Vandaag geef ik mijn toetsenbord uit handen. Mijn lieve, gekke en heerlijk sarcastische vriendin Linda van Volmaakt Onvolmaakt heeft een fantastisch artikel geschreven over het fenomeen Me Time.

Aaah, je hebt geregeld dat je buurmeisje komt oppassen. Vandaag ga je het er eens even lekker van nemen. Kapper, nagels laten doen, even uit de band springen in de stad… even een dagje me-time, je gaat jezelf eens een dagje flink verwennen en je mag vandaag lekker geld voor jezelf over de balk smijten…

Me-time. Het is een term die niet meer weg te denken is uit ons volwassen leven. Vooral bij uitgebluste moeders die van voren niet meer weten of ze van achteren leven. Die snakken naar wat luxe in de oceaan van hun hectische leven waarin ze tientallen ballen zo hoog mogelijk proberen te houden. Die behoefte hebben aan wat tijd voor zichzelf om zich te herinneren wat ze eens waren: een vrouw met een eigen leven.

Maar tijd voor jezelf, da’s een luxeproduct wanneer je twee kinderen aan je been hebt hangen en een derde aan je tiet. Want als je snakt naar luxe, wil je daar best wat geld aan uitgeven, nietwaar? En zo kreeg tijd voor jezelf ineens een nieuwe benaming en kostte het geld.

Me-time als luxe

Me-time als luxe

De me-time van tegenwoordig is niets zoals die van vroeger. Noem iets me-time, en je kan aan jezelf als emotioneel leeggelopen moeder verantwoorden om luxe items of uitjes te kopen. Het is een label dat ouders gebruiken om geld aan leuke dingen kunnen uitgeven zonder zich schuldig te hoeven voelen. Omdat je die tijd en dat geld misschien beter had kunnen besteden aan je huishouden, werk of kind. Een soort van guilty pleasure dus. Alsof het niet helemaal goed is dat je het doet. Het is namelijk iets wat je moet verdienen.

We slaan door in wat we precies onder me-time verstaan. Welke dingen je zou moeten verantwoorden aan jezelf als moeder. Een bezoekje aan de kapper? Me-time. Voordat je beviel van je kind heette het gewoon “naar de kapper” als je naar de kapper ging. Nu niet meer. Waar ging dat mis? Wie heeft bedacht dat het knippen van je haar “verwennen” is? Iets van luxe moet zijn? Wie staart er voor zijn lol een uur naar zichzelf in een spiegel?

Back to basic: Tijd voor jezelf

Me-time is niet meer dan tijd voor jezelf nemen. En laat die tijd voor jezelf nou een eerste levensbehoefte zijn. Net als eten en slapen. Dat betekent dat je je er dus niet voor hoeft te schamen. En het dus al helemaal niet hoeft te verantwoorden.

Iedereen moet op zijn tijd even kunnen uitblazen. Dat doe je niet alleen maar door geld over de balk te smijten en nieuwe hair extentions te kopen. Maar bovenal, als je ze graag wil hebben: Koop ze dan gewoon. Niet omdat je ze verdient, maar omdat je ze mooi vindt en je echt niet al het geld hoeft te besteden aan je kinderen.

Weet je hoe onze ouders dat deden? Die joegen ons naar buiten als ze even rust wilden. Belden een uur met hun vriendinnen via de vaste lijn. Mijn moeder las een boek in de keuken als het eten op het vuur stond en liet zich door niets of niemand afleiden. Ze wenste dan niet gestoord te worden en had even een momentje voor zichzelf. Ze had nog nooit gehoord van het woord me-time, maar pakte die momentjes van rust omdat ze ze nodig had met drie gillende blagen om zich heen. Sorry mam.

Tijd voor jezelf hoef je niet te verdienen

Tijd voor jezelf hoef je niet te verdienen

Natuurlijk zeg ik niet dat je nooit meer een oppas mag regelen. Of dat ik je de luxe van nieuwe spullen of een etentje niet gun. Natuurlijk wel. Je hoeft het alleen niet te verdienen. Tijd voor jezelf heb je gewoon nodig.

Zullen we met z’n allen afspreken dat me-time gewoon weer tijd voor jezelf is? Dat we ons niet schuldig hoeven te voelen wanneer we dat even nemen? Dat de kapper gewoon iets is dat je nodig hebt om er een beetje fatsoenlijk uit te zien in deze tijd van wallen tot op je knieën en peuters die jammerend aan je benen hangen?

Tijd voor jezelf heb je nodig, je hoeft het niet te verdienen en het is geen luxeproduct. Voel je niet schuldig als je die tijd even neemt. Ook niet als je er wel geld tegenaan smijt. Dat mag. Zonder schaamte, zonder voorwaarden. Gewoon, omdat het kan. En ook dat heb je af en toe nodig.

23 Comments

 1. erg he. kom er gewoon niet aan toe zo druk steeds. totdat lijf je wel een x tot halt roept. wel streven dit jaar meer me time

 2. Tijd voor jezelf heb je inderdaad gewoon nodig. Even iets doen wat worden voor jou is ga je je gewoon beter door voelen. Goede blog!

 3. Heel mooi omschreven, tijd voor jezelf heb je gewoon nodig, klaar. het is geen luxe, het is geen extra. iedereen heeft af en toe even een moment voor zich zelf nodig, ook een moeder.

 4. Wat een leuk en goed artikel en het is altijd belangrijk om tijd voor jezelf te nemen, dit hoeft inderdaad geen geld te kosten en zelf doe ik het door naar de dierentuin te gaan en te fotograferen.

 5. Fijn dat je soms voor jezelf kiest. Moet je ook zeker blijven doen, me time. Heel veel doen dat niet, maar is juist super goed.

 6. Klopt. Me time heb je gewoon nodig al kom ik er bijna nooit aan toe… ik zou weleens een heerlijk dagje voor mezelf willen.

 7. Me time is zo belangrijk. Iedereen heeft dat nodig. Ik kom er helaas alleen nooit aan toe.. voor mij is een half uurtje even in bad dan al heel fijn.

 8. Ik probeer zoveel mogelijk tijd voor mijzelf in te plannen want dat heb ik echt nodig

 9. Ik vind dit een heerlijk blog, gewoon wat tijd voor jezelf en dat kan even goed even met ene vriendin aan de telefoon zijn, een wandeling door het bos of ’s avonds als de kinderen slapen een leuke film kijken…

  Niets hoeft groots te zijn…. 😉

 10. AMEN! Goed artikel en je legt de vinger op de zere plek volgens mij. Goed om te lezen. Die tijd voor jezelf is niet makkelijk te nemen, maar dat doen we eigenlijk zelf (ook al zijn er externe factoren die het bemoeilijken). Ik heb een moeilijk periode achter de rug waarin en waardoor ik ineens zag wat echt belangrijk was. Toen kon ik oprecht heel makkelijk alles uit mijn handen laten vallen. De boel de boel laten (qua blog bedoel ik dan) en mijzelf focussen op het ‘echte’ en belangrijke. Momenteel merk ik dat ik weer makkelijk ’terugglij’ in de oude gewoonte van teveel en te hard werken. Terwijl het enige wat je eigenlijk moet (of kan) doen voor je neus ligt. Even een artikel lezen in een blad. Een kop koffie of thee nemen en iets langer even naar buiten staren. Heerlijk.

 11. Heel goed! Ik doe het al jaren zonder schuld gevoel! Ik ga ook eens per jaar op vakantie zonder kinderen. Gewoon omdat ik denk dat ik er een leukere moeder van wordt

 12. Het is zo belangrijk om tijd voor jezelf te maken! Kan me voorstellen dat het met kinderen nog iets moeilijker is om tijd te vinden 😉

 13. Wat goed om even tijd voor jezelf te nemen. We moeten vaak van ons zelf te veel ballen hoog houden. Dat houdt niemand vol. Tijd voor jezelf is dus essentieel

 14. Pingback: Ik ben een loedermoeder - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.