Die gebroken nachten. Ik gok dat de meeste ouders dat het pittigste vinden aan het prille ouderschap. Vond ik wel tenminste, want ik ga niet zo lekker op weinig slaap. Het vervelende vond ik ook dat ik niet zomaar weer in slaap viel en daardoor al snel anderhalf tot twee uur wakker was. Zit jij er nog middenin? Hopelijk kunnen deze tips jouw leven weer wat dragelijker maken.

Slaap zoveel mogelijk

Ik hoor je denken: “Ja, hoe dan??” Als het goed is, slaapt je kindje overdag ook nog wel wat, zeker in de kraamperiode. Probeer op dat soort momenten ook wat slaap te pakken. Die vaat, boodschappen, het stofzuigen en weet ik veel wat kunnen echt wel even wachten. Probeer dat soort dingen te doen als je partner thuis is, zodat je het kunt verdelen. Heb je nog kinderen rondlopen? Tablet of tv is the magic solution. Voel je daar niet schuldig over, het is tijdelijk! Ga ook ’s avonds op tijd naar bed. Avonden doorhalen is nu even niet helpend. Dan maar even niet gezellig samen een serietje kijken of met vriendinnen afspreken. Komt echt wel weer.

Ontspan en doe gek

Deze periode kan een enorme druk op je humeur en relatie leggen. Het is echt het beste om veel proberen te lachen en af en toe even raar of gek te doen. Als ik het even niet meer zag zitten draaide ik keihard (yes, met hoofdtelefoon) Opgekomen van Ronnie Flex (De live-versie op Pinkpop). In mijn eentje een mosh pit creƫren in mijn keuken. Lucht op hoor, haha.

Laat je niet gek maken

Je hebt altijd van die moeders erbij die vol trots vertellen hoe hun kind al doorslaapt. Enorm frustrerend en iets wat je gewoon even niet wilt horen. Laat je vooral niet gek maken door dit soort verhalen, want hun baby doet waarschijnlijk weer iets anders verschrikkelijks wat die van jou weer niet doet. Wordt het je allemaal teveel? Geef gerust aan dat je even geen zin hebt in hun succesverhalen.

Doe het samen

Doe het samen

Als je single mom bent of borstvoeding geeft is deze tip wat lastiger te realiseren, maar in alle andere gevallen: Doe het samen! Als je denkt: “Ja maar hij slaapt overal doorheen en is niet wakker te krijgen”, dan helpt het vast wel als je wat harder in zijn oor praat, in zijn zijde port of desnoods op zijn hoofd slaat. Herhaal dit een week lang elke nacht, wedden dat hij ook gewoon wakker wordt?

Vraag hulp

Is het je echt te veel aan het worden en kom je niet tot rust? Vraag hulp! Echt, doe het. Je bent niemand tot last. Wie wil er namelijk niet even een paar uurtjes op jouw blakende baby passen? Kun jij even bijslapen/shoppen/uitgebreid douchen of weet ik wat. Er zijn echt mensen die je willen helpen, echt.

De klok

Let niet op de tijd tijdens de nachtelijke uurtjes. Ga vooral niet tellen hoeveel slaap je nog kunt pakken als je direct in slaap valt. Dat valt namelijk altijd tegen en je raakt daar alleen maar gefrustreerd van. Het beste kun je op de automatische piloot een luier verschonen, fles of borst geven en dan weer pitten. En snuif tijdens het voeden die heerlijke geur van je baby op, daar doe je het allemaal voor!

Wat is jouw gouden tip om deze pittige tijd door te komen?

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.