De grootste kindervriend arriveert over enkele dagen weer in ons land. Het duurt niet lang meer of er wordt weer een zak met kadootjes voor de deur gezet. Maar ook het schoenzetten kan weer bijna beginnen. Ik vertel je alles over hoe wij Sinterklaas vieren, wat wel en vooral ook niet doen en hoe ik denk over de Pietendiscussie.

Ga je naar een intocht?

Tot dusver hebben we de intocht alleen op tv bekeken. Ik zie zelf de grote mensenmassa’s niet echt zitten bij een intocht en vertel mezelf daarom ook dat het voor de kinderen ook geen ruk aan is. Ze zien Sinterklaas sowieso op school en eventueel op ons werk. Vinden we echt voldoende.

Hoe vaak mogen jouw kinderen hun schoen zetten?

Een keer per week vind ik voldoende. Misschien dat het twee keer per week gaat worden, maar dat weten we nog niet. Ik heb in ieder geval in totaal vier schoenkadootjes klaarliggen. Voor allebei dus twee.

Ga je zelf pepernoten bakken?

We hebben daar geen concrete plannen toe, maar het is natuurlijk wel leuk om te doen. Leuk voor op een druiligere woensdagmiddag of in het weekend!

Wat staat er op het verlanglijstje van je kinderen?

Storm (1,5) heeft nog geen concreet verlanglijstje, maar Max heeft wel wat wensen. Zo zou hij graag een (bord)spel willen, vallen dino’s in de smaak en is Lego natuurlijk altijd goed.

Versier jij je huis met Sinterklaasversiering?

Nee. Ik zag het gister toevallig wel liggen in de winkel, maar ik vind het ook weer zo wat omdat voor die ene dag op te hangen. Misschien dat ik toch nog overstag ga, maar in het kader van verduurzamen denk ik het niet.

Wat is je favoriete Sinterklaaslekkernij?

Nu ben ik niet perse een zoetekauw en zal ik ook niet snel iets in huis halen. Maar als het dan toch thuis ligt, dan eet ik gerust Kikkers&Muizen, chocoladepepernoten of een goede chocoladeletter (een gevulde graag, haha). Maar ik weet dus nog niet hoeveel en wat er dit jaar in huis komt.

Welke chocoladeletters koop je?

Ik denk, net als vorig jaar, dat ik drie letters koop voor onze gastouder, haar man en hun dochter. De G, J, en C. Voor onszelf denk ik dat ik ze niet koop, misschien voor Jeroen een wat luxere. Die ik dan waarschijnlijk mee opeet, haha.

Sinterklaasfeestje, zelf organiseren of bezoeken?

Eerder vierden we Sinterklaas met zowel mijn familie als met de familie van Jeroen. Sinds 1 of 2 jaar niet meer met mijn familie. Ik vind het eerlijk gezegd een beetje onzin om het dubbel te vieren. Want dubbel zoveel cadeau’s en dubbel zoveel zooi.

Welk Sinterklaasliedje wordt er bij jou het meest gezongen?

De jongens zijn hier niet echt van die zangers, haha. En voor het schoenen zetten pakken we vaak het kortste Sinterklaasliedje: Sinterklaas Kapoentje. Verder heb ik nog steeds trauma’s van een Sint-cd van de Action. Kinderkoor De Valse Kraaien zong zo beroerd dat mijn gehoorapparaat er van uitging.

Schrijf je Sinterklaasgedichten?

Op dit moment niet. We vieren nu oldskool Sinterklaas voor de kinderen. Als ze later groot zijn lijkt het me wel leuk om het te vieren met surprises en gedichten.

Sinterklaas doet zijn inkopen het hele jaar door, vlak voor of tijdens Sinterklaas?

Ik koop de voorgaande maanden vaak al wat dingen. Om kosten te spreiden en omdat ik dan leuke dingen tegenkom. Dan maar meteen meenemen toch? Het eerder kopen heeft wel als nadeel dat ik vaak iets meer koop dan dat ik in gedachte had, haha.

Samen met de kids Sinterklaasknutselwerkjes maken?

We zijn niet zo van de knutsel, maar ik zag wel bij de Hema kant en klare knutselsetjes om een speculaaspop te versieren. Dat vind ik dan wel weer oké om te doen met Max.

Vind je cadeautjes inpakken leuk?

Ja, absoluut. Wel als ik de tijd heb, maar die maak ik vaak wel.

Met wie vier je pakjesavond?

Zoals ik al eerder omschreef: dit jaar vieren we Sinterklaas met mijn schoonouders, Jeroens broer, zijn vrouw en dochter. Zin in!

Waar kan Sinterklaas de leukste schoencadeautjes kopen?

Dat vind ik nog best lastig! Ik wil voor een schoenkadootje geen megabedrag uitgeven, maar ik wil het meuk-gehalte ook zo laag mogelijk houden. Dit keer slaagde ik bij Wibra en Kruidvat.

Wat is je leukste herinnering aan Sinterklaas?

De spanning van welke kadootjes je kreeg. Ik geloofde al jong niet meer. Mede doordat mijn vader Sinterklaas speelde op school, maar de magie bleef. Ik blijf het cadeautjes-like het leukste feest vinden.

Het Sinterklaasfeest moet een traditie blijven?

Tradities veranderen voortdurend en daarin moet ook het Sinterklaasfeest meegaan. Ik ben dus groot voorstander van de roetveegpiet en erger me dood aan mensen die Zwarte Piet als enige optie blijven zien. En vooral bepalen dat racisme niet bestaat. Dat kan en mag je als blanke gewoon niet in je mond nemen.

Wat vind je leuker, Sinterklaas of Kerst?

Wat mij betreft zijn dit twee totaal verschillende feesten. Sinterklaas gericht op cadeau’s en Kerst meer op gezellig samen eten. De keuze is er dus niet.

Ben je blij als het 6 december is?

Niet minder blij dan normaal. Dan kunnen we ons richten op Kerst, maar wat mij betreft voor die tijd ook wel. Vanaf half november, met de intocht is het gewoon een week of zes gek en leuk.

Wat is jouw allermooiste Sinterklaasherinnering?

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.