Het kan iedereen overkomen: je kind, een van je (schoon)ouders of je partner wordt langdurig, chronisch of ongeneeslijk ziek. Voor je het weet ben je in de rol van mantelzorger beland. In het begin doe je dit met liefde en op de automatische piloot, maar als dit maanden of zelfs jaren gaat duren, kan dit een behoorlijke wissel trekken op je leven. Want je werk, hobby’s en andere bezigheden gaan ook gewoon door. In dit artikel geef ik je (o.a. uit ervaring) tips hoe je kunt zorgen dat de combinatie van dit alles wat dragelijker kan worden. Lees je verder?

Definitie van mantelzorg

Misschien denk je: dit artikel hoef ik niet te lezen, want het is totaal niet op mij van toepassing. Good for you als je echt die zorg niet hoeft te geven, maar misschien is het tóch op jou van toepassing, of zal dit binnenkort zo zijn. Een definitie van mantelzorg:

Mantelzorg is meer dan alledaagse zorg. U bent mantelzorger als u iemand lange tijd onbetaald zorg geeft. Deze zorg is meer dan u normaal gesproken van elkaar kunt verwachten. Dankzij uw zorg is minder of geen thuiszorg nodig.

Het kan zijn dat je er geen label op wilt plakken, of dat je de zorg verleent omdat je vindt dat het bij het partner-, kind- of ouder-zijn hoort. Maar laten we het niet bagatelliseren: zorg verlenen kan (vooral als het voor langere tijd is), best een impact hebben op je leven. Ik ga je tips geven om het geven van mantelzorg vol te blijven houden. Zo vertel ik onder andere meer over mantelzorg vergoeding van Zilveren Kruis. Maar eerst wil ik meer vertellen over mijn eigen situatie.

Alzheimer

Mijn moeder (65) heeft Alzheimer. Na een onzekere periode vol onderzoeken is ze begin dit jaar officieel gediagnosticeerd met deze vorm van dementie. Omwille van de privacy van mijn moeder (en vader) wil ik verder niet te veel details delen over haar ziekte en het stadium. Wel kan ik meer over mijn ervaring en beleving vertellen, omdat een diagnose als Alzheimer invloed heeft op het hele gezin. Mijn vader neemt de grootste zorgen op zich, omdat hij samenleeft met mijn moeder en waar nodig help ik (samen met mijn broers) hen.

Vanaf het moment van de diagnose heb ik geprobeerd mijn ouders zoveel mogelijk te ondersteunen. Zo regelde ik een case manager en ben ik hen gaan helpen met de administratie. Ook ben ik op juridisch vlak het een en ander gaan uitzoeken en zijn we bij de notaris geweest om een volmacht te regelen. Op dit moment zijn de meeste randzaken wel geregeld en komt de dagelijkse zorg neer op mijn vader. Ik hou een oogje in het zeil en indien nodig schiet ik te hulp. Maar hoe combineer je dit het beste? Vooral als je zelf kinderen hebt, een partner, een baan en een sociaal leven?

Mantelzorg
Mantelzorg
  1. Financiële ondersteuning: Ik noemde de mantelzorg vergoeding al hierboven. Als je verzekerd bent bij Zilveren Kruis, dan kun je gebruik maken van De Zilverkorting. Je krijgt hiermee korting op producten en diensten die ondersteunen bij mantelzorg. Ook bieden veel gemeentes een zogenoemd mantelzorgcompliment aan. Je kunt jaarlijks een aanvraag indienen voor een voucher of geldbedrag. Informeer bij je gemeente over de mogelijkheden.
  2. Zorgverlof opnemen: Wordt je plotseling geconfronteerd met een situatie waarin je mantelzorg moet gaan verlenen? Dan kun je kort- of langdurend zorgverlof opnemen. Je werkgever mag dit niet weigeren, tenzij het bedrijf waar je werkt in ernstige problemen komt als jij afwezig bent. Het is sowieso goed om je werkgever te informeren over de mantelzorgsituatie, omdat het ook invloed kan hebben op je gemoedstoestand.
  3. Kritisch kijken naar je activiteiten: Ga bij jezelf te rade of alle activiteiten die je naast het mantelzorgen hebt, je nog blij maken. Dit is namelijk het moment om te stoppen met dingen waar je misschien al langere tijd geen plezier meer in had.
  4. Schakel hulp in: Je hoeft het niet alleen te doen, ik weet zeker dat er genoeg mensen zijn die (zo af en toe) de zorg over kunnen en willen nemen. Er bestaan ook superhandige apps om alle taken en afspraken in te zetten, zodat je met een netwerk de taken kunt verdelen.
  5. Ontspanning!: Zorg dat je voldoende ontspanning zoekt naast je zorgtaken en andere dingen zoals werk en de rest van je leven. Dit is echt noodzakelijk om het vol te kunnen houden.
  6. Mantelzorgpraatgroep: een welzijnsorganisatie in mijn stad organiseert cursussen en praatgroepen voor mantelzorgers. Zo kun je je ei kwijt, tips uitwisselen en ontmoet je mensen die in dezelfde situatie zitten. Zie je het niet zitten om in een groep je verhaal te delen, maar zou je wel graag een luisterend oor willen of advies willen krijgen? Neem dan contact op met de Mantelzorglijn.

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips. Blijf goed voor jezelf zorgen, zodat je de beste zorg kunt leveren aan je naaste! Heb jij nog een goede tip voor mantelzorgers?

Dit artikel is een samenwerking.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.