Je hebt misschien mijn video wel gezien, waarin ik meer uitleg geef over het zwanger raken van een tweede kind. Even kort en krachtig: het lukt (nog) niet. Om meer bekendheid te geven aan secundaire infertiliteit, ga ik vanaf nu regelmatig schrijven over als een twee zwangerschap niet lukt. Vandaag deel 1.

Kinderwens

Kinderwens

Onze zoon Max is net drie geworden. Na een jaar was ik weer langzaam klaar voor een tweede zwangerschap. Omdat Jeroen nog volop in zijn deeltijd HBO-studie zat, besloten we dat het verstandiger was om nog heel even te wachten. Stiekem vond ik dit toen best lastig, maar hey, it takes two to tango, nietwaar? Jeroen begon aan zijn laatste studiejaar en gaf aan dat wat hem betreft prima was om nu te starten met het realiseren van een tweede zwangerschap (tja, ik kan het heel plat omschrijven, maar daar wordt niemand blij van, haha).

Geduld

Geduld

Toen we besloten dat we ons eerste kindje wilden krijgen, was ik binnen no time zwanger. Ik geloof dat er tussen het besluit en de test een week of zes zat. Ik moet dus ook eerlijk bekennen dat ik verwachtte dat het dit keer ook wel snel raak zou zijn. Helaas. Ons geduld werd flink op de proef gesteld en ik kan je vertellen dat ik daar niet zo goed in ben. Maar hey, wat heb je te kiezen? Dus je slikt elke maand braaf je foliumzuur en andere ondersteunende vitamines, eet gezond, probeert voldoende te bewegen (Ai. Failure). Jeroen stopte met roken en alcohol drinken en ik downloadde een app om mijn cyclus in bij te houden. Vet handig joh, om te weten wanneer je ei springt. Knapt je sexleven echt van op! (sarcasme mensen, sarcasme.)

Zwangerschapstest

Zwangerschapstest

Weet je wat het allerleukste is? Dat ik mijzelf elke maand weer wijs kan maken dat ik nu toch echt zwanger ben. Want dat ene gevoeletje had ik vorige maand niet! En nu doen mijn borsten geen pijn. Oh, en ik ben echt veel meer moe dan normaal hoor! Tjee, ben ik nu misselijk aan het worden? Die buikkramp is echt anders dan menstruatiepijn! Hey, ik heb nog geen kloppende mee-eter, zie je nu wel! En dan doe je maar weer een test. Negatief. Op het moment dat je geen testen in huis hebt vanwege zelfbescherming en 5 dagen overtijd bent en toch een test haalt en tijdens het piesen je menstruatie al ziet komen. Yes. Been there, done that. ZE-NUW-SLO-PEND.

Laat het los

Laat het los

Deze zin he: Laat het los. Kwaaier kun je me niet krijgen. Hoe dan?!?! Zijn ook altijd mensen die al zwanger raken als ze er naar kijken. Ik zeg altijd stoer dat ik mij er helemaal niet mee bezig houd. Behalve die paar vruchtbare dagen en de dag dat ik ongesteld word. Dan voel ik mij zo klote en verdrietig. Weer geen zwangerschap. Weer een eitje minder. Weer een teleurstelling. Weer laat mijn lichaam mij in de steek. Op dat moment ga ik direct denken wat ik anders had kunnen doen. Had ik die sushi niet moeten eten? Had ik meer seks moeten hebben? Had ik beter die foliumzuur moeten slikken? And so on.

Gynaecoloog

Gynaecoloog

Op een gegeven moment was ik bij de huisarts en ik vroeg advies. Doe ik iets fout, of is er iets anders wat the magic key to pregnancy is? Het enige wat mogelijk was, was een doorverwijzing naar de gynaecoloog. En daar zaten we dan, eind 2016. Een afdeling waar we voor het laatst waren toen ik het nieuws kreeg dat ze mij in gingen leiden om Max te halen. Een aantal afspraken, testen en echo’s volgden. Zelfs nog een zwangerschapstest (haha. Vijf minuten daarna volgde mijn menstruatie). Nu staat er een operatie op de planning.

Operatie

Operatie

The next step is dus een operatie. Begin april gaat mijn gynaecoloog mijn binnenkant bekijken. In medische termen heet dit Laparoscopie. Zo worden mijn baarmoeder, eierstokken en eileiders bekeken en zal er een blauwe vloeistof in mijn baarmoeder en eileiders worden gespoten, om te zien of deze goed doorgankelijk zijn. Er kan zo bekeken worden of mijn eileiders afgesloten zijn, er vocht in een eileider zit, of er sprake is van endometriose, verklevingen of vleesbomen en wat ze al niet meer zouden kunnen vinden.

Spannend? Mwoah. Ik heb mijn portie operaties wel gehad in mijn leven, dus wat dat betreft zie ik er niet tegen op. Ik ben wel erg nieuwsgierig wat er gezien gaat worden en wat de stappen na de operatie zullen zijn, Wat ik vooral voor nu hoop is dat ik weer zin krijg om te fantaseren over het zwanger zijn en het krijgen van een tweede kindje. Helaas is dat momenteel ver te zoeken omdat het vooral confronterend en pijnlijk is. Dan is wegstoppen gewoon de beste remedie, toch?

Over een paar weken, na de operatie, kunnen jullie deel twee verwachten. Voor nu ben ik vooral benieuwd hoe jullie weg naar een zwangerschap was. Vertel je mij er meer over in de comments?

14 Comments

 1. Wat mooi dat je dit deelt! Ik heb een afwijking waardoor we weten dat het voor ons extra moeilijk zal zijn om kinderen te kunnen krijgen en ik vind het soms een beetje moeilijk om dit soort artikels te lezen maar je hebt het mooi aangepakt! Ik hoop dat je snel geluk hebt en weer mama mag worden!

 2. Jeetje, als ik dit zo lees moet ik enerzijds lachen om je sarcasme en de ‘luchtigheid’ waarmee je schrijft, maar aan de andere kant vind ik het ook he-le-maal niet leuk. Wat knap dat je dit zo open en oprecht durft te delen met anderen. Je hoeft het ook zeker niet weg te stoppen. Die wens en die frustratie mag er best zijn, zeker als jullie iets zo graag willen. Ik hoop dat de operatie meer duidelijkheid geeft en uiteraard dat het uiteindelijk leidt tot het in vervulling laten gaan van jullie kinderwens.

 3. Mooi beschreven, het lijkt me heel lastig. Zeker omdat het met Max juist zo snel ging allemaal. Dikke knuffel!

 4. Pingback: Als een tweede zwangerschap niet lukt | Operatie en eerste uitslag - EkeBrouwer.nl

 5. Pingback: Als een tweede zwangerschap niet lukt | Definitieve uitslag en volgende stap - EkeBrouwer.nl

 6. Pingback: Waarom houd je dit niet voor jezelf? - EkeBrouwer.nl

 7. Interessant om te lezen. Wij hebben dit probleem namelijk ook. Het duurde bij ons veel langer tot ik doorhad dat het de tweede keer niet ‘vanzelf’ ging. Mijn man wilde niet naar een arts. Ik heb wel spijt dat ik mezelf toen niet heb laten onderzoeken, bv op hormonen. Zo’n operatie klinkt wel heftig, maar het zal wel meevallen, het is alleen kijken toch. Ik had er nooit van gehoord. Als ik jonger was zou ik er wel belangstelling voor hebben, nu niet meer. Het wachten iedere maand, ik ken het. Dapper dat je erover schrijft, ik praat er bijna nooit over! Sterkte er mee en ik lees er weer over in je volgende post hierover!

  • Eke Reply

   Wat een lieve woorden Jascha! Volgende week dinsdag kun je lezen hoe het ons inmiddels vergaat!

 8. Pingback: Gaan we ons gezin nog uitbreiden of is ons gezin compleet? - EkeBrouwer.nl

 9. Pingback: Gender Disappointment: niet blij met het geslacht van je (ongeboren) baby - EkeBrouwer.nl

 10. Pingback: 11 vragen over het moederschap - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.