In onze nieuwe woning zit een wat oudere CV-ketel. 15 jaar gaat hij al mee, dus de kans dat hij binnenkort het leven laat of een dure reparatie nodig heeft, is vrij groot. Het is dus tijd om ons te oriënteren op een nieuwe CV-ketel, want als hij nu met de winter voor de deur het loodje legt, is dat natuurlijk niet erg handig. Ik ging dus op onderzoek uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe CV-ketel.

Huren of kopen?

Ik ben blij dat wij het geld hebben om een CV-ketel te laten vervangen, maar mocht je nu even net niet lekker in de slappe was zitten, dan is er ook de mogelijkheid om een nieuwe CV-ketel te huren. Dit kan bij energiemaatschappijen of bedrijven die CV-ketels installeren. Bij die laatste kun je er vaak ook een onderhoudscontract bij afsluiten, zodat er jaarlijks een monteur onderhoud komt plegen.

CW-waarde en vermogen

Ik hou er altijd van om mijn “huiswerk” te doen en me vast in te lezen over wat voor product echt bij mij of ons past. Je kunt natuurlijk direct een bedrijf bellen en hun dit alles laten doen, maar het is natuurlijk altijd goed om zelf even kritisch te kijken wat je nu exact nodig hebt. Zo heb je verschillende merken, zoals een Intergas combiketel. Bij het kiezen van een CV-ketel kijk je onder andere naar de CW-waarde. De grootte van deze waarde is van belang als je bijvoorbeeld warm water wilt gebruiken als er iemand staat te douchen. Hoe groter de CW-waarde, des te minder je er last van hebt op het moment dat je tegelijkertijd warm water wilt gebruiken. Een groot vermogen is belangrijk als je een slecht geïsoleerde woning hebt. Hoe nieuwer de woning, hoe minder vermogen je nodig hebt. Tenzij je natuurlijk een vrijstaande villa hebt ;-).

Installatie en onderhoud

Een CV-ketel zit aangesloten op gas en water. Je snapt dan zelf ook dat het belangrijk is dat je de CV-ketel laat plaatsen door iemand die hier goed in is en veel ervaring heeft. Sla het aanbod van de neef van je buurman zijn oma af en ga voor iemand die het vaker doet of een installatiebedrijf. Deze bedrijven kun je ook inzetten voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt en zelfs een servicecontract voor als je water niet warm wordt op een koude winterdag. Het is zelfs zo dat verzekeringsmaatschappijen kunnen eisen dat je je ketel laat onderhouden omdat ze anders bij brand geen schadebedrag uitkeren.

Doe jij ook altijd onderzoek voordat je een grote aankoop voor je huis doet?

Dit artikel bevat een samenwerking

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.