Het is een grote wens van ons om te gaan verhuizen. De woning waar we inmiddels alweer bijna 14 jaar eigenaar van zijn, is echt te klein. We snakken dus naar meer ruimte en het lijkt de juiste tijd te zijn om ons huidige huis te verkopen en wat groters te kopen. Maar goed, zo’n geintje kost natuurlijk wel geld en daar zijn we hard voor aan het sparen. Er zijn een aantal grote uitgaves waar je rekening mee moet houden, maar welke zijn dat?

Bijkomende kosten aan- en verkoop woning

Als je zoals in ons geval een woning verkoopt en een andere woning koopt, heb je te maken met verschillende kosten die best flink in de papieren kunnen lopen. Denk hierbij aan deze kosten:

  • Advies en afsluiten nieuwe hypotheek;
  • Notariskosten;
  • Eventuele NHG-aanvraag;
  • Bankgarantie;
  • Taxatie;
  • Makelaarskosten;
  • Bouwtechnische keuring en
  • Overdrachtsbelasting;

Aan deze bovenstaande posten ben je al snel tienduizenden euro’s kwijt (afhankelijk van de prijs van je gekochte woning), maar er is ook goed nieuws: ze zijn grotendeels aftrekbaar.

Klussen en verbouwen

Klussen en verbouwen
Klussen en verbouwen

Het is natuurlijk superfijn als je een huis treft waar alles helemaal naar jouw smaak is, maar er is altijd wel een klus of soms wel een verbouwing nodig. Denk aan een nieuwe keuken, badkamer of een nieuwe vloer of iets minder ingrijpend zoals een nieuw behangetje of verf op de muur. Misschien is de CV-ketel aan vervanging toe of wil je de tuin meteen aanpakken. Het is gewoon handig dat je ingrijpende klussen kan aanpakken voordat je de woning betrekt. Scheelt een hoop stress en ergernissen!

Inrichting

Als je niet veel groter of kleiner gaat wonen dan je nu doet, kun je met gemak je huidige meubels meenemen. Maar misschien heb je nu eindelijk ruimte voor die grote bank of die gave eettafel. Soms kun je bepaalde zaken overnemen voor een vergoeding zoals raambekleding of een zonnescherm. Maar rekening houden met de aanschaf van lampen en Gordijnen op maat van bijvoorbeeld Voordeelgordijnen, een winkel met ruime keuze welke ook nog eens fijne prijzen heeft, is natuurlijk nooit weg!

Het verhuizen zelf

Of je nu zelf een busje of een aanhanger huurt, een verhuisbedrijf inschakelt of al je vrienden en familie optrommelt, het verhuizen zelf gaat sowieso geld kosten. Want ook je vrienden en familie wil je toch gewoon bedanken? Al is het maar met een brandstofvergoeding, een lekkere lunch of een barbecue achteraf. Je kunt ook hierbij het zo duur maken als dat jij nodig acht en kunt missen natuurlijk.

Met welke kosten houd jij rekening als je zou gaan verhuizen?

Dit artikel bevat een samenwerking.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.