De weg naar de zwangerschap van Storm was op zijn zachts gezegd nogal lastig. Ik schreef er eerder al meerdere artikelen over. Een aantal keer kreeg ik de opmerking: “waarom houd je dit niet voor jezelf?” Een opmerking die ik begrijp en waarvan ik weet dat veel mensen dit denken, maar niet snel uit zullen spreken.

Waarom?

Ik kan duizend redenen bedenken, maar als eerste is het goed om te weten dat ik vrij slecht ben in dingen voor mezelf te houden. Noem het open of naïef, maar er is weinig wat men niet van mij weet. Als je mij een geheim vertelt, wat iemand echt gewoon niet mag weten, zal ik het echt niet delen, maar alles wat betrekking heeft op mezelf vind ik suf om mysterieus over te zijn. Wellicht dat het nog eens tegen me gaat werken, maar dat zien we dan wel weer.

Gezinsuitbreiding

Gezinsuitbreiding

Voordat ik zwanger raakte van Max (nou ja, je snapt me ;-)), had ik al wel eventjes een kinderwens. Doordat Jeroen en ik beiden met een opleiding bezig waren en we op werkgebied beiden geen zekerheid hadden, hebben we dit uitgesteld. Uiteindelijk besloten we na wat positieve veranderingen dat we onze wens in vervulling konden laten gaan. Amper 6 tot 8 weken later hadden we een positieve test. Hadden wij even goede zaadjes en eieren zeg!

Haha, ja. Was ik toen maar wat minder enthousiast. De zwangerschap van Storm ging iets minder snel. Verschillende ziekenhuisbezoeken, allerhande testen en een operatie. Het zou gewoon moeten kunnen. Beiden gezond en aan onze voortplantingsorganen en wat zij produceren was ook niks mis. Toch duurde het 22 lange maanden voordat ik zwanger was.

Taboe

Taboe

Een andere reden waarom ik jullie mijn verhaal vertel, is omdat heel veel vrouwen dat niet durven, willen of kunnen. Ik heb zoveel reacties gekregen waaruit bleek hoeveel vrouwen met dezelfde onvervulde wens rondlopen. Vrouwen die de hele medische molen door zijn geweest en dit nooit gedeeld hebben. Die zich enorm eenzaam voelden in alles wat ze meemaakten.

Juist voor die vrouwen wil ik er zijn met het delen van mijn ervaringen. Om te laten weten dat ze deze weg niet alleen hoeven af te leggen. Het kan namelijk verdomd eenzaam zijn en aan opmerkingen van onwetenden die zeggen: “Je moet het loslaten, dan komt het vanzelf” heb je gewoon geen ene moer.

Zo. Je mag er dus wat van vinden, dat ik (te?) veel deel. Maar ik doe wat voor mij en degenen die het aangaat (in dit geval Jeroen) goed voelt en wat een ander daarvan wel of niet wil vinden, vind ik persoonlijk niet zo belangrijk.

Ben jij een open of juist een heel mysterieus persoon?

35 Comments

 1. Ik vind het fantastisch dat je het deelt. Juist omdat er zoveel mensen herkenning uit halen, die er niet over willen, kunnen of durven te praten. Ik ben zelf ook zo, Ik ben vrij open. Tuurlijk zijn er dingen die ik niet deel, maar ook ik hoop dat ik met de dingen die ik wél deel, mensen kan bereiken.

 2. Ik denk ook dat ik niet alles zou delen, maar met de dingen die ik deel mensen wil bereiken. Ik hoop dan juist dat ze zich erin kunnen vinden en er sterkte uit kunnen halen 🙂

 3. Dat is het mooie van een (persoonlijke) blog. Je kan en mag gewoon delen wat je zelf wilt. Wat zelf goed voelt. Ik doe dat ook regelmatig. Ook over taboe-onderwerpen als de vraag ‘wanneer komt de tweede’ en over mijn aversie tegen kraambezoek. Ik denk dat iedereen het voor zichzelf mag en moet bepalen. Wees alleen wel gewaarschuwd, want soms krijg je reacties die niet altijd even genuanceerd zijn. Maar ja, dat hoort bij bloggen, toch? En ik vind het hartstikke goed dat je vertelt wat je wilt vertellen, want dat is ook een manier van ‘niet-oppotten’ en verwerking.

 4. Ik deel zelf ook lang niet alles. Maar wat je nu deelt, vind ik wel erg belangrijk. Ik zit zelf al een tijdlang te werken aan een blog in dezelfde richting. Alleen past hij niet helemaal op mijn eigen blog 😉 Maar dat terzijde… Een heel herkenbaar verhaal voor mij dus. De taboesfeer klinkt helaas ook erg herkenbaar. Fijn dat je het taboe wil doorbreken!

 5. Hoi Eke.

  Ik deel wel bijna alles met mijn directe familie maar daarbuiten niet. Over dit onderwerp daarintegen wel. Ik vindt het namelijk heel veel pijn doen als wij opmerkingen krijgen over dit onderwerp zoals: wanneer komt er bij jullie een kleine. Dit kan bij mij zo in het verkeerde keelgat schieten dat ik erom kan huilen. Wij zijn op dit moment namelijk blij als ik menstrueer zodat we ons geen zorgen hoeven te maken over een mogelijk afwijkend vruchtje. In verband met medicatie mag ik namelijk niet zwanger worden. Terwijl als ik deze medicatie niet nodig had gehad wij waarschijnlijk wel op dit moment het zouden proberen. Een kinderwens is er namelijk zeker.

  Eke en Jeroen ik hoop echt dat er bij jullie op zeer korte termijn 2 streepjes verschijnen ♡

 6. Ik ben eigenlijk vrij open, maar in sommige gevallen wel ietwat mysterieus omdat ik ook de privacy van mijn gezin moet waarborgen. Het is wel een lastige om daar balans in te vinden. Maar ik ga niet onder stoelen of banken gooien dat zwanger worden voor ons ook heel lastig was en we zelfs 3 kindjes hebben verloren in de reis. Uiteindelijk hebben we onze prachtige dochter gekregen, maar hoe dat allemaal is gelopen was ook geen pretje.. Vroeggeboorte, bijna overleden en de melding dat we niet verder mogen uitbreiden. Daar ga ik niet geheimzinnig over doen, want ik vind dat mensen soms wel eens iets tactischer mogen zijn in hun vragen. Sterk van je dat je dit deelt

 7. Eerder zette ik bijna alles op social media,fb enz.
  Ik doe het niet meer omdat mijn ex er ontieglijk mee gekloot heeft en daardoor pas ik wel op wat ik online gooi. Zelfs met mn nieuwe relatie pas ik er mee op dat ik niet teveel privé er op gooi.

  In real life ben ik wel open ja en net zoals jij zegt. Geheimen van een ander bewaren kan ik wel maar mn eigen niet. Haha!

  En met je kinderwens betreft; ik hoop voor jullie dat het onverwachts toch eens komt als een sooet verrassing.

  • Vandaar dat ik een persoonlijke blog heel gevaarlijk vind na wat ik allemaal heb mee gemaakt. Mocht ik zelf ooit zwanger raken zal ik op Insta hoogstens een foto waar maar een klein stukje van de baby op te zien is online plaatsen. En zwangerschapsupdates zal ik alleen voor mijn naasten willen houden. Ook lekker in real life.

   Er zijn veel te veel slangen die alleen maar gluren willen in mijn leven. En die gun ik het niet om een kijkje in mijn leven te geven.

 8. Heel mooi dat je het deelt. Ik ben ook heel open over onze kinderwens en dat we in de MM zitten. Dat scheelt heel veel vervelende opmerkingen die ik naar mijn hoofd geslingerd kan krijgen.

 9. Ik ben ook heel open. Ik geloof dat mijn omgeving er meer aan heeft om van mij te horen hoe het met mij gaat, ipv het zelf in te vullen. Heel goed dat je het taboe doorbreekt

 10. Het is jouw blog, dan mag je toch ook vertellen wat jij wilt? Ik vind het eerlijk gezegd best gek als mensen dan reageren met een ‘waarom houd je dat niet voor jezelf’. Dit is jou jou maakt.
  Ik ben zelf meer een achteraf-open verteller. Tijdens hele ivf traject en alles had ik totaal geen behoefte aan delen online (ook niet aan lezen van verhalen van anderen). Nu, achteraf, ben ik daarin veel losser.

 11. Ik denk dat er een groot verschil zit in met wie je je kinderwens deelt. Met de mensen om je heen die je nabij zijn. Of met de “hele wereld” zoals het world wide web en sociale media.

 12. Ik deel niet alles, maar ben best wel open. Waarom mag je zoiets niet zeggen en moet je dat volgens anderen voor je houden? Gewoon doen waar jij je goed bij voelt!

 13. Ik zal op dit soort dingen gesloten zijn (eerst maar eens een vriend vinden ) omdat ik graag dingen voor mij zelf hou, maar op andere dingen ben ik weer heel open en zal het dus wel delen! Maar ik vind het een goed dat je deelt!

 14. Ik snap heel goed dat je het deelt. Want inderdaad, deels moet er gewoon over zulke dingen gesproken worden en ook niet geheel onbelangrijk: als jij erover wil praten, waarom niet? Denk dat het juist goed is om dit soort onderwerpen aan de kaak te stellen, want het gebeurt vaker dan we denken. Natuurlijk, ik kan me voorstellen dat mensen het niet zouden delen, maar dat is hun pakkie an. Niet de jouwe!

 15. dat is voor iedereen andrs denk ik. sommige plaatsen bijv ook lingerie foto’s maar daar staat ook niet iedereen achter. qua persoonlijke updates, ik ben best open dus ik deel best wel wat

 16. Ik vind dat je zelf beslist wat je verteld en wat niet. Als jij je daar goed bij voelt om het neer te schrijven dan moet je dat zeker die . Als ze niet geinteresseerd dan moeten ze het maar niet lezen.

 17. Vroeger liet ik uit en schrijven wat ik heb persoonlijk meegemaakt maar de laatste tijd helemaal niet meer zo. Geen idee waarom? Misschien ga ik weer ooit wat persoonlijke dingen delen en natuurlijk niet alles open. Wie weet.

 18. Zelf ben ik een heel open persoon – moet ook wel voor iemand die lezingen en gastlessen geeft. Vind het ook een heel krachtig iets als je je zo durft open te stellen. Doe iig waar jij je fijn bij voelt. En als jij dat ene wilt delen, moet je dat gewoon doen. Ik vind je openheid juist fijn – dus ga zo door.

 19. Ik ben juist heel open stiekem omdat ik achter de computer verborgen zit denk ik. En ook bij ons is het een drama aangezien ik geen natuurlijke eisprong heb.

 20. Ik ben iemand die dit soort dingen voor mezelf houd. Meer omdat ik niet op vragen zit te wachten als; en is het gelukt? Lukt het? Hahaha, echt geen zin in. Maar bewonder wel jouw openheid.

 21. Heel mooi dat je dit deelt, al begrijp ik dat niet iedereen dat even graag doet. Ik denk daarentegen wel dat die mensen iets hebben aan je openheid erover.

 22. Blijf vooral lekker delen waar jij je goed bij voelt! Ik ben vrij open, maar deel niet alles. Ik vind het mooi dat je het durft te delen, dat je er open over bent en er is zeker niks mis mee! ook al kan ik begrijpen dat niet iedereen alles maar deelt, tja, iedereen zijn keuze

 23. Lekker doen waar jij je goed bij voelt, toch? Ik denk dat het zeker fijn is om ervaringen te lezen van mensen die hetzelfde meemaken en ik denk dat heel veel meer mensen daar wat aan kunnen hebben. Ook heel veel mensen die niet perse een reactie achterlaten.

 24. Ik vind het knap dat je dit soort persoonlijke dingen online durft te delen. Ik vind het soms als lastig om met naaste over mijn gevoelens te praten laat staan dit te delen met de hele wereld. Zolang jij en je partner er over eens zijn dat je dit soort dingen met de wereld wilt delen moet je dit inderdaad gewoon doen hoor! En wie weet kun je er inderdaad een ander mee helpen!

 25. Dapper dat je het deelt . Fijn voor jezelf als uitlaatklep en fijn voor lotgenoten. En supermooi logo heb je trouwens!

 26. Ook ik vertelde dat we een kinderwens hadden, het duurde 5 jaar voor ik zwanger was. Ook vertelde ik dat ons bedrijf failliet ging, over de schuldsanering. Gelukkig gaat het nu, jaren later echt super maar wat kunnen mensen toch een rare reacties geven. Ze kunnen echt pijn doen, de echt kwetsende reacties. Ik vindt dat een ieder voor zichzelf mag bepalen of en met welke reden ze hun verhaal delen. Veel succes!

 27. Dit is een vraagstuk waar ik binnen de psychologie ook vaak mee te maken krijg. Daar is op dit moment ook een stroming van cliënten die taboedoorbrekend werk verrichten en daar heb ik niets dan lof voor. Laten we ons vooral niet anders voordoen dan we zijn. Mooie blog!

 28. Goed juist dat je het deelt. Dat zoude meer mensen moeten doen. Ik ben overigens net als jij een heel open persoon zolang het over mezelf gaat.

 29. Marjo Van leeuwen Reply

  Als je open wilt zijn lekker doen! Wij zijn ook de mm in geweest om onze kinderwens in vervulling te laten gaan. Ik heb dit altijd gedeeld met vrienden en familie. Niet via een blog want die heb ik niet. Ik vond het altijd fijn dat iedereen het wist. Praat toch makkelijker. Toen ik spontaan zwanger was van nummer 2 vond ik het best moeilijk om mijn mond te houden. Inmiddels hebben wij ook een 3de mogen krijgen en krijg ik van mensen commentaar dat ze zo vlug op elkaar zitten .3 in 3.5 haar en dan heb ik altijd de behoefte om het uit te leggen terwijl mijn man zeg. Joh zeg je toch gewoon ja leuk He! Maar ik ben wat dat betreft misschien te open. (Zie je ook weer aan deze lange reactie ) dus lekker doen waar je jezelf goed bij voelt

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.