Vandaag deel twee in deze Easy Peasy Pretty, Please-serie. Na de uitleg van vorige week over de starterkit, is het vandaag tijd voor Foundation, een deel van de basis voor een flawless look. Volgende week kun je meer lezen over deel twee van de basis, concealer.

Foundation? Wat is dat?

Als je helemaal niks van make-up weet, dan kan ik me voorstellen dat je geen idee hebt wat foundation is. Foundation is een product wat er voor zorgt dat je gezicht een egale look krijgt. De meeste oneffenheden worden hierbij gemaskeerd. Foundation is verkrijgbaar in verschillende soorten voor alle huidtypes en kleuren. Welke het beste bij jouw past, ga ik je straks vertellen.

Plamuurlaag

Een hoop mensen hebben de indruk dat foundation een dik plamuurlaag-effect heeft en ook echt niet mooi is. Dit wil ik direct ontkrachten, want dit heb je zelf helemaal in de hand. Als je namelijk een foundation draagt die niet geschikt is voor jouw huidtype of niet matcht met je huidskleur, dan kun je inderdaad dit effect krijgen. The Key is dus om een fijne foundation in de juiste kleur te vinden met een dekking die jij prima acht. Simpel toch?

Soorten foundation

Om er achter te komen welke foundation het beste bij jou past, is het goed om te weten welk huidtype je hebt. Heb je een droge huid met af en toe wat schilfertjes? Of glimt je huid als een malle omdat je een vette huid hebt? Misschien zijn je wangen wel heel droog en en je T-zone (voorhoofd, neus en kin) wat vetter. Check onderstaand overzicht even, dan weet je in ieder geval welke soort je nodig hebt!

Dagcreme met een tintje – Ideaal voor een huid die zo goed als vlekkeloos is. Ook kunnen alle huidtypes deze creme gebruiken. Het handige is dat je huid door de dagcreme direct verzorging heeft.

BB- of CC-cream – Opnieuw een verzorgend product met een tintje. Het verschilt enorm per merk hoe de dekking is en of het fijn is in gebruik. Over het algemeen geeft het een shiny finish, maar deze kun je vaak prima afpoederen, dus is ook voor een wat vettere of gecombineerde huid te gebruiken. Mijn favoriet is een hele betaalbare van Etos, zoals je in de video straks kunt zien.

Vloeibare foundation – De soort die we allemaal wel kennen en ook de meest voorkomende. Deze is voor verschillende huidtypes te koop, zowel voor de vettere huid (dan kun je voor een matte variant gaan) of voor de drogere huid. Het is altijd verstandig om een primer te gebruiken. Dit maakt je huid egaal en zorgt ervoor dat je foundation langer blijft zitten.

Andere soorten – Je hebt ook nog wat minder bekende varianten: Gel-, Mousse-, Crème- en Stickfoundation. ik raad deze varianten niet per definitie af, maar als ze al te krijgen zijn in bijvoorbeeld een drogist, dan is de kleurkeuze vrij beperkt, dus wil ik hier niet te veel woorden aan vuil maken.

Met een vloeibare, matte foundation  voor een vettere huid of een gewone vloeibare foundation in combinatie met een primer als je een wat droge huid hebt, kom je echt een heel eind. En vind je foundation te heftig, ga dan lekker op zoek naar een fijne BB/CC-cream of een getinte dagcrème.

Maarre, welke kleur moet ik nu kiezen?

ik kan me voorstellen dat je voor het schap staat en denkt: Welke kleur moet ik nu kiezen? Ik geef je een aantal tips:

 • Ga naar een drogist met een wat groter cosmetica-assortiment. In elke wat grotere stad zit bijvoorbeeld wel een groot Kruidvat-filiaal.
 • Zorg dat je een klein spiegeltje meeneemt. Niet eigenwijs doen, gewoon meenemen.
 • Ga met een schoon snoetje op pad. Als je iets gaat schilderen maak je het immers ook eerst schoon. Al zou ik even geen ammoniak ofzo gebruiken.
 • Heb je een aantal kleuren gevonden waarvan je denkt dat ze in de buurt van jouw gezichtskleur komen? Zorg dat je zeker drie verschillende tinten hebt. Even belangrijk: budgetmerken zoals Catrice hebben echt prima foundations voor niet al te veel pegels. Probeer ze en je zult versteld staan!
 • Breng van alle drie de tinten een streepje aan op je kaaklijn richting je wang en blend (een chic woord voor uitsmeren) dit uit.
 • Ga weer even naar buiten, met dat spiegeltje wat je meenam en kijk buiten welke tint je het beste staat. Niet tevreden? Begin opnieuw, desnoods met een ander merk of soort.
 • Twijfel je tussen twee tinten? Je kan kan dan vaak beter een wat lichtere tint doen als je van plan bent om bijvoorbeeld blush of bronzer te gebruiken. Daarmee fleur je je gezicht sowieso wat op.
 • Vertrouw je niet op je eigen kunnen en wil je liever wat meer geld uitgeven? Loop dan een filiaal van een parfumerie binnen en laat je adviseren. Ik moet zeggen dat ik je dan alsnog aanraad om nog even naar buiten te lopen met je spiegeltje, want meestal ben je wel wat geld kwijt. Je moet wel tevreden zijn, nietwaar?

Hoe breng je het aan dan?

Het is natuurlijk wel handig als je weet hoe je je foundation een beetje sexy aan kunt brengen. Dit kan gewoon met je handen, maar hey, doe eens gek en gebruik wat attributen! In onderstaande (ik beloof het, ik houd het kort) leg ik je uit welke tools je kunt gebruiken!

Ik hoop dat ik je een beetje wegwijs heb weten te maken in de wondere wereld van foundation. Heb ik toch een vraag van jou niet beantwoord? Stel hem hier in de comments en ik beantwoord het alsnog!

13 Comments

 1. Bij foundation denk ik inderdaad meteen aan zo’n plamuur effect. Goed dat je dat vooroordeel meteen aanpakt : )
  BB creme ken ik, want dat gebruikt mijn jongste dochter.

 2. Mooie en duidelijke uitleg. Had ik die een paar jaar eerder maar gehad, want er zijn zoveel producten te verkrijgen dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet.

  • Eke Reply

   Oh stom! Die plastic blender had ik ook nog kunnen gebruiken in het filmpje!

 3. Suuuper interessant! Ik ben een enorme leek op beautyvlak dus dit filmpje en de uitleg helpt me al een stuk verder 🙂

 4. Duidelijke blogpost! Ik gebruik al jaren een foundation van Nars omdat dit exact mijn huidskleur is en omdat het doorheen de dag mooi blijft zitten.

 5. Leuke tips voor beginners! De juiste kleur vinden vind ik het allerbelangrijkste, anders zie je direct dat je wat ‘draagt’. Zelf hou ik van vloeibare foundation die geschikt zijn voor een droge huid. Liever iets glowy dan te mat. Dat gaat trekken gedurende de dag en vind ik een vreselijk gevoel hebben.

 6. Dit is nou zeer handig voor mij. Als ik ooit weer eens tijd heb om me te verdiepen in make-up dan pak ik dit er zeker bij. Ik ben echt een leek wat dat betreft. Thnx!

 7. Handig overzicht! Ik moet weer nieuwe zoeken,want de betaalbare in mijn tint is uit de handel genomen helaas. Ik zal een spiegeltje meenemen dan. 😉

 8. Handig artikel! Ik heb laatst een nieuwe foundation van Max Factor gekocht en ik vind ‘m echt fantastisch.

 9. Pingback: Easy Peasy Pretty, Please | Concealer - EkeBrouwer.nl

 10. Ik herken het vooroordeel over foundation als een dikke laag plamuur! Toch zie ik dat toch ook nog wel regelmatig bij mensen!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.