Je ziet het vast wel eens op social media voorbijkomen. Trotse kinderhoofdjes die het interieur een touch up hebben gegeven met hun stiften. Hoewel ik dan wel even moet lachen, is dit ook een van de dingen waarvan ik een wegtrekker zou krijgen. Ik ben heel tolerant. De koelkast hangt vol met tekeningen en de kamer staat vol met kinderspeelgoed. Maar daar blijft het ook bij. Het lukt ons aardig om ons interieur mooi te houden, zelfs met onze knutsel- en kleurgrage kinderen. Ik vertel je meer over hoe wij dit aanpakken.

Scherp blijven

Ik begin even met het allerbelangrijkste in de opvoeding van ons addergebroed: scherp blijven! We boffen met een redelijk brave Max als eerste kind. Hij doet weinig wat niet door de beugel kan (maar ook hij maakt wel eens een “misstap”, haha) en dat is fijn. Hij weet exact wat wel en niet mag. Zijn broertje daarentegen… Maar ook Storm leert steeds beter wat wel en niet mag. Na een waarschuwing stopt hij vaak met hetgeen hij wilde doen, al moeten we dit nog wel regelmatig herhalen. Wat we vooral doen is een oogje in het zeil houden en scherp blijven. Er slingeren bij ons geen scharen, pennen of ander materiaal waarmee ze schade kunnen aanbrengen in een onbewaakt ogenblik. Dat betekent niet dat we onze kinderen niet vrij laten. In onze tuin mogen ze zich helemaal uitleven. In de zandbak, met de watertafel, stoepkrijt. Ze kunnen daar weinig schade aanrichten, maar toch lekker aanrommelen in alle vrijheid.

Bescherming

Als we eens een creatieve uitspatting hebben, dan zorgen we ervoor dat we bijvoorbeeld de tafel goed beschermen met een tafelzeil. Dat hoeft echt geen saai en lelijk voorwerp te zijn, want er zijn echt hele leuke printjes te vinden. Een vrolijke gebloemde, een geometrisch printje of juist een tafelzeil met kant. En wil je toch graag dat je mooie tafel zichtbaar blijft, dan zijn er ook doorzichtige varianten verkrijgbaar. Kun je lekker met je bloedjes aan de bak met klei, vingerverf, lijm en stiften.

Als het leed al geschied is

Natuurlijk kan het gebeuren dat het toch misgaat. Je rent even snel naar boven voor de wasmachine of loopt naar de deur om die vervelende energieverkoper af te wimpelen. Het oog van je kind valt op die lekkere dikke benzinestift uit je rommellade en begint vlijtig de deurtjes van je hoogglanskeuken te bewerken. Zie dat er maar eens af te krijgen. Lukt dat niet, dan kun je altijd nog je keuken beplakken met plakfolie in een leuk printje. Deze heb je trouwens ook in krijtbord-variant. Daar kunnen je kinderen dan wél hun creativiteit op kwijt.

Hoe zorg jij ervoor dat jullie interieur een beetje mooi blijft?

Dit artikel bevat een samenwerking.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.