Degene die mij goed kennen weten dit natuurlijk al, maar ken je me niet dan moet ik je iets vertellen. Ik ben namelijk echt de slechtste huisvrouw ooit. Echt. Als ik iets verschrikkelijk vind dan is het bezig zijn met het huis netjes maken of houden. Dat is toch pure tijdsverspilling? Weet je wat voor leuke dingen je kunt doen in die tijd? Ik neem je mee in onze huishoudelijke beslommeringen en hoe ik me bedacht: ik mag een nieuwe wasmand kopen!

Sloddervos

Je mag mij met recht een sloddervos noemen, ik ruim meestal iets niet (direct) op nadat ik het gebruikt heb. Het komt vaak tot een punt waarop ik het spuugzat ben en zeer sjacherijnig alles opruim. Maar hoe komt dit toch? Was ik altijd al zo? Mijn ouders en broers zullen dit volmondig beamen. Mijn slaapkamer was vroeger met recht a living hell. Ik kon geen stap zetten zonder op iets te staan (maar hey, ik veegde met elke stap gewoon dingen aan de kant met mijn voeten) en het kwam vaak voor dat mijn bed vol lag met spullen zodat ik niet direct mijn bed in kon. Tuurlijk vroegen mijn ouders regelmatig of ik mijn kamer op wilde ruimen, maar binnen een dag was het weer een grote bende.

Lui? Geen doorzettingsvermogen?

Ben ik dan lui? Mis ik doorzettingsvermogen? Wat maakt dat ik niet vlijtig ben? Lui ben ik sowieso, niet de eigenschap waar ik supertrots op ben (ha, dat ben ik wel op mijn eerlijkheid en zelfinzicht!), maar het is nu eenmaal zo. Dat klinkt een beetje alsof ik het wel prima vind en mij probeer te verschuilen a la ikkanerniksaandoehoen, maar dat is niet mijn bedoeling. Ik mis met dit soort dingen, taken die moeten gebeuren maar niet leuk zijn, een vorm van discipline. Erg suf, want met dingen die ik wel leuk vind om te doen, heb ik aan discipline geen gebrek.

Routine

We missen in ons huishouden overduidelijk een routine. Bepaalde klussen voeren we wel met routine uit, zoals de was en de boodschappen. Dat is ook niet zo gek, want als we geen weekboodschappen doen, hebben we geen eten in huis en als ik de was niet doe, hebben we niks schoons meer in de kast hangen. We worden dus vanzelf gestraft als we deze taken niet uitvoeren. Maar als je genoeg bestek, servies en kookgerei hebt, dan maakt het echt niet uit als de vaat niet direct na het avondeten gedaan is. Dan is het toch echt aantrekkelijker om met je luie bips op de bank te ploffen en is Netflix kijken of werken aan mijn blog toch leuker.

En dan heb ik het alleen nog maar over de vaat en niet over stofzuigen, afstoffen, ramen zemen (en verder kom ik echt even niet). We doen dit omdat het echt moet en omdat we een zoon hebben die we enige vorm van netheid willen bijbrengen, maar er zijn tijden geweest dat we dit deden  alleen als het echt nodig was.  Als de haren over de vloer stuifden, er een spinnenweb of een laagje stof op de kast lag en als we al een paar weken dachten: wat is het toch mistig buiten. Een schoonmaakrooster? Daar word ik recalcitrant van en wil ik het helemaal niet meer doen. Een schoonmaakster? Die staat wel op de planning, dus dat moeten we echt eens gaan regelen. Dan hebben wij weer tijd voor leuke dingen!

De was

De was

Er is een ding wat ik niet erg vind om te doen en dat is de was. Van de was sorteren tot het opvouwen. En nu we het toch over routine gehad hebben, ga ik je eens lekker uit de doeken doen hoe ik dat aanpak. We beginnen op zondag. Na een lekker ontbijtje ga ik naar boven, naar mijn domein: het washok. Ik sleep de overvolle wasmand mee (hij is echt aan vervanging toe, dus ik zal binnenkort een prachtige, nieuwe wasmand kopen) en ga er lekker voor zitten (daar is die luiheid weer mensen!). Ik sorteer de was als volgt:

 • Een stapel met kleding van Jeroen, voornamelijk sportkleding voor zijn werk. Dit was ik op 40 tot 60 graden, maar vooraf geweekt in natuurazijn;
 • Een stapel met bovenkleding van mij. Dit was ik op 30 graden;
 • Een stapel met broeken, voornamelijk jeans. Dit was ik op 30 graden;
 • Een stapel sokken en ondergoed. Dit was ik op 60 graden;
 • Een stapel beddengoed. Dit was ik op 95 graden;
 • Een stapel kleding van Max. Dit was ik op 30 graden en
 • Een stapel met handdoeken/washandjes/badjassen. Dit was ik op 95 graden.

Elke zondag heb ik dezelfde wasjes en na elk wasje hang ik alles uit aan kledinghangers en op droogrekjes. De sokken, ondergoed, beddengoed en washandjes en handdoeken gaan in de wasdroger. Ik vind het heerlijk hoe je op zondag de was ruikt door het hele huis. Als de was droog is, dan moet het natuurlijk ook worden opgevouwen, weggehangen en weet ik wat veel meer. Dat was altijd wel een dingetje, want vaak lieten we het aan de waslijn of rekjes hangen of gewoon in die wasmand.

Sinds een paar maanden heb ik mezelf een nieuwe routine aangeleerd, ontzettend gedisciplineerd enzo πŸ˜‰ Elke maandagavond neem ik mijn laptop mee naar boven en vergezeld door twee wasmanden en Netflix vouw ik me door de avond heen. En eigenlijk vind ik het best relaxt, een momentje voor mezelf en ik doe wat nuttigs! Omdat ik best trots ben op mezelf mag ik een nieuwe wasmand kopen!

Wat vind jij het leukste en verschrikkelijkste huishoudelijke klusje?

Dit artikel bevat een samenwerking.

29 Comments

 1. Ik dacht dat ik dat was πŸ™‚ Hier is ondertussen inderdaad een poetshulp en dat helpt echt! Omdat ze op regelmatige tijdstippen komt geeft dat ook structuur aan al de rest zoals opruimen en zo. Leuk zo een opgeruimd huis (af en toe)!

 2. Haha zalige blog! Ik zou mezelf ook een routine moeten aanschaffen, meestal begin ik aan opruimen en poetsen als ik merk dat het slordig en vuil begint te worden xD

 3. Haha nou voor mij is t huishouden ook niet weg gelegd hoor! Heb er een hekel aan en zie de helft nooit.

 4. Ik mis ook die huishoudroutine. Het zit gewoon niet in me. Totdat ik het op “mijn heupen krijg” en een hele dag rigoureus aan de slag ga. Helaas komt dat niet veel voor.

 5. hahahaha ik denk dat we om de titel gaan strijden!
  nee ik hoor het veel in mijn omgeving hoor dat ze vinden dat ze een slechte huisvrouw zijn..
  maar het is ook niet leuk om te doen dus geef ons eens ongelijk

 6. Hahaha herkenbaar hoor. Hoewel ik echt mijn best doe om dingen meteen na gebruik op te ruimen. Met twee kinderen wordt het sowieso een puinzooi maar iets minder dan πŸ˜‰
  Ik vind wassen ook helemaal niet erg, maar ik ben niet zo gedisciplineerd in het sorteren. Heb daarom ook minder wassen πŸ˜‰ ondergoed, sokken, handdoeken, washandjes en beddengoed gaan bij elkaar op 60 graden. Kleding wordt gesorteerd op 40 (lichter goed) en 30 (donker goed). En als ik na die drie alweer wat heb liggen, flikker ik alles bij elkaar op 40. Met het motto: als het kledingstuk het niet aan kan, was het gewoon not meant to be.

  Vouwen doe ik ook voor de tv. Duurt soms wel wat langer maar ach, kijk ik gewoon nog een serie πŸ˜‰

  Mijn haatklussen zijn de vaatwasser in- en uitruimen en strijken. Dat laatste doe ik dan ook nooit.

 7. Hahah, Ik herken het eerste gedeelte alleen nog van thuis. Vroeger ruimde ik daar ook niet echt op. Nu ik al een paar jaar op mijzelf woon is alles elke keer netjes. Mijn ouders zijn nog steeds verbaasd elke keer als ze mijn huis binnen komen πŸ˜€ De was vind ik zelf ook het mist erg om te doen momenteel.

 8. Hahah, Ik herken het eerste gedeelte alleen nog van thuis. Vroeger ruimde ik daar ook niet echt op. Nu ik al een paar jaar op mijzelf woon is alles elke keer netjes. Mijn ouders zijn nog steeds verbaasd elke keer als ze mijn huis binnen komen πŸ˜€ De was vind ik zelf ook het mist erg om te doen momenteel.

 9. Hahaha wat leuk geschreven ! Ik heb alleen het tegenovergestelde … ik zoek juist manieren om minder achter iedereen aan te lopen en op te ruimen. Het leukste vind ik stofzuigen – behalve het geluid dan. Hekel heb ik aan de gestreken was ook echt weer opruimen.

 10. Ik ben net als jij geen opruimer.. een sloddervos.. een huis moet ingeleefd worden etc. Leuke wasmand trouwens van brabantia!

 11. Wat heerlijk om te lezen ben ook geen huisvrouw ster af en toe zit de peper erin en dan gaat het als een speer in een dag maar heb er een hekel aan

 12. Dat is niet moeilijk. Ik hou niet van dweilen en de wc schoonmaken. Al het andere daar word ik zelfs blij van. Bijna ongelovelijk. Maar ook bij ons ontbreekt wel eens de routine hoor πŸ˜‰

 13. Ik denk dat ik die titel van slechtste huisvrouw ooit wel met je mag delen πŸ˜‰ Het houdt ook nooit op! Routine is wel een dingetje, dat hebben wij er totaal niet in. Over het algemeen vind ik opruimen het minst erg (ik noem het niet leuk) en echt schoonmaken (badkamer e.d.) het ergst.

  Mijn oplossing is overigens steeds minder spullen hebben. Dat scheelt enorm en het lijkt automatisch dan al netjes!

 14. Het valt mee hoor, je bent niks niet slechter in huishouden dan ik πŸ˜‰ De enige die ooit iets over mijn huis zegt is mijn zusje maar die is dan ook met een sopdoek in haar handen geboren πŸ˜‰

 15. Hahaha wat een grappig verhaal!
  Waarschijnlijk omdat de herkenning groot is πŸ˜‰
  Ssssst tegen niemand zeggen!

 16. Haha, geweldig en heel herkenbaar! Ik bak er met momenten ook echt niets van, maar bij deze sterk ik me in de gedachte dat ik niet alleen ben! hihi

 17. Ik ben ook geen held in het huishouden en zeker de was kan ik erg tegenop zien. Wassen en drogen gaan nog wel, maar vouwen en opruimen….. Ik overweeg nu de (kinder)kledingkasten naast de wasmachine te zetten πŸ˜‰

 18. Nu ik op mijzelf woon moet ik ook een schoonmaakroutine hebben. Anders komt het er nooit van.

 19. Ik ben de laatste slecht in de huishouden. Ik moet de tijd goed delen tussen huishouden, bloggen etc.

 20. Whaha. Nou het leukste? Die zijn er niet. De vreselijkste vind ik de badkamer of wc schoonmaken

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.