Als het enigszins kan, is het natuurlijk verstandig om te sparen voor je kinderen. Voor hun opleidingen, rijbewijs, uitzet of wat je ook voor ogen hebt. Wij hebben dit, om verschillende redenen nog niet gedaan, maar het begint er misschien wel tijd voor te worden. Tijd om er even goed in te duiken!

Waarom wij niet sparen voor onze kinderen

Je kon het net al lezen, wij hebben tot op heden nog niet gespaard voor onze kinderen. Veel mensen sluiten na de geboorte van hun bloedjes een spaarrekening af, maar wij hebben dit niet gedaan. Dit was omdat onze financiën er niet naar waren, we andere financiële verplichtingen hadden en toch ook eerst onze pijlen richtten op de koop van een andere woning. Ook zijn wij beiden anders opgevoed met spaargeld. We komen beiden uit andere gezinnen waarin het ene gezin het breder had als het andere en ook andere keuzes maakte. De een kreeg een mooi spaarpotje mee toen we op onszelf samen gingen wonen en de ander was al jong gewend om dingen zoals een studie en rijbewijs zelf te betalen. We hebben dus ook lang beide andere ideeën gehad over wat goed en verstandig was. Of je kinderen zelf al snel dingen laten betalen, of geld opzij zetten om ze wat mee te kunnen geven.

De opties

Inmiddels zijn we het erover eens dat je kinderen iets kunnen geven toch wel erg fijn is. Of hun opleiding betalen zonder dat je maandenlang droge macaroni hoeft te eten. Maar wat is nu een handige spaarvorm voor je kinderen? Houd je alleen rekening met de spaarrente, of kijk je naar voorwaarden die aan een spaarrekening vastzitten? Open je een spaarrekening op je eigen naam of open je een kinderspaarrekening? Het nadeel van het openen van een rekening op je eigen naam kan zijn dat je vanaf een bepaald bedrag belasting moet betalen, omdat het gezien kan worden als schenking. Dit geldt natuurlijk alleen als je spaart om je kind een heel bedrag te geven in één keer. Je kunt er ook voor kiezen om een spaarrekening op de naam van je kind te openen. Je kind krijgt dan vanaf zijn 18e verjaardag de beschikking over het geldbedrag. Dat is natuurlijk leuk, behalve als je kind net een drugsverslaving is begonnen of net zo onverstandig is als wij op die leeftijd waren.

Onze conclusie

Een spaarrekening openen op onze naam lijkt ons voor nu het verstandigst. Wel een met wat meer rente-opbouw dan een reguliere spaarrekening, want echt veel is dat op het moment niet. We kunnen dit geld dan gebruiken voor hun studie, rijbewijs en alles wat er dan overblijft mogen ze gebruiken voor als ze op zichzelf gaan wonen of een reis willen maken.

Hoe heb jij het sparen voor je kinderen geregeld?

Dit artikel bevat een samenwerking.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.