Je partner en jij hebben besloten dat jullie je kinderwens in vervulling willen laten gaan. Vaak maak je deze keuze vanuit je gevoel, een sterke drang om je gezin uit te breiden. Het voelt goed samen met je partner en je hebt er de ruimte voor. In je hoofd en in je hart. Maar wat verandert er financieel met een baby?

Inkomsten en uitgaven

Het is natuurlijk nooit weg om een beetje inzicht te hebben in je inkomsten en uitgaven. Wij houden zelf een excelbestandje bij waarin we een heel duidelijk overzicht hebben van wat er in komt en er uiteindelijk uitgaat. Zo kunnen we ook zien of we die ene wat grotere aankoop kunnen doen of dat we toch nog even door moeten sparen. Ook houd het je scherp: hoeveel gaf ik de afgelopen maand uit aan boodschappen? Kan ik zo door blijven sparen of moet het maandbedrag naar beneden of iets omhoog?

Verandering

Verandering

Een kind krijgen brengt verandering met zich mee. Ik moest na de komst van Max echt even opnieuw mijn leven inrichten. Niet alleen qua mindset, maar ook op andere vlakken verandert er veel. Bij ons veranderde de volgende zaken:

 • Ik ging minder werken (van 32 naar 24 uur);
 • We kochten een andere auto;
 • Verzekeringen werden aangepast;
 • Er moesten luiers en babyvoeding gekocht worden;
 • De energierekening ging omhoog;
 • Max ging naar de opvang, wat ondanks de Kinderopvangtoeslag ook geld kost en
 • De baby heeft regelmatig nieuwe kleding nodig.

En dan heb ik het niet over alle uitgaven, want in mijn zwangerschap kochten we natuurlijk ook het een en ander.

Minder inkomen en meer kosten

Strikt genomen kun je er van uit gaan dat er minder inkomen is en dat er meer kosten bijkomen. Maar hoe kun je het nu een beetje in toom houden? Maak sowieso een overzicht als je dat nog niet hebt. Het klinkt als een saai klusje waar even wat tijd in gaat zitten, maar het is echt de moeite waard! Check daarna bijvoorbeeld of er zaken zijn waarop je kunt besparen. Doe eens een energievergelijk. Ook als er geen gezinsuitbreiding op komst is, is het echt waard om dit even te checken. Wij betalen nu 40 euro in de maand minder aan energiekosten. Daar kun je toch een flink aantal pakken luiers van kopen.

Maar misschien moet je net als ons een andere auto kopen. Omdat je huidige te klein is of de kofferbak niet praktisch genoeg is voor een kinderwagen.  Je kunt voordat je een auto aanschaft al even checken wat je straks gaat betalen aan je autoverzekering. En ook hierin kun je flinke prijsverschillen verwachten. Het is vaak helemaal niet ingewikkeld en je weet direct waar je aan toe bent. Ook wel zo fijn, toch?

Kortom, neem echt alles even onder de loep. Wie weet valt het dan reuze mee qua inkomensachteruitgang!

Wat was voor jou financieel de grootste verandering?

Dit artikel bevat een samenwerking.

24 Comments

 1. Bij ons viel het eigenlijk wel mee. Omdat ik fulltime thuisbleef hadden we op dat gebied bijvoorbeeld geen kosten. De echte grote kosten met kinderen komen pas als ze naar de middelbare school gaan heb ik gemerkt.

 2. Leuk om te lezen en altijd goed om te weten dat er dingen gaan veranderen in het leven als je ouder wordt en al helemaal op het gebied van financiën

 3. Wat goed dt je dit benoemd en ook aangeeft hoe het bij jou ging, ik denk dat vele hier wat aanhebben.

 4. Oh, die financiële domper. Ik weler stiekem niet aan denken.

  Ik kwam uit een warm gezinnetje, en ben omwille van mijn zwangerschap uit huis getrokken, gaan samenwonen,… Mijn dochter was een verrassing, maar wel een hele fijne.
  Wat financiën betreft was dat voor mij een echte wake-up call. Van mama betaald alles wel, en ik heb altijd alles wat ik nodig heb en wil naar : nu ben ik de mama… een studerende mama…
  Een leerweg van vallen en opstaan zonder al te veel schade! 🙂

 5. Bij ons viel het eigenlijk allemaal wel mee. Ik ben gestopt met werken door het ziekenhuis traject (mijn baas accepteerde het niet), dus wij waren al gewend aan 1 inkomen. En voorheen kocht ik altijd alles voor mezelf terwijl ik nu liever alles voor Sofie koop. Luiers en voeding vond ik wel altijd een grote uitgave, maar gelukkig wordt dat nu steeds minder :).

 6. Wat een goed artikel! En ook super hoe je beschrijft hoe het bij jullie gaat. Bij ons is het inderdaad ook minder inkomen en meer kosten. Maar we redden het prima hoor :). Maar dit zijn natuurlijk wel dingen waar je rekening mee moet houden.

 7. Er veranderd echt wel een hoop. Wij hebben lang een kinderwens alleen nog geen geluk. Maar doe wel zo nu en dan inkopen en heb ook aantal zakken luiers al. En kleding, speentjes.

 8. Ja, dit zijn dingen waar veel mama’s en papa’s niet gelijk over nadenken bij een zwangerschap. Toch is het wel een dingetje om te overwegen en over na te denken. Dit scheelt een hoop gedoe als de baby er is 🙂

 9. Bij ons zijn er binnen 19 maanden twee kids bij gekomen, dus er is zeker financieel een hoop veranderd. Maar wij hebben bijvoorbeeld grotere cadeaus zoals de kinderwagen en het ledikantje van familie gekregen en dit ´hergebruikt´ bij de tweede. Ook veel kleertjes en het speelgoed wordt doorgegeven.

 10. Bij de eerste niet veel maar bij nummer 2 moeten we net voor een grotere auto gaan. Maar voor de rest koop ik veel 2de hands en gebruik ik wasbare luiers. Schilt ook heel veel 🙂

 11. Hier ben ik ook vaak over na aan het denken met oog op de toekomst. Thanks! Fijn artikel!

 12. Ik ging inderdaad ook minder werken na de komst van onze kinderen. En zeker de eerste jaren veranderd er veel in je uitgave patroon. We gaven meer geld uit aan opvang en luiers, maar aan de andere kant gingen we ook minder vaak uit (eten). De balans werd gelukkig zo wel snel gevonden

 13. Lipstickencupcakes Reply

  Baby’s lijken me maar duur hihi. Ik heb ze zelf nog niet dus heb werkelijk geen idee hoe dit mij financieel zou beïnvloeden. Ik zou wel een hoop minder spullen gaan kopen die ik eigenlijk niet nodig ben denk ik.

 14. ik vind de creche en andere opvang echt zo duur allemaal! Als je het allemaal bij elkaar zou optellen hoeveel je daar gedurende de jaren aan kwijt bent, schrik je je rot…. Dus dat doen we dan maar niet 😉

 15. Ik heb geen kinderen dus ik kan niet zeggen wat de financiële verschillen zijn. Mij is altijd verteld dat 1 kind uiteindelijk 1 ton kost haha

 16. Yep, het leven wordt er niet goedkoper op met z’n drietjes :). Maar wel gezelliger, en dat is ook wat waard. Ik ben niet zo van de financiële planning maar denk dat wij vooral verzekeringen echt wel wat slimmer aan zouden kunnen pakken.

 17. Bij mij veranderde ook best veel. Andere auto, meer onkosten. Maar het is t zoooo waard.

 18. Het financiële aspect is inderdaad iets waar rekening mee gehouden moet worden. Ik heb zelf geen kinderen maar zie het inderdaad bij vriendinnen ook wel terug!

 19. Dat minder werken vergeten veel mensen terwijl dat misschien nog wel het meeste scheelt financieel gezien. Ik ging inderdaad ook minder werken, van 4 naar 2 dagen en dat merk je wel.

 20. Ik heb nog geen kinderen dus ben hier (nog) niet helemaal in thuis, maar het is altijd handig om te weten dat toch flink kan besparen op bepaalde zaken. Dat kan natuurlijk ook zonder kleine op komst. Geld besparen is altijd mooi!

 21. Ik raakte destijds mijn – heel goed betaalde – baan kwijt tijdens / na mijn zwangerschapsverlof, maar tegelijkertijd verkochten we ook een auto. Op de een of andere manier doen we het goed zodat we in balans blijven. Ik ben nu langzaam aan weer richting een verdienmodel aan het gaan, maar ik ben nog (lang) niet aan mijn maandsalaris van hiervoor. Toch denk ik dat de waarde van sommige dingen niet in geld is uit te drukken. Dat gezegd hebbende hebben we wel geconstateerd dat het we het nog wat zuiniger aan mogen doen. Dat dan weer wel.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.