Vorige week kon je deel 1 van Do’s & don’ts in de kraamtijd lezen. Het ging onder andere over bezoek en de kraamzorg. Vandaag heb ik nog een hoop andere tips voor je klaarstaan. Niet alleen bedacht door mij, maar ook mijn vriendinnen en andere vrouwen die net moeder zijn geworden delen hun ervaringen met je.

Belangrijke tips

  • Slaap wanneer het kan! Die middagdutjes zijn echt geen onzin en heb je nodig om te overleven. De eerste week merk je daar nog niet zoveel van omdat je op adrenaline leeft, maar je krijgt er in de weken erna echt spijt van als je die momenten niet pakt. Het is ook echt geen schande om om 21.00 je bed in te duiken. De tijden dat je een film of programma af kunt kijken komen wel weer, echt.
  • Laat je partner een goede periode vrijnemen van zijn/haar werk. Het kost je misschien wat vakantiedagen, maar het is het waard en ik durf het bijna noodzakelijk te noemen. Je kunt deze periode gewoon nooit meer over doen met dit kindje.
  • Zorg dat je genoeg eet en drinkt. De dagen vliegen voorbij en voor je het weet is het een uur of drie en heb je nauwelijks iets gegeten. Je lichaam heeft een topprestatie geleverd, dus heeft energie nodig. Een goed excuus om sushi te bestellen of een lekker biefstukje te eten.
  • Er zullen dagen zijn dat alles misgaat. Je baby kotst voor de zoveelste keer in je decollet√©. Je moet die kleine jankerd voor de derde keer omkleden wegens spuitkak of het jankt de hele dag door krampjes. Deze dagen gaan over. Echt. Zo niet, zoek hulp, want voor heel veel zaken is een vaak simpele oplossing.

Spuitkak

  • Zorg dat je tijd maakt voor je partner en jezelf. Je zult merken dat je amper praat met elkaar. Vanwege slaapgebrek en omdat je ontzettend geleefd zal worden. Maak tijd voor een avondje uit eten of een lekkere lunch buiten de deur. Die baby kan gerust mee en je bent er toch even uit.
  • Bieden mensen hulp aan en kun je dit goed gebruiken maar staat je trots in de weg? Neem het gewoon aan! Niemand biedt hulp aan als ze daar zelf geen zin in hebben (en anders is het gewoon een gevalletje Karma als je er dan op ingaat, haha). Denk aan een boodschapje, even een uurtje oppas zodat jij kunt bijslapen of de tip hieronder.
  • Zorg dat je de weken voor je bevalling wat meer kookt dan normaal zodat je wat maaltijden kunt invriezen. Sla ook vooral geen aanbod af van mensen die eten voor je willen maken af. Echt, deze mensen zijn goud waard (tenzij ze echt niet kunnen koken) en je bent ze dankbaar!

En als laatste: heb niet te hoge verwachtingen van deze tijd. Je moet niks en alles wat wel lukt is mooi meegenomen. Jank wanneer die tranen opkomen (en geloof me, om het minste geringste jank je) en lach om de klungelige acties die je overkomen. Geniet vooral!

Heb jij nog een gouden tip? Deel deze dan vooral hieronder!

1 Comment

  1. Pingback: Do's & don'ts in de kraamtijd deel 1 - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.