Lelystad, de plek waar ik ben geboren, opgroeide en nog steeds met veel plezier al 34 jaar woon. Alleen het horen van de naam geeft veel mensen al een nare bijsmaak. Lelystad staat nou niet bepaald bekend om zijn positieve imago, wat mij betreft geheel onterecht. Ik neem je mee in de vooroordelen die bestaan over Lelystad en vertel je waarom wij met zoveel plezier wonen in deze Provinciehoofdstad.

Geschiedenis

Natuurlijk heb jij goed opgelet met Aardrijkskunde en weet je alles al over het ontstaan van Lelystad, toch praat ik je even bij met een lesje Geschiedenis. Het begon allemaal met het aanvaarden van de Zuiderzeewet, dit jaar alweer 100 jaar geleden. De plannen van ingenieur Cornelis Lely zijn akkoord en kunnen worden uitgevoerd. In 1932 wordt de Zuiderzee gesloten door de Afsluitdijk. Vanaf dat moment is de Zuiderzee verleden tijd en het IJsselmeer een feit. In 1942 valt de Noordoostpolder na 6 jaar lang water wegpompen droog. In 1963 begint de bouw van Lelystad. In 1967 komen de eerste bewoners en in 1980 is Lelystad officieel een gemeente geworden.

Negatief imago

Negatief imago

Even terug naar het hier en nu. Je hebt ze vast en zeker, flinke vooroordelen over Lelystad. Misschien uit eigen ervaring, of gewoon omdat je het gehoord hebt via anderen. Een rondje Google leverde mij het volgende op:

 • “Het Stadscentrum is ‘s avonds niet prettig”;
 • “Het is een verschrikkelijke A-culturele stad”;
 • “Ik vind het echt zo deprimerend!”;
 • “Ik zou me er met kinderen niet veilig voelen”;
 • “Het is een groot blok beton, de wegen zijn vreselijk rond Lelystad, het stikt van de lange kruizende wegen tussen onduidelijke wijken door, het centrum is kil en grauw”;
 • “In Lelystad is werkelijk geen kloot te doen. De ultieme Suburbia.”

Mag ik wat vooroordelen ontkrachten? Ik heb me nog nooit onveilig gevoeld in Lelystad, overdag of ‘s avonds. Op het gebied van Kunst en Cultuur worden echt ontzettend leuke dingen georganiseerd, zowel voor jong en oud. Juist met kinderen is Lelystad een fijne stad, omdat er ontzettend veel ruimte is en (op uitzondering in en rond het stadscentrum) de autowegen van de fietspaden gescheiden zijn. Het stadscentrum is wat onhandig, dat moet ik beamen, maar alles wat je nodig hebt is er en als je een dagje wilt shoppen ben je zo in Almere of Amsterdam.

Wist je dat

Ik heb je natuurlijk al helemaal overtuigd dat Lelystad een walhalla is, haha. Mocht je nog twijfelen:

 • De huizenprijzen zijn zeer fijn. Zo kocht ik op mijn 21e samen met Jeroen onze eerste woning;
 • Met de trein ben je binnen 15 minuten in Almere, binnen 40 minuten in Amsterdam en binnen 30 minuten in Zwolle;
 • Lelystad heeft enorm veel groen en wateroppervlak. Als je gek bent op de natuur kun je hier prachtig wonen;
 • Binnen twee jaar gaat Vliegveld Lelystad open, dan vlieg je dus vanuit huis naar je vakantiebestemming!;
 • Lelystad is (op het centrumgebied na) een enorm fietsvriendelijke stad omdat het fietspadennetwerk gescheiden is van autowegen.

Wedden dat je al bezig bent met verhuisdozen zoeken en op Funda aan het speuren bent naar een leuk huis?

Liefde voor Lelystad

Liefde voor Lelystad

Je hebt het inmiddels vast wel door, onze liefde voor Lelystad zit diep. Toen ik vorig jaar via internet op zwart-witafdrukken van woonplaatsen stuitte, werd ik enthousiast. Hoe tof zou het zijn om ook zo’n afdruk te hebben van Lelystad? Deze afdrukken heb je van meer prachtige plaatsen en zelfs ook wereldkaarten in ontzettend leuke uitvoeringen. Zo kun je ze op verschillende materialen zoals canvas, hout en aluminium krijgen, maar ook als kraskaart zodat je kunt krassen waar je al je geweest bent! Ideaal als kado voor een reisliefhebber of gewoon voor jezelf! Wij hebben gekozen voor een afbeelding op hout van ons mooie Lelystad. Vind je hem niet prachtig? Want echt, we zijn trotse inwoners van deze jonge stad en met geen 10 paarden weg te krijgen!

Welke vooroordelen heersen er over jouw woonplaats?

Dit artikel bevat een samenwerking.

4 Comments

 1. Ok ok ok. Maar je hebt me nog steeds niet overtuigd 😉
  Aan de andere kant was Culemborg natuurlijk alleen maar in het nieuws vanwege de rellen tijdens oud en nieuw 2010, het oude zwembad wat affikte en alle autobranden waar inmiddels een beloning voor uitgeloofd is dus tja, ik mag er niets van zeggen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.