In online Mommy-land kan het nog wel eens schuren tussen moeders. De ene moeder pakt dingen nu eenmaal anders aan dan de ander en niet iedereen is altijd even begripvol over de keuze van een ander. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook wel eens een wenkbrauw optrek als ik iets lees wat me opvalt, maar vind het nooit zo nodig om me daarover te uiten. Net zoals ik het niet nodig vind dat een ander mij bekritiseert over mijn opvoedkeuzes. Gelukkig gebeurt dat amper en trek ik mij er ook weinig van aan. Welke keuzes ik maak? Lees snel verder!

Geef jij je kind borst- of flesvoeding?

Flesvoeding. Borstvoeding en ik zijn geen goede match. Het werkte, om verschillende redenen gewoon niet. Inmiddels geen spijt meer van, het heeft zo moeten zijn.

Slaapt je kind bij jou in bed of heeft hij/zij een eigen bed?

Max en Storm slapen beiden in hun eigen bed/ledikantje. Dan slapen we allemaal en dat is voor iedereen wel zo prettig. Als een van de jongens ziek is, ga ik gerust bij ze liggen overigens. Toen Jeroen laatst op studietrip was, mocht Max bij mij in bed slapen, vond ie fantastisch!

Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?

Hoewel ik wassen toch wel erg leuk vind om te doen, heb ik me nooit echt verdiept in wasbare luiers. Het lijkt me teveel gedoe. Vind het ook wel fijn dat ik nu gewoon de supermarkt in kan spurten als ik een pak nodig heb.

Uitsluitend houten speelgoed, of v-tech?

Ik begon met de gedachte dat mijn kind tot zijn 16e alleen met houten speelgoed zouden spelen, maar dit faalde jammerlijk toen Max toen hij 9 maanden was een plastic speelgoed smartphone van de buren kreeg. Hij glunderde daar zo van dat er langzaamaan steeds meer plastic speelgoed kwam.

Trek jij 2 maal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?

De keren dat hier een potje worden opengetrokken zijn sporadisch. De fruitschaal is altijd gevuld, dus even een banaantje prakken of appel raspen is zo gedaan. Ook kook ik liever zelf groenten voor Storm wat ik dan per portie invries. Ik vind potjes duur en onzinnig, ik wil zelf bepalen wat ik in onze kinderen “stop”.

Dragen of wagen?

Ik vind de wandelwagen erg fijn omdat ik dan makkelijker een flink stuk wandel, maar dragen doe ik zo af en toe ook wel. Heerlijk dat warme lijfje tegen mij aan!

Ga jij al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt je kind op z’n vierde nog rond in de luiers?

Bij Max zijn we serieus gestart met het zindelijk maken toen hij 3,5 was. Daarvoor hadden we ook al wel wat halfslachtige pogingen gedaan, maar het idee dat hij het echt zelf wilde en doorhad kwam een half jaar voor zijn vierde verjaardag. Inmiddels is hij bijna vijf en nu ook ’s nachts zindelijk, helemaal uit eigen initiatief.

Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop je enkel eerlijke merken voor je kind?

Het is niet gezegd dat door meer geld uit te geven aan kleding het automatisch “eerlijke” kleding is. Maar goed, het is nooit slecht om me eens te verdiepen in eerlijke merken. Nu koop ik vooral veel bij Wibra en Hema, maar ik heb geen idee onder welke omstandigheden hun kleding gemaakt is.

Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drilsergeant?

Het is enorm wisselend. Ik ben consequenter dan ik ooit verwacht had, maar er mogen ook wel weer een heleboel gekke dingen. We hebben geen opvoeding die we van te voren uitgedacht hebben, we doen gewoon maar wat. Tot nu toe werkt het, haha.

Laat jij je kind weleens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?

Dat verschilt erg per situatie. Sowieso zo veel mogelijk getroost voor de 6 maanden, maar nu ben ik niet altijd in staat om meteen te troosten. Ook schreef ik hier al een artikel over, dus daar kun je er uitgebreid over lezen!

Ik werd door Stephanie van Thuisblijfmama getagd in haar editie van Mommy Wars, bedankt Stephanie!

1 Comment

  1. Ik denk dat we aardig op 1 lijn liggen met opvoeden. Wel heb ik beide kinderen borstvoeding gegeven. De eerste keer bij mijn dochter had ik wel een heel weeshuis kunnen voeden bij mijn zoon een half weeshuis….
    Soms wou ik dat ik wat consequenter kon zij maar helaas lukt me dat niet…ik moet zeggen dat is niet altijd handig maar ach zoonlief droogt aardig op met zijn ADD en gaat volgend schooljaar naar speciaal.onderwijs in Lelystad vwo….best zwaar om het helemaal alleen te moeten doen de opvoeding aangezien zijn vader er niet meer is…☆ maar we komen er wel vader zal vanaf boven meesturen…
    Prachtige blog Eke..misschien ga ik hier ook iets mee doen

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.