Echt zo cliché, maar deze zwangerschap vliegt voorbij! Aan de ene kant kan ik niet wachten om de baby te verwelkomen en aan de andere kant krijg ik het soms Spaans benauwd, omdat we nog best het een en ander moeten regelen. Het laatste trimester is gewoon aangebroken!

Hoe gaat het met mij?

Laat ik beginnen met vertellen hoe het met mij gaat. In principe oké. De afgelopen twee maanden waren flink roerig, ik ga niet uit de doeken doen waarom, wellicht komt dat later een keer. Het zorgde ervoor dat ik veel stress voelde en dat had ook zijn weerslag op mijn lijf. Ik had veel harde buiken en spanning in mijn nek en schouders. Op een gegeven moment was het zo erg dat ik merkte dat de baby minder bewoog en dat vond ik enorm verdrietig. Het laatste wat ik wil is dat mijn lieve foetus last heeft van zijn moeders perikelen. De Gynaecoloog sprak me ook streng toe en ik heb heel wat afspraken geskipt om bij te komen en te zorgen om zo relaxed mogelijk kon zijn.

Ik heb het gevoel dat deze zwangerschap pittig is, lichamelijk en geestelijk. Maar jeetje joh, wat ben ik elke dag weer blij dat we dit mogen meemaken! Ik kan dus echt, ondanks de ongemakken, echt genieten van alles! Ik ben echt wel een beetje chagerijnig als mijn banden en bekken weer pijn doen, want het gevolg is wel dat ik veel minder mobiel ben en dus niet meer kan doen wat ik zou willen.

Afspraken bij de Gynaecoloog

Afspraken bij de Gynaecoloog

Ik heb er inmiddels alweer twee afspraken bij de gynaecoloog opzitten. Elke keer bof ik toch maar weer dat we even naar de baby gaan kijken met een echo. We hebben al zoveel foto’s! Vorige week was het ook tijd voor de beruchte suikertest. Je moet je nuchter melden bij het Labaratorium en dan laat je je suikerwaarden voor het eerst prikken. Daarna krijg je een suikerdrankje en mag je twee uur lang wachten totdat opnieuw je suikerwaarden geprikt worden. Dit is een check of je zwangerschapsdiabetes hebt. Voor mij wel een spannend momentje omdat er in de familie van mijn moeder veel Diabetes voorkomt. Weliswaar type 1 (zwangerschapsdiabetes valt onder type 2, ook wel ouderdomssuiker en veel voorkomend bij te zware mensen), maar ik ben best een risico met deze achtergrond en toch wel wat overgewicht.

Stiekem vond ik de uitslag wel heel erg spannend om te horen en ik werd ook nog even in spanning gehouden omdat er even overlegd moest worden over de uitslag. Mijn nuchtere waarde was 0,1 mmol te hoog. De tweede waarde (die geprikt is 2 uur na het suikerdrankje) was wel prima in orde. Officieel dus geen zwangerschapsdiabetes, maar wel iets om in de gaten te houden. De komende weken zal dit wat vaker gecheckt worden, maar ik hoef gelukkig niet aan de medicijnen of insuline. Eerlijk gezegd ben ik best geschrokken en heeft het me wel even met mijn neus op de feiten gedrukt. Hoewel ik over de algehele linie gewoon gezond eet en daar dus niks aan hoef aan te passen, ga ik wel opletten met lekkere dingen. Cravings gaan we dus flink minderen en als het lukt mee stoppen! Kan ik mooi vast wennen aan die superhealthy lifestyle die ik na mijn bevalling ga nastreven, haha.

En wat nu nog meer?

Over twee weken mag ik terug naar de Gynaecoloog voor controle en in die weken willen we de laatste dingen gaan regelen. ER moet nog een kinderwagen komen, ik wil de laatste hand leggen aan het kamertje en dan gaan echt de laatste weken in. Volgende week kun je meer lezen over wat er allemaal nog geregeld moet worden en laat ik je zien wat ik nog wil kopen.

17 Comments

 1. Fijn dat je zoveel foto’s hebt van al die echo’s. En goed om te horen dat de suikertest goed is. Maar inderdaad wel even goed op je voedingspatroon letten.

 2. Zwanger zijn valt inderdaad niet mee. Ik had het zelf ook flink onderschat en zeker de laatste periode. Ik had zoveel pijn in mijn bekken dat ik niet meer normaal een rondje kon lopen en dat viel mij zwaar. Daarnaast veel last van mijn longen dus ook veel controles bij de gyn. Leuk daaraan is inderdaad alle foto’s hihi. Ik heb ook een heel plakboek vol. Veel succes met de laatste loodjes, mijn tip, leg jezelf niet te veel op en doe rustig aan. 🙂

 3. Fantastisch dat je zo kunt genieten van je zwangerschap. Er is ook niets bijzonderders dan een kindje in je buik meedragen. Bijzonder en mooi! hopelijk gaat het 3e trimester je helemaal goed af!!

 4. Wat spannend, de laatste loodjes! Wel een opluchting hoor dat uiteindelijk de suikertest toch nog in orde was. Hele geruststelling kan ik me voorstellen!

 5. Wat spannend het laatste trimester, wat fijn dat de test goed resultaat had toch fijn dat we dit gewoon allemaal kunnen testen

 6. Wat een mooie echo gelukkig was de suikertest goed! Succes met het laatste trimester!

 7. Wat fijn dat de test goed is gegaan. Probeer lekker veel momentjes te nemen om vooral gewoon heerlijk te genieten van het hier en nu.

 8. Wat gaat het hard Eke! En fijn dat je geen zwangerschapsdiabetes hebt. Geniet nog even van de laatste loodjes 🙂

 9. Eva van den Bergh Reply

  Wat goed dat je met de gynaecoloog hebt besproken om een aantal afspraken te skippen. Ik heb ooit in een documentaire gezien dat het inderdaad beter is als je relaxed bent tijdens je zwangerschap 🙂

  Even iets heel anders (of nouja, wel deels over dit onderwerp) : is het misschien wat voor je om het youtubekanaal van Sanny Zoekt Geluk te volgen? Zij maakte eerst altijd video’s over geluk, mediteren, etc, en inmiddels is ze zwanger, dus maakt ze daar ook video’s over 🙂

 10. Spannend hoor die laatste loodjes. Ik zou zeggen niet veel uitstellen, maar doen wat je gedaan kan krijgen. Immers je weet maar nooit! Ow ja en tussendoor geniet 😉

 11. Pingback: Zwangerschapsdiabetes: wat nu? - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.