Met beide rollen ben ik inmiddels bekend, tijdens Max zijn eerste jaren heb ik gewerkt en in de zwangerschap van Storm en de maanden daarna was ik thuis. Inmiddels ben ik weer een so called werkende moeder en kan ik de balans opmaken wat voor mij en ons gezin het fijnste is. Wil je ook weten wat de voor- en nadelen zijn van thuis zijn bij de kinderen of werken als moeder? Ik ga je er alles over vertellen.

Je eerste kind krijgen en werken

Toen ik in verwachting van Max was, werkte ik vier dagen per week. Na de bevalling ben ik door middel van ouderschapsverlof drie dagen gaan werken. Ik werkte in een sector met een meer dan fijne CAO, dus dit soort dingen waren goed geregeld. Na afloop van mijn ouderschapsverlof bleef ik drie dagen werken. Dat had wel enige financiĆ«le impact, maar dat vond ik het wel waard. Zo’n anderhalf jaar na de geboorte van Max kreeg ik die beruchte burn out. Ik had een beetje een inschattingsfout gemaakt wat voor een impact een kind heeft op je leven. Je doet een komst van een kind er niet zo maar even bij, dus liep ik vast. Ik ga binnenkort in een ander artikel uitgebreid in op mijn burn out en alles daarna, maar het lukte me niet om tijdens mijn vorige baan het ideale ritme te vinden.

Een tweede kind krijgen

Een tweede kind krijgen
Een tweede kind krijgen

Omdat ik het krijgen van een eerste kind in combinatie met werken en de rest van ons leven best pittig vond, besloot ik de eerste maanden met Storm thuis te blijven. Wel stond al vast dat ik weer zou gaan werken, want hey, de kachel moet ook gewoon roken, maar ik wilde eerst een fijne balans vinden. Achteraf gezien erg fijn dat ik thuis was, mede doordat de eerste maanden erg pittig waren door Storm zijn vele gehuil. Wel miste ik, ondanks dat ik voor mijn blog natuurlijk ook veel bezig was, het werken. Het weggaan van huis, nadenken over andere zaken dan studiedagen, flesvoedingen en poepluiers en het contact met andere volwassenen. Gelukkig was daar die andere baan, waar ik eind maart mee startte en inmiddels bijna twee maanden met plezier werk.

Voor- en nadelen van werken en thuisblijven

Ik heb mogen ervaren dat zowel thuisblijven als werken allebei voor- en nadelen heeft. Een voordeel van het thuis zijn is bijvoorbeeld dat je bij alle eerste keren van je kindje bent. Ik denk dan al snel: hij of zij doet het vast ook wel een keer bij ons, dus dan is dat onze mijlpaal, maar misschien rationaliseer ik het nu voor mezelf, haha. Ook schijnt het fantastisch voor de band tussen moeder en kind te zijn als je thuis bent bij je kind. Ik geloof daar zeker in, alleen denk ik dat de keuze voor een gastouder daar ons juist in steunt. Zo ziet Storm niet allerlei verschillende gezichten en is hij toch in een huiselijke omgeving. Dan de voordelen die een werkende moeder ervaart. Je bent financieel onafhankelijker. Misschien zou je het niet helemaal redden in je eentje, maar je hoeft in ieder geval niet aanspraak te maken op bijstand als er een scheiding komt. Je kunt jezelf ontwikkelen en je hebt meer contacten om je heen. ik vind het enorm fijn om uitgedaagd te worden en van de gemiddelde schoolpleinmoeder werd ik ook niet vrolijk, dus ik ben blij dat ik mensen om mee heen heb waarmee ik kan levelen.

Maar hey, er zijn ook nadelen! Als thuisblijfmoeder kun je het gevoel hebben dat je niet meer meedoet in de maatschappij. Ik had dat gevoel ontzettend. Wellicht onterecht, maar nu ik weer werk voel ik me pas weer volwaardig of zo. Je wereld kan ook heel klein worden, omdat je minder mensen spreekt. Mijn sociale leven speelde zich vooral online af en dat is leuk en lekker veilig, maar ik heb nu toch het idee meer zinvolle gesprekken te hebben dan enkel alleen over de kinderen. Maar als je werkt kun je weer dat schuldgevoel hebben, dat je een kind in zijn eenkennige fase dropt bij de gastouder en je het jankend achter moet laten. Ik ben menigmaal zelf ook jankend naar mijn werk gereden. Ook kan het best pittig zijn om alle ballen in de lucht te houden. Dat lukte echt veel beter toen ik nog thuis was.

En wat vind ik het fijnst?

En wat vind ik het fijnst?
En wat vind ik het fijnst?

Het schemert wellicht al een beetje door, de rol die ik het fijnst vind. Ik vind het niet fijn om thuisblijfmoeder te zijn. Voor deze rol heb je echt een flinke dosis geduld en inlevingsvermogen nodig en vooral dat eerste schort er flink aan. Ik ben dol op mijn kinderen, vind hen de meest fantastische wezentjes die er zijn, maar ik werd echt gek om alleen maar met de kinderen en het huishouden bezig te zijn. Ik ben absoluut geen nastrever van een grootse carierre, maar ik vind het enorm leuk om iets te doen op mijn werk waar ik goed in ben en waar ik om gewaardeerd word. Die erkenning heb ik blijkbaar een beetje nodig. En hoewel het af en toe best een gegoochel is om alle ballen in de lucht te houden, lukt dit tot dusver en lijkt alles aardig in balans.

Ben jij thuis bij de kinderen of werk je? Ben je hier tevreden over?

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.