Iedereen met kinderen en vakantieplannen in het buitenland zit met een dilemma: hoe overleef je een autovakantie met kinderen? Omdat het wel zo fijn is als jullie vakantie een beetje relaxed start, geef ik je vandaag tips hoe je ervoor kan zorgen dat het eerste (en uiteindelijk ook laatste) deel van je vakantie een beetje fijn is. Zit je er klaar voor?

Zorg dat je zelf relaxed bent

Omdat ik graag wil dat alles wat ik bedacht heb mee gaat en daardoor tot op het laatste moment nog dingen regel, ben ik totdat we op de bestemming zijn en alles een plekje hebben gegeven niet de meest relaxte persoon. Ik weet dat van mezelf en zorg daarom dat alles goed voorbereid ben, zodat ik relaxed in de auto kan zitten. Ik ben me er echt bewust van dat ik het anders uitstraal naar de kinderen en de echtgenoot en zo wil je je vakantie dus echt niet beginnen. Dus ga niet uit je werk de auto volstouwen en daarna rijden, want daar gaat de rit niet prettiger van worden. Neem de tijd, dat scheelt enorm!

Tablet, boek/tijdschrift of luisterboek

Zorg voor voldoende vermaak tijdens de rit. Download leuke filmpjes en spelletjes (een koptelefoon is daarbij geen sinecure als je dat relaxte gevoel wilt vasthouden, haha). Omdat ik zelf ervaar dat als de tablet aangaat, een groot drama volgt als deze weer uit moet, is dit vaak een laatste redmiddel. Veel liever heb ik dat ze ook naar buiten kijken, een boek of tijdschrift lezen of naar een luisterboek luisteren.

Kleine kadootjes

Geef tijdens de reis een aantal kleine kadootjes aan je kinderen. Iets waar ze direct wat mee kunnen doen, zoals kleuren of wat lekkers te eten. Een tijdschrift is natuurlijk ook erg leuk.

Regelmatig stoppen

Regelmatig stoppen
Regelmatig stoppen

Zeker met zeer jonge kinderen is het verstandig om regelmatig even te stoppen. Even wat frisse lucht, plassen, een balletje trappen en in de frisse lucht wat eten of drinken. Met baby’s is het aan te raden om elke twee uur te stoppen en ze dan even een kwartiertje op een speelkleed te laten scharrelen.

Ga ’s nachts of tijdens slaapjes rijden

Mij lijkt het enorm pittig om ’s nachts te rijden, maar als je dit aandurft is het zeker een optie. Vooral kleine kinderen kunnen doorgaans goed slapen in een auto. Als je baby nog twee langere slaapjes doet, kun je ervoor kiezen om flink door te rijden tijdens deze slaapjes en op de wakkere momenten een dorp of stadje in te gaan om ergens wat te eten en te spelen. Happy baby, happy parents!

Eten en drinken

Mij kun je redelijk koest houden met eten en drinken en dat geldt voor mijn kinderen ook. Gooi dus af en toe een klein zakje snoepjes naar achter en de kinderen zijn blij. Gezonde snacks zoals komkommer en snoeptomaatjes zijn hier ook favoriet!

Kind voorin

Als een van de kinderen een beetje begint te jengelen, kun je ervoor kiezen om een van de andere kinderen voorin te laten zitten. Dan kan degene die aan het rijden is wat aandacht geven aan het kind wat voorin mag en de ander kan achterin voor wat vertier zorgen.

Afvalzakjes

Zorg dat er afvalzakjes bij de hand zijn om fruitschillen, lege koffiebekertjes, een boterham die niet op komt of vieze snoetendoekjes in op te ruimen. Kun je dat mooi weggooien tijdens een van de stops wegmikken. Scheelt weer een stinkende auto!

Rij veilig

Misschien overbodig, maar ik wil het toch graag benoemen: rij veilig. Zet je kinderen in de juiste stoel en stand. Gebruik een stoelverhoger voor de auto op besteonderdelen en niet bijvoorbeeld een kussen. Je vergeeft het jezelf nooit als je een aanrijding overkomt en je kinderen zaten niet in de juiste stoel of verhoger.

Heb jij nog tips om een lange autorit te overleven?

Dit artikel bevat een samenwerking.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.