We zijn weer een bezoekje bij de Gynaecoloog verder. Zoals je misschien eerder hebt gelezen, gaat het niet helemaal van een leien dakje, dit laatste trimester. Hoe gaat het nu? En wat zijn de vooruitzichten? Hoe voel ik me mentaal? Ik praat je bij in deze kakelverse Preggersupdate!

Afspraak bij Gynaecoloog

Afgelopen dinsdag had ik een afspraak bij de Gynaecoloog. Het afgelopen weekend mocht ik weer urine opvangen, omdat eerder gebleken was dat hier eiwit in zat. Hoewel ik me weer kiplekker voelde, moest dit toch even gecheckt worden. Dus zondag mocht ik 24 uur lang elk plasje opvangen in een prachtmooie jerrycan. Deze mocht ik maandagmorgen direct inleveren bij het laboratorium van het ziekenhuis, zodat dinsdag de uitslag bekend zou zijn.

Voorafgaand aan de afspraak bij de Gynaecoloog word mijn bloeddruk altijd opgemeten en word ik gewogen. Mijn bloeddruk was goed: 100/75. Ik was daar natuurlijk erg blij mee, want een hoge bloeddruk wijst vaak op zwangerschapsvergiftiging, net als die eiwitten in mijn urine.

Uitslag eiwitten

Na een flinke uitloop qua wachttijd was het eindelijk zo ver: we mochten de spreekkamer in! Helaas toch eiwitten gevonden in mijn urine, dus de controles worden opgeschroefd. Vanaf nu mag ik mij elke week melden in het ziekenhuis. Mijn bloeddruk zal goed in de gaten gehouden worden en zelf moet ik ook goed opletten of ik kwaaltjes krijg die “horen” bij zwangerschapsvergiftiging. Je moet hierbij denken aan hoofdpijn, het gevoel van een strakke band hebben om je bovenbuik, tintelende en opgezette handen en voeten, misselijkheid en sterretjes zien. Verder kan ik niks doen om dit te voorkomen, behalve veel rust nemen (ha, daar is deze luilak goed in!) en activiteiten zoals naar de Efteling skippen. Wat jammer, had nog zo’n zin in een rondje in de Python, hahaha.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes

Oh ja, we hadden nog iets. Zwangerschapsdiabetes. Iets waar de Gynaecoloog niet veel mee doet, dat laat ze over aan de Diabetesverpleegkundige. Maar ik kan je natuurlijk wel vertellen hoe het gaat! Ik prik nu sinds twee weken 4x per dag in mijn vinger om mijn bloedsuikerwaarde te controleren. 1x in de ochtend als ik nuchter ben en dan 3x later op de dag, 2 uur na mijn ontbijt, lunch en avondeten. Omdat mijn nuchtere waarde te hoog was, spuit ik nu voordat ik naar bed ga 2 eenheden langwerkende insuline. Dit zou er voor moeten zorgen dat ik nuchter een lagere bloedsuikerwaarde heb. Het lukt me, door het skippen van alle tussendoortjes en enkel te ontbijten, lunchen en avond te eten, heel erg goed om de waarden overdag onder controle te houden. Die nuchtere waarde blijft een dingetje. Want ondanks dat ik dus niets meer eet ’s avonds en 2 eenheden insuline spuit, blijft mijn nuchtere waarde te hoog. Ik mag dus gaan proberen wat er gebeurt als ik 4 eenheden ga spuiten. Ik ben erg benieuwd!

Verder vind ik het bijzonder hoe makkelijk het goed eten gaat. Ik heb gewoon niets meer tussendoor gegeten aan lekkere hapjes en daar ben ik echt wel trots op. Want geloof me, ik ben (of was?) een lekkerbek hoor!

Inleiden

Nog even terug naar die afspraak met de Gynaecoloog… Ik kreeg ook een groeiecho, omdat door de zwangerschapsdiabetes onze knul nog wel eens groter zou kunnen zijn dan de bedoeling is. Hij loopt inderdaad voor op de groei, een week a 2 of 3. Ook dit zal elke week gemeten worden en zo nodig zal er ingegrepen worden. En dan het inleiden. Omdat ik zwangerschapsdiabetes heb, maar vooral omdat ik insuline spuit, zal ik ingeleid worden als ik 38 weken zwanger ben. En hoewel ik dit geen drama vind, want met Max ben ik ook ingeleid en dat is me niet slecht bevallen (haha), is dat toch wel een dingetje, dat dat zo vaststaat. Want over 6 weken is onze knul er dan gewoon, mensen!

Of eerder. Want als het een stuk slechter gaat met de zwangerschapsvergiftiging, zal er nog eerder ingegrepen worden. En dat voelt gek. En benauwend. Ik raak er stiekem een beetje van in de stress want de babykamer is nog niet perfect af zoals ik wil. En het huis is nog niet brandschoon. Hup, aan de bak, zou je denken. Ik raak alleen op dit moment zo “overwhelmed” dat ik even niet weet waar ik moet beginnen. Ondanks mijn vele lijstjes. Ik verlam totaal. En merk dat ik gigantisch labiel aan het worden ben en jank om veel dingen. Ik moet dus even tot mezelf komen en de kalmte terugkrijgen. Dan komt het vast wel goed!

Ik houd jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen!

27 Comments

 1. Oei toch.
  Het komt inderdaad allemaal wel goed. Hormonen zijn op zo’n momenten echte rotbeestjes hè.
  Heel veel succes.
  Inleiden is soms nodig hè, bij mij één keer van de drie en ik vond dat toen niet leuk, maar de risico’s zijn soms te groot!

 2. Het is ook niet niks allemaal! Ik snap best dat je je een beetje overweldigd voelt. Doe ook gewoon rustig aan. En is er eventueel hulp in te schakelen dat iemand je even helpt de boel op orde te krijgen?

 3. Ow wat is je verhaal weer herkenbaar. Waardeloos dat er nu dus ook nog zwangerschapsvergiftiging bij komt!

  Ik herken je gevoel heel erg. Hier (nog) geen zwangerschapsvergiftiging maar wel een hoge bloeddruk (als is ie thuis goed, gelukkig) en zwangerschapsdiabetes…
  Het is zoveel ineens! Daar heb ik ook echt van moeten bijkomen, voor zover me dat lukt. Het overvalt me soms ook nog steeds.

  X

 4. Oohh niet helemaal waar je op gehoopt had… maar wat fijn dat je wel zo goed onder controle staat nu, heel belangrijk.. doe rustig aan en hou moed. Uiteindelijk komt het allemaal goed!

 5. Wat onwijs spannend allemaal om dit mee te maken tijdens je zwangerschap. Ben wel blij om te lezen dat je goed onder controle staat. Hopelijk kan je ondanks alles nog wel van jouw zwangerschap genieten. En heel veen succes met alles!

 6. Knap dat je jezelf (4x per dag!) kunt prikken, ik zou het niet kunnen denk ik, ben bang voor naalden/bloed. Succes met alles!

 7. Wat spannend om dit allemaal zo mee te maken. Ik zou er persoonlijk niet aan moeten denken. Veel sterkte de komende tijd en aan jezelf denken!

 8. Het gaat zekerweten goed komen. het is nu lastiger omdat je met prikken en in je hoofd er nog niet klaar voor bent, dat gaat komen En ach wat maakt het uit dat je kamertje nog niet klaar is. Na de geboorte ligt je kindjes daar de eerste 2-3 maanden toch niet. Hou je taai meis! het komt echt goed

 9. Het lijkt me zo gek om de datum al te weten dat je kindje geboren gaat worden. Heel veel succes met de laatste loodjes!

 10. Spannend hoor, die laatste loodjes. Ik hoop dat je voldoende rust vind en het moeten even kan laten. Geniet vooral ook even van die dikke buik. Het is een bijzondere tijd

 11. Ik zou zeggen… geef jezelf een schoonmaakster cadeau voor het poetsen van je huis 🙂 Je hoeft niet alles zelf te doen he <3

 12. Oh meid, ik dacht laatst te lezen dat je geen zwangerschapsdiabetes had, nu toch wel? Hou vol daar en ik hoop dat het allemaal wat soepeler gaat verlopen de laatste loodjes.

 13. Wat krijg je veel dingen op je dak dit laatste trimester, ik hoop dat je er ook nog een beetje van kan genieten. Heel veel succes de laatste weekjes.

 14. Amylia De Schepper Reply

  Ohhhh gelukkig krijg je goede begeleiding, komt wel helemaal in orde! toi toi!

 15. Ow die hormonen zijn waardeloze dingen. Dat zwangerschapsdiabetes vond ik ook echt niet chill

 16. Ik vond het inleiden echt geen pretje…Maar ik hoor inderdaad van iedereen andere verhalen, ik denk dat ik gewoon pech heb gehad.

 17. Amylia De Schepper Reply

  Olalala dat begint nu wel echt spannend te worden!

 18. Pingback: Mijn bevallingsverhaal: de geboorte van onze zoon Storm - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.