Vader of moeder worden is best een ingrijpende gebeurtenis in je leven, althans dat vond ik. Vaak heb je natuurlijk wel een aantal maanden om je voor te bereiden, maar pas echt ervaren doe je als je kind er eenmaal is. En dan begint het pas net. Flink wat verzorging, op een gegeven moment echt opvoeden. En dit alles zonder gebruiksaanwijzing. Ik denk dat alle ouders wel eens een wanhoopsmoment gehad hebben. Handen in het haar, niet meer weten wat ze met de situatie aanmoeten. Herkenbaar?

Hulp vragen?

Vooral als een situatie langer duurt en je van alles geprobeerd hebt om het op te lossen, is het echt geen schande om hulp in te schakelen. Dit kan via het Consultatiebureau, de huisarts, misschien iemand in je omgeving, maar waarom geen baby- of kindercoach? Het kan echt superfijn zijn als iemand met een frisse blik naar de situatie van jullie en jullie kind kijkt.

Wanneer schakel je een baby- of kindercoach in?

Maar wat is nou het moment dat je een baby- of kindercoach inschakelt? Persoonlijk denk ik dat geen hulpvraag te gek is voor een gemiddelde coach. Ze zijn er namelijk om jou te helpen en dat doen ze graag. Ook hebben vaak een groot netwerk om je door te verwijzen. Om wat meer duidelijkheid te krijgen van het werk wat een baby- en kindercoach precies doet, stelde ik Suzanne van Suus Baby- & Kindercoaching een aantal vragen.

Je werkt al jaren in de jeugdhulpverlening, wat is voor jou de reden geweest om als baby- en kindercoach te gaan werken, naast je huidige werk?

Een aantal jaren geleden merkte ik aan alles dat ik keuzes moest maken; ik werkte bij pleegzorg waar ik eigenlijk drie functies (het liefst heel goed) wilde uitvoeren in 20 uur, naast mijn eigen gezin met drie jonge kinderen. Toen er een kans voorbij kwam waarin ik tijd en ruimte kreeg om erachter te komen wat ik echt wilde, heb ik deze met 2 handen aangegrepen. Ik heb extra van mijn gezin kunnen genieten en tegelijkertijd een opleiding tot kindercoach gedaan. Daar hoorde ik een babycoach vertellen over haar werk en dit greep me meteen; de informatie over de invloed van zwangerschap en geboorte op gedrag vind ik nog steeds fascinerend. De opleiding tot babycoach was intens én een feestje. Het heel laagdrempelig en kortdurend ouders mogen ondersteunen in deze bijzondere levensfase is een mooie tegenhanger tegen de vaak langdurige en intensievere trajecten in mijn werk in de jeugdzorg. En het helemaal zelf mogen bepalen hoe ik mijn werk doe is enerzijds heel spannend, maar van de andere kant geeft het ook een heel vrij gevoel!

Welk coachingstraject of sessie staat je het meeste bij?

Ieder coachtraject is weer anders, maar de openheid die ouders elke keer weer laten zien vind ik altijd weer heel bijzonder om te ervaren. En de keer dat ik in het schemerdonker bij ouders (waarvan hun kindje slecht sliep) op hun slaapkamer, zittend op de rand van hun bed, mocht meekijken naar een slaapritueel vond ik magisch. 

Zijn er hulpvragen welke je lastig vindt of situaties waarin je liever niet coacht?

Ik vind het soms moeilijk wanneer ouders het liefst alleen een kant en klare oplossing willen voor hun probleem: dit bestaat namelijk niet. Hoe cliché het misschien ook klinkt, maar ieder kind is anders en elke ouder is anders…en dus kan ik wel met ouders mee kijken, kijken naar de signalen die hun kindje geeft, naar hoe het ouderschap voor hen is en daarbij natuurlijk ook tips geven. Maar ik snap ouders ook zo goed, want je wil zó graag het beste voor je kindje

Welke hulpvraag is je het meeste gesteld?

Ik denk dat ik van ouders het meest vragen krijg over huilen en slapen. 

Heb je een belangrijke tip voor ouders?

Jij bent de beste ouder voor jouw kindje! Probeer je zoveel mogelijk te laten leiden door je eigen gevoel. Dat lukt natuurlijk niet altijd, onzekerheid hoort er helaas soms bij, maar kies dan iemand waar jij je fijn bij voelt om advies aan te vragen. Vraag niet advies bij veel verschillende mensen, verschillende sites of boeken, want zoveel verschillende meningen zijn er ook….en daar wordt je alleen maar onzekerder van. 

Heb jij een situatie met je baby of kind waar je graag advies over zou willen? Ik weet zeker dat Suzanne de persoon is die jou kan helpen. Hier kun je haar contactgegevens vinden.

Heb jij wel eens een baby- of kindercoach ingeschakeld?

1 Comment

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.