Je hoort vrouwen vaak noemen dat er verschil zit in de zwangerschappen die zij hebben “doorlopen”. Helemaal als er verschil in geslacht zit, lijkt het een totaal andere zwangerschap te zijn. Maar ook als dat niet zo is, want ik was immers voor de tweede keer zwanger van een jongetje, kunnen er verschillen zijn. Ik neem je mee in de verschillen tussen mijn eerste en tweede zwangerschap!

Misselijk

Toen ik zwanger was van Max was ik totaal niet misselijk, maar deze keer toch echt wel. Ik moest echt direct wat eten zodra ik uit bed was en dit regelmatig blijven doen. Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik wel heel gevoelig voor geurtjes. In de supermarkt vond ik het zo stinken! En ik ging over mijn nek als ik vlees moest bereiden tijdens het koken. Met mijn tweede zwangerschap had ik daar veel minder last van.

Pokdalig

Ik kan me niet meer goed herinneren of ik een stralende huid had tijdens mijn eerste zwangerschap, maar zo pokdalig als in mijn tweede zwangerschap is het nog nooit geweest, haha. Ik kan wel concealer en foundation gebruiken, maar dan ziet het er alleen maar erger uit!

Geslacht

geslacht

Geen kwaaltje of symptoom, maar bij onze eerste zwangerschap wilden we het geslacht niet weten. Vonden we leuk en romantisch en zo hadden we tijdens de geboorte ook nog een leuke verrassing. Dit keer wilde ik het vooral wel graag weten en Jeroen besloot maar mee te gaan in mijn grillen ;-). Ik vond het de tweede keer een stuk makkelijker om gericht te kunnen shoppen en het kamertje in te richten.

Bekken- en bandenpijn

Dit had ik tijdens mijn eerste zwangerschap ook, maar in veel mindere mate dan tijdens mijn tweede zwangerschap en in een later stadium. Misschien komt het ook omdat we tijdens de tweede zwangerschap al een kind hadden en je bepaalde dingen wel moet, terwijl dat bij de eerste zwangerschap niet zo was. Maar ik ben zeker blij dat Max tijdens de zwangerschap van Storm vier was en zelfstandig, want met een kindje wat jonger is en je nog veel moet tillen, was ik er veel slechter aan toe geweest.

Druktemaker

Toen ik zwanger was van Max genoot ik enorm van alle bewegingen die hij maakte, want dat waren er veel! Hahaha. Niet dus. Het kereltje wat tijdens de tweede zwangerschap bezit had genomen van mijn baarmoeder, die beweegt pas veel! Max stopte abrupt met bewegen als Jeroen of ik een hand op mijn buik legde, deze jongeman ging alleen maar harder tekeer.

Hormonen

In geen van beide zwangerschappen ben ik bruut hormonaal geweest. Ik was juist lief en zachtaardig. Maar janken de tweede keer joh. Om alles! Als ik eendjes in een wak zag kwamen ze al. Zo zielig die arme beestjes in dat koude water! En op tv hoef ik maar iets ontroerends te zien of het gaat al mis. En dat terwijl ik normaal best een koelkast ben, haha.

Cravings

Cravings

Bij Max stouwde ik Milka en Lays Thai Sweet Chili weg alsof mijn leven er vanaf hing. Bij Storm was dat stukken minder, want ik was dol op mandarijntjes! Chocola moet ik weinig van hebben, veel te zoet! Oh, en waterijsjes gaan er eigenlijk ook wel in, haha.

Waar crave jij elk moment van de dag naar, zwanger of niet?

28 Comments

 1. Na chocolate fudge brownie ijs! Dat vind ik het echt het allerlekkerste wat er is.. zou er serieus mee kunnen ontbijten… Maar dat doen we maar niet 😉

 2. Toch bijzonder hoe zwangerschappen kunnen verschillen.
  Goh craving dat hangt af van het seizoen, het weer, ….

 3. Herkenbaar, bij mijn 2de zwangerschap was ik ook misselijk, bij mijn eerste helemaal niet. Idem voor de bekkenpijn. Geloof me, het zal er niet op beteren bij een derde moest je dit ooit willen :p

 4. Ik kan hier nog niet echt over meepraten want ik ben nog nooit zwanger geweest, maar ik vrees dat ik dan ook echt cravings ga krijgen haha …

 5. Haha van een hoop chocola naar mandarijntjes en waterijsjes. Dat is best een goede verandering 😉

 6. Hier weinig echte andere dingen, beide keren dronk ik geen koffie en at veel chocolade. Beide keren wisten e ook niet wat het werd. Ik vond de tweede zwangerschap wel meer iets van at ik er bij deed. tenslotte ging alles rondom jongen 1 gewoon door.

 7. Ijs mocht je mij tijdens de zwangerschap voor wakker maken en dat is gebleven. Las net iemand die stoepkrijt eet nu ze zwanger is, dat schijnt veel vaker voor te komen.

 8. Bijzonder eigenlijk he, dat het zo kan verschillen. Tijdens mijn zwangerschap was ik onwijs verslaafd aan appelsap en waterijsjes

 9. Ik ervoer bij alle drie zwangerschappen veel verschillen. Vooral in mijn fysieke gesteldheid, maar ook dat je het meer de tijd gaf. Leuk om te lezen.

 10. Mij mag je altijd roepen voor chocolade of chips Haha. Tijdens mijn zwangerschap was dit peren.

 11. Cravings heb ik niet elke dag. Er zijn wel dingen die ik lekker vind zoals ijskoffie in de zomer. Sushi houd ik ook van maar echt elke dag dingen heb ik niet zo denk ik..

 12. Oeh, had ik dat maar met mandarijntjes. Haha. Nope, chocola hier. Zwanger of niet. 😉 Hier waren alle zwangerschappen ook anders. Wel wisten we steeds het geslascht. Vind het wel een ‘romantisch’ idee om het niet te weten, maar ik ben te praktisch ingesteld vrees ik.

 13. Wat fijn te lezen dat het goed gaat en je geen last hebt van je hormonen. Mij mag je wakker maken voor de handoff my chocolate crispy cookie. Die vind ik zoo ontzettend lekker, dat ik hem zelfs snacht wel zou kunnen eten.

  • Eke Reply

   Inmiddels zijn de hormonen vol aanwezig
   Maar die chocola idd! Hou op!

 14. Qua misselijkheid en kwaaltjes waren beide zwangerschappen hetzelfde bij mij, maar ik voelde me fysiek beter bij de tweede zwangerschap. En zoals ze in de buik zijn (qua activiteit) zijn ze ook uit de buik ;). Bereid je maar vast voor, haha.

 15. Wat grappig dat je 2 zwangerschappen zo verschillen, lijkt me erg leuk om te ervaren. Mijn cravings zijn erg afhankelijk van het moment, de ene keer zoet en de andere keer zout.

 16. Ik vind eigenlijk heel veel lekker, uiteraard chocolade maar nu na een detox had ik echt alles over voor een mooi stuk tonijn! : )

 17. Het lijkt mij zo bijzonder om een zwangerschap te ervaren. Ik kan stiekem niet wachten tot het zover is. En ben erg benieuwd of ik mij dan in deze zwangerschaps ‘kwaaltjes’ kan vinden 🙂

 18. Wat leuk om te lezen! Ik hoop binnenkort het verschil te mogen ervaren. Ben heel benieuwd 🙂

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.