te wachten totdat hij zes maanden zou zijn, maar dat pakte iets anders uit. Ik had Storm op schoot terwijl ik even snel een banaan naar binnen propte en Storm werd zo hevig enthousiast dat we besloten wat eerder te beginnen. Omdat Storm nog niet kan zitten, wachten we nog even met de Rapley-methode en geven we hem nu gepureerde hapjes. De vriezer ligt vol met pompoen, wortel, zoete aardappel en een mix van broccoli/bloemkool. En genieten dat het ventje doet! Elke keer als hij een hapje krijgt beweegt hij vol enthousiast zijn armen en benen en kreunt vol enthousiasme. Zodra hij goed kan zitten, gaan we alsnog de Rapley-methode oppakken.

Wanneer ben jij begonnen met bijvoeden? 

1 Comment

  1. Pingback: Hoe ziet een doodgewone dag bij ons er uit? - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.