De kraamtijd na de geboorte van je kindje is een periode die je je leven lang bijblijft. Het bevat een heleboel eerste keren, helemaal als het je eerstgeborene is. Om zoveel mogelijk van deze ontzettend speciale tijd te genieten, heb ik (met de hulp van vriendinnen en kersverse moeders) een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet: de Do’s & don’ts in de kraamtijd deel 1!

Bezoek

Je bent zo trots als een pauw op je kindje en je wil het aan heel de wereld laten zien! Toch kan het helpend zijn om de volgende “regels” omtrent bezoek te hanteren:

 • Wacht nog even na de bevalling met het grote nieuws delen. Tuurlijk bel je je ouders, BFF, broers/zussen en andere mensen die dichtbij je staan, maar drop het nog niet direct op Social Media terwijl je nog in de beugels ligt en gehecht wordt. Dat kan daarna ook nog wel. Of morgen. Of de week erna. Dit¬†geldt ook voor het versturen van het geboortekaartje. Wacht daar gerust even mee. Het is echt niet raar of gek als mensen deze pas een week (of misschien wel twee) na de bevalling krijgen. Het voorkomt namelijk dat er mensen je al vrij vlot benaderen (of heel brutaal voor de deur staan) voor kraambezoek.
 • Laat in de eerste dagen alleen mensen komen die heel dichtbij je staan. De buurvrouw, die oom en tante of collega’s hoeven echt niet bij de eerste ademteugen van je baby jou de toch al niet zo aanwezige energie te ontnemen, echt niet.
 • Kap bezoek wat uren blijft zitten af. Spreek met je partner en kraamhulp een soort codewoord of zin af die je uitspreekt als het je teveel aan het worden is. Mogen zij het klusje opknappen, want vaak voel je je daar zelf nog wat te labiel en hormonaal voor.
 • Storm had de eerste twee weken veel moeite met drinken en wij gaven hem daarom boven te drinken als er bezoek was. Het kostte hem (en ons) al genoeg energie zonder bezoek en we wilden dat zijn energie naar het drinken toeging in plaats van overprikkeld te raken van het bezoek.
 • Heb je een rotnacht gehad? Ben je moe? Of heb je gewoon echt even geen trek in bezoek maar wil je gewoon lekker cocoonen met je newborn? Lekker afzeggen dat bezoek. Ik ben erg van de afspraak=afspraak, maar in deze periode mag je gewoon afzeggen, zelfs zonder reden te geven.
 • Als je bezoek vooraf vraagt wat je graag zou willen hebben als kraamcadeau, geef dan vooral suggesties. Tenzij je bedolven wilt worden onder de zoveelste lelijke knuffel of wanstaltige outfit in een verkeerde maat met lelijke printjes of “grappige teksten”.

Kraamzorg

Kraamzorg

 • Een hele belangrijke en misschien wel de belangrijkste factor in je kraamtijd is de kraamverzorgster. De klik met haar kan je kraamtijd maken of breken. Heb je het idee dat het niet werkt tussen jullie, praat er dan over (kijk ook naar je eigen aandeel, ik heb zoveel verhalen gelezen waarbij een portie zelfreflectie ook niet verkeerd zou zijn) en geef je verwachtingen en wensen duidelijk aan. Klikt het echt niet? Bel dan de kraamzorgorganisatie en vraag om een andere kraamverzorgster.
 • Mocht het een optie zijn, laat dan je kraamverzorgster warm eten maken tussen de middag. Zo krijg je toch wat goeds binnen en maakt de kans dat je ’s avonds makkelijk (en vaak ongezond) gaat eten, kleiner.
 • Zorg dat de kraamverzorgster je zoveel mogelijk uit handen neemt, maar niet alles. Het is niet fijn als ze eenmaal weg is en je onzeker bent over flesjes maken of je kindje in bad doen omdat je dat in de kraamtijd niet gedaan hebt.
 • Communiceer goed en geef je grenzen aan. Lukt dit niet, vraag dan je partner om je hierin te steunen of dit voor je te doen. Als jij je baby bijvoorbeeld liever geen speentje geeft en de kraamverzorgster doet dit wel, dan kun je hier gewoon wat van zeggen.

Heb jij nog een gouden tip? Laat het hieronder een reactie achter en wie weet verschijnt jouw tip in deel twee!

1 Comment

 1. Pingback: Do's & don'ts in de kraamtijd deel 2 - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.