Als je mij een beetje kent, zit je nu vast te grinniken. Een artikel over sporten? Door jou geschreven? Door de meest a-sportieve vrouw van west-Europa? Euh, ja. Want hoe ik sporten ook haat, tijdens mijn zwangerschap werd mij pijnlijk duidelijk hoe armzalig mijn conditie is. En dan heb ik het nog niet eens over dat iets te curvy figuur van me. Maar wat dat betreft kan ik me goed verschuilen achter het hele Body Positivity-gebeuren. Maar goed, het werd dus tijd om serieus na te gaan denken over sporten na de bevalling.

Slanker en slanker

Zodra Storm geboren was, begonnen de kilo’s van mijn lichaam te vliegen. Als je me een tijdje niet gezien hebt, moet je niet denken dat ik nu opeens kan solliciteren als Victoria’s Secret-model. Maar in de eerste tien dagen viel ik zo’n 17 kilo af, en dat terwijl ik maar een kilo of 11 was aangekomen tijdens de zwangerschap. Ik zag mezelf al slanker en slanker worden en kreeg zowaar zin om te sporten. Lekker makkelijk praten vanaf je kraambed, terwijl de boel down under nog bijelkaar gehouden wordt door de borduurkunsten van de verloskundige. Op een gegeven moment ging het niet meer zo hard, sterker nog, ik viel niet meer af, maar ik was zelfs een paar kilo zwaarder. Ho es even, das niet de bedoeling!

Lui

Lui

Nu had ik naast het fitter worden nog een doel erbij: een paar kilo afvallen. Ik ben altijd wel tevreden geweest met mijn lijf. Tenminste, het is makkelijker om je dat voor te houden, dan om daadwerkelijk iets te moeten gaan doen om af te vallen: sporten. Hetgeen waar ik zo’n hekel aan heb! Hoe dat komt? Ik was nooit erg beweegvaardig en werd met gym altijd als laatste gekozen (en dan nog werd er ruzie gemaakt waarom ik pers√© in hun groepje moest). Daarnaast ben ik ook nog eens zo lui als je je maar kan indenken. Dat doet je conditie en het feit dat ik dol ben op slecht eten je figuur dan ook weinig goed. Maar goed, sporten dus. Deze positieve gedachte in dat kraambed moest ik vasthouden.

Sporten

Tijd om uit te zoeken wat je nu wel en niet mag doen qua sporten na zo’n bevalling, die toch een beste aanslag op je lijf is. Als je denkt dat zodra je kraamverband in de wilgen hangt, je een lekker rondje kunt hollen, moet ik je teleurstellen. Maar wat mag je dan wel doen? En vanaf welk moment?

Een week of twee na de bevalling kun je rustig beginnen met wandelen. Ga nou niet direct meedoen met de Nijmeegse Vierdaagse, maar gewoon kleine stukjes die je steeds langer laat duren. Mijn persoonlijke ervaring is dat je vanzelf merkt wanneer het teveel is.

Vanaf een week of zes a acht mag je fitnessen (zowel kracht en cardio), dansen, pilates, yoga, zwemmen (tenzij je nog vloeit, dan nog even skippen), wielrennen en paardrijden.

Na drie maanden kun je gaan denken aan hardlopen, wintersporten zoals skien en snowboarden, tennis, verschillende balsporten, atletiek en turnen. Skip bij het turnen de trampoline nog even, dat is beter voor je bekkenbodem. Enne, die bekkenbodem, train die goed want daar ben je over een jaar of tien a twintig dankbaar voor. Tenzij je ambieert om een Tena Lady te worden.

Sportoutfit

Sportoutfit

Om het nuttige aangenaam te maken, is het natuurlijk ontzettend leuk om een nieuwe sportoutfit te kopen. Want shoppen is natuurlijk altijd fijn en als je er dan tijdens het sporten leuke kleding aan hebt en een paar blitse schoenen, scheelt dat al een hoop. Nog even over die schoenen, want die behoeven wel even extra aandacht en uitleg. Het is namelijk niet verstandig om de schoenen die je gebruikt om hard te lopen, ook te gebruiken voor een potje tennis. Bij hardlopen beweeg je vooruit en bij tennis vooral zijwaarts, dus heeft deze laatste schoen op andere plekken meer stevigheid ingebouwd. Zoek van te voren dus goed uit welke schoen het beste past bij de sport die jij gaat beoefenen. Voor nu: heel veel sportplezier gewenst!

Dit artikel bevat een samenwerking

1 Comment

  1. Pingback: Mijn zelfbeeld: wat vind ik van mijn uiterlijk en innerlijk? - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.