Een van de eerste zinnen die onze vierjarige Max zijn poezelige strotje uitgromt als hij net wakker is of uit school komt: “Mag ik een filmpje kijken?”. En man, wat kan ik mij daar aan ergeren! Aan de ene kant snap ik het ook wel. Het is natuurlijk stukken fijner wakker worden en bijkomen van school met Tip de Muis, BarbaPappa en Buurman&Buurman dan je moeder die je uithoort over je nachtrust of schooldag. Maar even kritisch naar zijn beeldschermgebruik kijken kan echt geen kwaad, dus gaan we het maar eens inperken.

2050

Dat inperken komt niet helemaal uit onszelf, maar ook voor een groot deel door de nieuwe campagne van Pearle: “Buiten de Pixels”. Een campagne die ons bewust moet maken van beeldschermgebruik, want uit recent onderzoek blijkt dat bijziendheid in rap tempo toeneemt. Zo is de verwachting dat in 2050 de helft van de wereldbevolking bijziend is. Het zou zelfs de grootste oorzaak van blindheid kunnen worden. Een belangrijke oorzaak is het gebrek aan daglicht en een extra risicofactor is het uren turen naar schermpjes van tablets of smartphones. Wist je dat kinderen die veel buiten zijn minder vaak bijziend worden dan leeftijdsgenoten die dat niet doen? Het is dus een ontzettend goed idee om kinderen minimaal twee uur per dag buiten te laten spelen. Een andere tip: wissel het dichtbij en ver weg kijken elke 20 minuten af.

Buiten de Pixels

Buiten de Pixels

De illustraties op bovenstaande foto zijn gemaakt door Anne Roos Kleiss.

Pearle heeft, voor het eerst, een boek uitgebracht: “Buiten de Pixels”. Het boek is geschreven door kinderboekenauteur Marco Kunst, ge├»llustreerd door Anne Roos Kleiss en gratis af te halen bij een Pearle-vestiging bij jou in de buurt. Het boek stimuleert kinderen (en als het aan mij ligt ook hun ouders) om meer naar buiten te gaan. Dat is naast leuk en gezond ook nog eens goed voor je ogen. Om  kennis te maken met het boek, ging ik samen met Max naar het Amsterdamse Bos voor het 3D-verhaal van “Buiten de Pixels”. Een impressie kun je zien in onderstaande video:

Heb je geen zin of de mogelijkheid om bovenstaande video te bekijken maar wil je toch weten wat er tijdens het grote 3D-verhaal te zien en te doen was? Vanaf de Boswinkel werden we meegenomen voor een wandeling door het Amsterdamse Bos. Tijdens de wandeling werd het verhaal van Buiten de Pixels verteld. Dit verhaal gaat over Finn die tijdens het spelen van een game gehackt wordt. In zijn beeldscherm staat: VOLG HET OOG. Hiermee beginnen ook in het bos de opdrachten. Zo moeten we ogen zoeken, met een verrekijker een woord in de bomen zien te vinden, bloemen plukken en nog heel veel meer. Het was een enorm interactieve wandeling met ontzettend leuke en soms ook pittig uitdagende opdrachten. Max zag naast alle opdrachten zoveel meer en kon dus heerlijk uitrazen.

Schermpjestijd aan banden

Het is dus tijd geworden om het schermpjestijd aan banden te leggen. In overleg met Le Husband hebben we besloten om Max niet te pas en te onpas achter de tv of tablet te zetten. Eerst flink (buiten)spelen en op het moment dat we gaan koken, mag hij even languit op de bank een filmpje kijken. Aangezien we hier van kort en krachtig koken houden, is dit vaak maar 20 of 30 minuten. Eerder grepen we na het eten ook nog wel eens naar het gemak om Max iets te laten kijken, maar ook dat is verleden tijd. Da’s ook stukken beter voor de sfeer aan tafel, want er hoeft niet meer gehaast te worden om verder te kijken.

Hoeveel schermpjestijd heeft jouw kind?

Dit artikel bevat een samenwerking.

1 Comment

  1. Ze mogen allemaal een kwartier op de iPad en nog even tv kijken. Momenteel is het wat meer omdat wij aan het verbouwen zijn en ze niet overal bij kunnen. Maar proberen het wel zo veel mogelijk te beperken. Maar moet wel zeggen dat het in de zomer makkelijker gaat dan in de winter

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.