Een magische plek: de babykamer. Het plekje waar jouw baby heel veel tijd door gaat brengen. Ik weet nog goed hoe speciaal deze ruimte voelde. In de zwangerschap al, maar ook in die eerste periode. Maar je kind groeit en krijgt andere behoeftes. Wanneer verruil je het ledikant voor een kinderbed?

Signalen

Het kan zijn dat je kindje een kinderkamer krijgt omdat er een broertje of zusje onderweg is. Maar soms is noodzaak er niet en kan het zijn dat je kindje zelf signalen geeft dat het toe is aan een andere slaapplek. De volgende signalen kunnen een teken zijn:

 • Je kindje past niet meer in het ledikant en heeft een groter bed nodig;
 • Er zijn regelmatig ontsnappingspogingen uit het ledikant en deze kan niet nog lager gezet worden;
 • Je denkt zelf dat je kindje er aan toe is en je denkt dat hij of zij prima slaapt in een groter bed;
 • Je kindje heeft overduidelijke interesse in een groter bed en geeft aan dit ook te willen.

Tips voor de overgang naar een groter bed

Je zal als ouder zelf ook begrijpen dat het niet handig is om spontaan een bed aan te schaffen, het in elkaar te zetten en aan je kindje te verkondigen dat het vanaf heden in dat bed zal slapen. Het vergt enige voorbereiding en de volgende tips kunnen je helpen:

 • Bereid je kindje voor door over een groter bed te praten;
 • Ga samen met je kind een kinderbed of een leuk dekbed uitkiezen;
 • Laat je kind helpen met het in elkaar zetten en het op- en gezellig maken van het bed;
 • Als je een eenpersoonsbed te groot lijkt, dan kun je ook kiezen voor een peuterbed;
 • Maak je je zorgen om eventuele valpartijen? Een bedhekje voorkomt dit;
 • Wil je kindje toch nog graag in het ledikant slapen? Sta dit gewoon toe, het is natuurlijk ook best spannend!
 • Is je kindje dol op auto’s? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een kinderbed auto te kopen. Wedden dat er flink gedroomd gaat worden over autoraces?

Hoe hebben wij het aangepakt?

Het is alweer een jaar of vier geleden dat Max van de babykamer verkaste naar een “grote jongens-kamer”. Op dat moment probeerden wij zwanger te raken (niet wetende dat het nog ruim 2,5 jaar zou duren voordat Storm geboren zou worden) en wilden we dat er niet teveel in één keer zou veranderen. We kochten een eenpersoonsbed en een kast. Plakte een mooi behangetje op de muur en verhuisden ook zijn ledikant mee naar zijn nieuwe kamer.

Van het ledikant haalden we de zijkant af en we lieten Max elke avond kiezen of hij in zijn bedje of het ledikant wilde slapen. In het begin koos hij steevast zijn ledikant, maar steeds vaker wilde hij in zijn grote bed slapen. Dit bed is inmiddels een knusse verzamelplek geworden waarin hij zich helemaal thuis voelt. Elke avond stoppen we hem nog even toe als hij tussen boeken, autootjes en ander speelgoed ligt. Het is elke keer een van de mooiste momenten om je kind zo vredig te zien slapen!

Heb jij nog tips om de overgang naar een kinderbed goed te laten verlopen?

Dit artikel bevat een samenwerking.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.