Jeroen ik zijn ruim 17 jaar samen en binnenkort 10 jaar getrouwd. Iets waar we echt trots op zijn, zeker omdat we regelmatig relaties zien stranden om ons heen. We durven vol overtuiging te zeggen dat we er alles aan doen om ons huwelijk leuk en goed te houden. Tuurlijk zijn er wel eens tijden dat dat wat minder lukt omdat er andere prioriteiten zijn, maar in die 17 jaar hebben we elkaar altijd weer weten te vinden. We hebben genoeg doorstaan met zijn tweeën, er zijn verkeerde keuzes gemaakt en zo heel af en toe knalt het goed tussen ons. Maar hey, we zijn er nog wel. Samen. Hoe we dit aanpakken kun je hieronder lezen.

Kiezen voor elkaar

Ik hoor vaak om mij heen dat mensen het huwelijk achterhaald vinden. Ze vinden het vaak gek om iemand te beloven voor altijd bij diegene te blijven. Omdat je nooit weet wat er in je leven zal gebeuren en je niet weet hoe het over tien jaar zal zijn. Ik vind deze redenering altijd zo suf. Alsof je bewust wacht totdat er iemand voorbij komt die beter is, zodat je je partner in kunt wisselen. We hebben op een bepaald punt in onze relatie bewust voor elkaar gekozen. Omdat we elkaar leuk vinden, van elkaar houden en elkaar versterken. We kennen elkaar inmiddels 17 jaar en door en door en ik kan (en wil) mij niet eens voorstellen omdat met een ander te hebben.

Elkaar dingen gunnen

Ik denk dat een van de grootste waardes in onze relatie is dat we elkaar dingen gunnen. We weten namelijk dat we er beiden zo in staan, dus dat wat we geven we ook weer terugkrijgen van elkaar. Het is daardoor ook geen strijd als de een af en toe wat meer privileges krijgt als de ander. Er zijn dus dagen dat Jeroen de kinderen naar bed brengt omdat hij weet dat ik moe ben. Of dat ik de vuilnisbak aan de weg zet omdat Jeroen een vrije dag heeft. Dat ik nog even snel tank, zodat Jeroen dat niet hoeft te doen voor een vroege afspraak. Zo neemt hij de kinderen in het weekend een uurtje mee, zodat ik even kan bloggen of lezen. Er zijn weken dat Jeroen wat meer krijgt en zeker andersom, maar we meten dit niet aan elkaar af, want dan krijg je irritaties.

Tijd voor jezelf nemen

Tijd voor jezelf nemen
Tijd voor jezelf nemen

Een beetje in de lijn met hierboven, maar we hebben er geen problemen mee als de ander tijd voor zichzelf neemt. We zien meestal wel aan elkaar dat het nodig is en geven de ander daarvoor de ruimte. Omdat we weten dat we daar enorm van opknappen en dat heeft dan ook weer goede invloed op elkaar.

Niet over alles zeiken

Ik baal wel eens als er een leeg wc-rolletje in het fonteintje ligt of dat er nog een luier op de commode ligt in plaats van in de luieremmer. En zo zal Jeroen best zijn ergernissen hebben als hij thuiskomt in een niet-opgeruimd huis of als er vier paar schoenen van mij door het huis slingeren. Daar kunnen we een punt van maken, maar meestal halen we onze schouders op en denken we vooral dat de een dat niet doet om de ander dwars te zitten. Vooral die gedachte, dat we het beste met de ander voor hebben, houdt onze liefde in stand.

Veel lachen

Ik hou enorm van lachen en vind ik ook dat ik best briljante humor heb. Ik ben zo ontzettend dankbaar dat Jeroen en ik van dezelfde humor houden. In wat voor nare situatie we ook zitten, we weten er altijd wat van te maken door een foute grap. Soms kun je daarom ook beter lachen om shitty situations dan dat je je laat meeslepen in alle misère, het helpt echt!

Uitzoeken wat wél werkt

Uitzoeken wat wél werkt
Uitzoeken wat wél werkt

Soms werken bepaalde situaties of dingen niet. Bij jezelf of in je relatie. Je kunt er dan voor kiezen om op te geven, maar is het niet veel fijner om een manier te vinden waarop het wel lukt? Blijf niet hangen in de mislukking, dat is zonde van je energie. Jeroen kan mij altijd ontzettend helpen om situaties te veranderen met oplossingen waar ik van dacht dat ze niet mogelijk waren. Het is hierin ook echt geen schande om hulp te vragen, het maakt juist dat je de wil hebt om dingen op te lossen en wel te laten werken.

Je relatie op waarde schatten

Ik schreef het hierboven al, maar onze relatie is het allerbelangrijkste. Het staat op 1 en is de basis van alles in ons leven. Daarom vinden wij het ook belangrijk om voor elkaar te blijven kiezen en elkaar op nummer 1 te blijven zetten. En nee, dit gaat niet altijd zonder slag of stoot en we hebben elkaar echt wel eens voor het blok gezet om onze neuzen dezelfde kant op te krijgen. We hebben situaties gekend waarin een van ons een andere kant dreigde op te gaan, maar door te vechten voor elkaar en onze relatie, is het altijd gelukt om samen te blijven.

Bewust tijd voor elkaar nemen

Het is soms best lastig om echt tijd voor elkaar te nemen. Helemaal in de befaamde tropenjaren waar we ons nu in bevinden. Toch proberen we 1x in de maand samen even weg te gaan. Even uit eten, een middagje shoppen of ergens lekker lunchen. Verder zorgen we ervoor dat we een gezamenlijke Netflix-serie kijken of samen een spelletje doen. We merken dat we daar echt van opknappen en dat dit onze relatie goed doet, helemaal op dagen dat we elkaar weinig spreken.

Seks

Seks
Seks

Zeker bij longterm relaties én in de tropenjaren, kan de klad er wat seks betreft goed in komen. Je bent vaak moe door de rat race van werk, kinderen en sociale verplichtingen en het is allemaal niet zo spannend meer. Toch geloof ik heilig in zin maken. Daarmee bedoel ik niet dat je dingen moet gaan doen die tegen je principes in gaan of dat je over je grenzen heen gaat. Maar die zin in seks komt echt niet vanzelf, daar moet je echt moeite voor doen. En het is net als op je werk: 17 jaar lang hetzelfde doen gaat op een gegeven moment ook saai worden. Probeer eens wat nieuws, bestel wat leuke spulletjes, verras elkaar. Verzin geen excuses, want tijd is te maken. De vaat kan wel een dagje langer staan en die was hoeft niet dezelfde avond in de kast te liggen. Het is hier echt geen elke dag vuurwerk, maar ik durf oprecht te zeggen dat we het goed hebben op seksgebied en dat het nooit verveelt. Best iets om trots op te zijn na 17 jaar!

Wat is jouw ultieme relatietip?

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.