Ik kan mij een campagne van heel wat jaren geleden nog goed herinneren: een schattig, fluffy wit konijntje met mascara op. En natuurlijk bloeddoorlopen ogen. Het was mijn eerste kennismaking met het feit dat er make-up op dieren werd getest. Vandaag vertel ik je meer over mijn ervaringen met proefdiervrije make-up. Yay or Nay.

linksegeitenwollensokkenactivistenrechtsdraaiendebiowinkel-imago

linksegeitenwollensokkenactivistenrechtsdraaiendebiowinkel-imago

Behalve dat de campagne die ik hier boven beschreef wel indruk op mij maakte, beken ik maar meteen dat ik niet van te voren kijk of de make-up die ik aanschaf proefdiervrij is of niet. Ik koop wat ik mooi vind en verder sta ik daar niet bij stil. Diep ergens in mijn achterhoofd heeft proefdiervrije make-up een groot linksegeitenwollensokkenactivistenrechtsdraaiendebiowinkel-imago. Stiekem weet ik natuurlijk dat het hartstikke onterecht is, maar ik heb gewoonweg de tijd niet genomen om mij er in te verdiepen. Daar ga ik nu maar even verandering in brengen.

Feitjes

Even wat feitjes to set things clear: Sinds 2013 mogen cosmetica binnen de EU niet meer getest worden op dieren. Kijk, dat klinkt al goed, maar hoe zit het dan met producten die gemaakt worden buiten de EU? In 2016 besloten dat deze producten die buiten de EU gemaakt worden én op dieren getest zijn, hier niet op de markt gebracht mogen worden. Nou, dat is mooi. Opgelost. Hoeven we niet meer over na te denken.

Helaas is het zoals altijd weer net iets gecompliceerder dan dat het op het eerste oog lijkt. Het kan dus zo zijn het gehele product niet op dieren is getest, maar dat er in je favoriete shampoo, crème of mascara een specifiek bestandsdeel zit waar buiten de EU wel een rat, aap of kikker is gebruikt om het op te testen. Het product is dan natuurlijk niet 100% dierproefvrij.

Handelsverbod

Handelsverbod

Wist je trouwens dat het in China verplicht is om producten op dieren te testen? Een simpele conclusie zou dus kunnen zijn dat alle merken die in China en in de EU verkocht worden, gewoon op dieren getest zijn en dus gewoon hier ook binnenkomen. Gelukkig geldt er een handelsverbod op deze producten, er worden zelfs ladingen teruggestuurd, dus in Nederland is het niet verkrijgbaar.

Wil je er echt zeker van zijn dat de cosmetica die je koopt, dierproefvrij is? Je kunt het zien aan het Cruelty Free-logo (je kent het vast wel, het springende konijntje). Ook heeft blogger Sophie van Naoki.nl een ontzettend handige lijst gemaakt met alle merken die dierproefvrije cosmetica verkopen.

Gewetensvraag

En dan de gewetensvraag: ga ik vanaf nu enkel en alleen dierproefvrije cosmetica aanschaffen? Eerlijk gezegd kan ik geen beloftes doen. De make-up die ik kocht, daarvan is een groot deel sowieso proefdiervrij. Maar hoe het zit met shampoo en andere verzorgingsproducten moet ik nog gaan uitzoeken. Je mag mij erom haten, maar ik wil hier wel eerlijk in blijven.

Ben jij bewust van je dierproefvrije aankopen? Ik hoor het graag!

1 Comment

  1. Pingback: Hoera! 1 jaar EkeBrouwer.nl! - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.