Toen ik als kind zakgeld kreeg, was ik een vernuft spaarder. Ik had vaak leuke spaardoelen en kocht op mijn 11e na lang gespaard te hebben mijn eerste grote aankoop: een trainingspak van Ajax (nee, geen vragen, haha). Dat kostte destijds 100 gulden en voor een kind van 11 is dat natuurlijk ontzettend veel geld.

Baantjes

Zodra ik oud genoeg was om te werken, begon ik een folderwijk.Een begin van mijn carrierre en een van mijn vele baantjes! Ik was een jaar of 13 toen ik hiermee startte. Heel veel bracht het niet op en na een natte en lange, koude winter hield ik het voor gezien. Toen kwam er een zomer waarin ik bij Bristol aan de slag mocht. Helaas eindigde dit nogal vervelend, maar kon ik snel aan de slag als vakkenvuller bij een supermarkt. Dit was de tijd dat ik ook begon met uitgaan (vroegah kon je op je 16e nog de kroeg in sluipen en mocht je alcohol drinken). Toen ging het financieel met mij een beetje mis, haha. Niks drastisch hoor, maar van sparen kwam niks meer en elke cent gaf ik uit.

Full time werken

Full time werken

Omdat ik ook even niet wist wat ik wilde qua opleiding na mijn examenjaar, ben ik full time gaan werken in een pannenkoekenrestaurant in het toen net geopende Batavia Stad. Ik woonde nog thuis en het spenden ging lekker door. Ik droeg enkel kleding van Replay en andere dure merken, ging naar Festivals en at veel buiten de deur. Wat had ik toen een geld kunnen sparen joh! Wel kocht ik zo hier en daar wat dingen voor een uitzet, want ja, op den duur wil je toch graag op jezelf. Dat dit alleen maar leuke accessoires waren, laat ik maar even in het midden, haha.

Samenwonen

Op mijn 18e kreeg ik verkering met de leukste. Na wat kansloze studiepogingen werkte ik nog steeds en na 3 jaar besloten we een huis te kopen. Een ex-huurwoning wat geen drol kostte. Als 21-jarige kip met haar 23-jarige vlam namen we het goed van de hypotheek. Het was de tijd dat je met gemak 30.000 euro extra kon lenen. In de jaren die volgden werkten we beiden full time en verdienden lekker. Toch ging alles op en ook een keertje rood staan deerde ons niet. Toch kwam het moment dat je echt van salaris naar salaris gaat leven en je enorm blij bent met een financiële injectie in de vorm van vakantiegeld of belastingteruggave.

Alles moest anders

Alles moest anders

Op een gegeven moment was ik het zat. Sparen lukte alleen als we een concreet doel hadden zoals onze bruiloft. Toen we besloten dat we kinderen wilden was het heldere moment daar: alles moest anders! Ik hield (en hou) braaf maandelijks een excelbestandje bij met wat er in komt en wat er uit gaat. Op een gegeven moment vond ik het frustrerend dat ik geen verbetering zag. Hoe ik mijn best ook deed, het lukte maar niet om te sparen. Jeroen nam het stokje een aantal maanden over en inmiddels doen we samen de financien. Elke week gaan we zitten en kijken we welke kosten anders kunnen, wat er aan komt en wat we kunnen sparen.

Besparen

Zo kwamen we er achter dat we voor energie en tv+internet echt veel te veel betaalden. We kregen dan elk jaar met de eindafrekening van onze energieleverancier wel wat terug, maar het was veel verstandiger om te overstappen qua energie. nu we overgestapt zijn van energieleverancier, scheelt het 40 euro per maand. Daar kun je toch een hoop leuke dingen van doen, euh, sparen bedoel ik ;-). Het loont dus echt om even uit te zoeken hoeveel je kunt besparen en daar zijn hele handige sites voor.

Eindconclusie? We hadden jaren geleden al flink kunnen (be-)sparen op van alles en nu een goed gevulde spaarrekening kunnen hebben. Maar we zijn goed op weg en als we alle baby-gerelateerde items gekocht hebben, gaan we die rekening weer lekker vullen!

Welke kosten zou jij kunnen skippen als dat nodig was?

Dit artikel bevat een samenwerking

 

19 Comments

 1. Ik ben ook minder aan het uitgeven aan kleding vooral. Jeetje wat heb ik daar veel aan uitgegeven om het vervolgens amper te dragen. Echt zonde achteraf. Ook naar onze abonnementen zouden we echt wel weer een keer kunnen kijken.

 2. Mijn abonnement op flow, ik zou naar een goedkopere winkel kunnen gaan, ik zou zelf frietjes kunnen bakken ipv naar de fituur te gaan…

  Een tijd geleden heb ik een jaar loopbaanonderbreking genomen. Dat was ook een test om te zien of het met minder ging hoor!

 3. Grappig dat je hier een blog over schrijft wij hebben dit begin van het jaar bekeken allemaal en kwamen erachter dat we eigenlijk nooit tv keken. Ja eens in de week. Om daar nou 25 euro voor te betalen is een beetje veel geld. Dus hebben we de televisie aansluiting opgezegd. En tadaa een besparing van 25 euro per maand.

 4. Inmiddels is er niets te bezuinigen meer. Noodzakelijk was het een aantaljaar geleden namelijk om echt flink te bezuinigen. Nog geen spaarrekening, maar ook dat komt weer

 5. Ik zou de kosten voor veel te veel snacks halen wel een beetje naar beneden kunnen duwen, maar het is wel eens lekker he 😉

 6. Hmm.. Kleding kopen doe ik nu echt véél minder. Heb ook een abbo bij videoland lopen dus daar zou ik ook naar kunnen kijken!! Is trouwens wel een goede hahaha

 7. Wat een handig en goed artikel! kleding kopen deed ik niet zo maar sinds ik in een modezaak werk juist weer meer..

 8. Ik bespaar nu het meeste door minder uit eten te gaan. Ik probeer vaker te koken en minder te shoppen.

 9. Dat gat herken ik wel ;). Als ik zou moeten besparen zou dat zijn op uit eten. Dit doen we namelijk best vaak

 10. Sparen is zeker fijn als je een gezin hebt! Bewust boodschappen doen helpt ook een hoop en gewoon niet alles kopen waar je trek/zin in hebt. Kan toch al heel wat schelen per maand.

 11. Ik woon nog thuis, maar mijn vaste lasten lopen best wel hoog op. Ik heb bijbaantjes gehad vanaf mijn 15e en nu ik 21 jaar spaar ik nog steeds 1/3 van mijn salaris. Dit hoop ik nog veel jaren op deze manier vol te kunnen houden. Verlopig studeer ik nog

 12. Hoe moeilijk het ook is, maar ik zou kunnen en moeten bezuinigen op kleding. 🙁 Verder zou ik eigenlijk ook iets minder vaak buiten de deur kunnen gaan eten.

 13. Het blijft altijd iets lastigs vind ik.. het ene moment gaat het wat beter dan het andere moment. Maar ik ben wel meer van het hand op de knip dan een gat in mijn hand.

 14. Ik zou kunnen stoppen met koffie drinken bij de Hema en Bakker Bart. Maar dat ga ik niet doen. Sommige franje in het leven moet je behouden vind ik. Mits het financieel kan natuurlijk.

 15. Wij gaan vanaf nu weer zuiniger aan doen. Mealpreppen en dat soort dingen. Liep een beetje uit de hand hier

 16. Tja je hoort er iedereen over en toch is het lastig om over te stappen. Ik ben zo vertrouwd met mijn energieleverancier, maar misschien toch weer even naar kijken

 17. Pingback: Zes tips om te besparen op je smartphone - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.