Toen ik in verwachting was van Storm dacht ik er wel eens over na: hoe anders zou dit kindje ten opzichte van Max zijn? Verder dan wat romantische tafereeltjes tijdens het wilde geschop van Storm kwam ik niet, maar nu kan ik zeer stellig beamen dat ze een wereld van verschil zijn. Waarin ze zo verschillen? I’ll tell you all about it!

Slapen

Een overeenkomst hebben Max en Storm: tussen de 4e en de 5e maand sliepen ze beiden ’s nachts door. Overdag is het een ander verhaal. Max had al vrij snel een ritme qua slaapjes en wakker zijn. Het enige ritme wat Storm heeft is dat hij tussen 17.00 uur en 18.00 uur naar bed gaan en tussen 6.00 en 7.00 uur wakker wordt. Meestal gaat hij een uur nadat hij wakker is weer slapen. De ene keer slaapt hij 20 minuten, maar soms ook wel een uur. Of twee. De lengte van dat slaapje bepaald hoe de dag verder verloopt. Het kan dus zo zijn dat hij twee keer wat langer slaapt of vier keer vrij kort. Geen ritme in te krijgen.

Huilen

Nou, het moge duidelijk zijn dat Storm een zeer getalenteerd beoefenaar van huilen is. De eerste zes maanden waren hierdoor best pittig (understatement). Tegenwoordig gooit Storm om het minste geringste zijn strotje open. Heeft hij honger en komt er niet snel genoeg een fles/boterham/fruithap/groente: jankon. Besluit hij per direct moe te zijn: jankon. Ben je een milliseconde uit zijn blikveld: jankon. Ga je hem niet entertainen omdat je moet poepen/koken/welkeanderetaakdanook: jankon. Hopelijk is het een sprong. Die rap weer over is. En Max? Hij huilde alleen als er echt iets was…

Kleding(maat)

Ik heb momenteel geen idee hoe zwaar en lang Storm momenteel is, maar hij lijkt drie maanden eerder dan Max in maat 80 te zitten. Maat 80 is globaal gezien een maat voor kinderen van 9 tot 12 maanden en Storm is nu 8 maanden. Hij heeft trouwens wel korte pootjes, want zijn broekjes zijn nog steeds in maat 74. En dat ik best ruk voor alle leuke setjes van shirts en broekjes die ik kocht in maat 80, hahaha.

Tandjes

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet precies weet wanneer na de ondertandjes bij Max de rest van de tandjes doorkwam. En aangezien ik ook geen moeder ben die braaf alle mijlpalen bijhoud in een daartoe bestemd boek, kan ik het ook niet even nazoeken. Wel weet ik me te herinneren dat hij binnen no time goed in de tanden zat. Bij Storm zijn het tot dusver alleen twee ondertandjes. Ik moest maar eens een kunstgebit voor hem laten maken.

Zitten, kruipen, staan en lopen

Net als Max sleept Storm zich aan zijn armen voort in plaats van te kruipen. Wel duwt Storm iets vaker zijn knieën richting zijn buik, maar komt dan verder niet in actie. Storm wil nu af en toe graag staan en als ik foto’s terugkijk van toen Max 8 maanden was, dan komt dat aardig overeen. Max kon toen hij 9 maanden was al redelijk goed zelf zitten trok zich ook op in zijn bedje en in de box, maar Storm zie ik dat nog niet zo snel doen. Maar wie weet zit hij nu weer in een dikke, vette sprong en kan hij weer wat nieuws. Max liep overigens “pas” met anderhalf jaar. Ik ben benieuwd wanneer Storm dat gaat doen.

Speen of duim

Storm had tot voor kort een speen, maar het gebruik ervan was twee maanden geleden zo sporadisch dat we ze niet meer gebruiken. Hij is een fervent duimer, maar alleen als hij in slaap probeert te vallen. Dat duimpje en een zachte doek zorgen ervoor dat hij zo vertrokken is. Max had een grote schare aan spenen in zijn bed liggen. Luiheid van ons, want zo hoefden wij niet ’s nachts ons bed uit om in het donker een speen te zoeken. Toen hij een jaar of drie was hebben we zijn spenen vaarwel gezegd. Hij heeft er sindsdien ook niet meer naar getaald.

Gedrag

Het is misschien met de 8,5 maand oud die Storm is nog wat lastig te zeggen wat het verschil in gedrag is en gaat zijn. Wel kan ik al concluderen dat Max op de leeftijd die Storm nu heeft een stuk braver was en beter luisterde. En die trend heeft zich tot dusver voortgezet bij Max. Storm heeft geen boodschap aan het woord “Nee”, sterker nog: het lijkt hem juist meer aan te moedigen. Waar we bij Max absoluut geen beveiliging op keukenkastjes hoefde te plaatsen, gok ik dat we dat met Storm over een tijdje wel moeten.

Wat is het grootste verschil tussen jouw kinderen?

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.