Iedereen die het geluk heeft een tuin te bezitten, wil deze natuurlijk mooi en gezellig maken en houden. En of je nu ontzettend groene vingers hebt, of liever voor wat meer gemak gaat, het grote genieten begint pas wanneer alles er netjes bijstaat en ligt. Lees dus snel verder voor 5 tips voor een gezellige, onderhoudsvriendelijke tuin!

Bestraten is niet perse de oplossing

Veel mensen denken dat je tuin volleggen met bestrating de ideale oplossing is om je tuin onderhoudsvriendelijk te maken. Buiten dat het niet perse sfeervol is, is het voor de afwatering niet al te best, om nog maar te zwijgen of het vogel- en insectvriendelijk is. En voor het bestrijden van onkruid hoef je het ook niet te doen, want dan piept natuurlijk zo tussen je voegen door. Tegels kunnen ook snel groene aanslag krijgen, wat de kans op gladheid vergroot. Skippen die tegels dus!

Maak gebruik van grind

Om een beetje speelsheid in je tuin te creëren, is het gebruik van grind aan te raden. Niet alleen om dat het je tuin breekt, maar grind heeft nog meer positieve eigenschappen. Het is in veel verschillende soorten, kleuren en maten verkrijgbaar en gaat lang mee. Ook zorgt het voor een goede afwatering en met bijvoorbeeld een worteldoek verminder je de kans op er tussendoor groeiend onkruid aanzienlijk. Naast dat het voordelig geprijsd is, is het ook onderhoudsvriendelijk. Of je nu gaat voor strakke, ronde kiezels of toch liever voor wat robuustere siersplit kiest, het zal je tuin sowieso goed doen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten grind en siersplit te verkrijgen. Zo kun je in deze webshop een heleboel verschillende soorten kopen en thuis laten bezorgen. Zo vind je altijd wel een steensoort die in je tuin past!

Leg verschillende vakken aan

Zoals hierboven al geschreven, is een vak met grind een mogelijkheid. Maar ook vakken met beplanting, gras of fruitbomen geven al een heel ander effect aan een tuin. Wel is het daarbij natuurlijk goed om rekening te houden met de ligging van je tuin en hoe de zon staat. Het is natuurlijk zonde als je vlijtig geplante struikjes en bomen snel doodgaan omdat ze net op een verkeerde plek staan.

Bedek je bodem

Om onkruid weinig kans te geven en je tuin daardoor onderhoudsvriendelijk te houden, maar toch een beetje leven in je tuin te hebben, kun je de bodem van bijvoorbeeld je borders bedekken. Dit kun je doen door het gebruik van houtsnippers, maar ook lavendel en siergrassen vullen een tuin snel en hebben niet veel aandacht nodig. Ook zijn er snel groeiende bodembedekkers te koop die leuke bloemetjes geven, fleurt de boel ook lekker op!

Toch onkruid? Lang leve de onkruidbrander

Voor sommige mensen zal het wegplukken van onkruid vast een enorme zen uitwerking hebben. Persoonlijk voel ik dat wat minder en ik denk dat ik daarin flink wat medestanders heb. En aangezien het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen toch wel redelijk in strijd is met het feit dat ik mijn kinderen en eventuele kleinkinderen nog op deze aardbol wil laten rondlopen, zijn er ook milieuvriendelijkere opties. Zo heb ik vorige zomer de geneugten van een onkruidbrander ontdekt. Oké, ook een arbeidsintensief klusje, want het vergt wel enige tijd en geduld, maar als uitzicht dat je rijkelijk beloond gaat worden met de geur van verbrand onkruid, is het het waard. Om nog maar te zwijgen over hoe fijn het is om op een mooie lente- of zomerdag neer te kunnen ploffen met een boek en je niet te hoeven ergeren aan onkruid.

Wat is jouw tip voor een gezellige, onderhoudsvriendelijke tuin?

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.