Je herkent het vast wel: je staat voor het schap bij de drogist en je ziet een scala aan reinigings- en verzorgingsproducten staan. Van milk tot micellair water en van tonic tot reinigingsdoekjes. Maar wat werkt nu het beste? Ik heb het voor je uitgezocht en zal je wegwijs maken in de wondere wereld van het reinigings- en verzorgingsritueel.

Reinigen

Reinigen

Het reiningen van de huid, is dat nou echt nodig? Ach, ik zal je tot niets verplichten, maar het is wel zo lekker toch? Ik kan iedereen, man of vrouw, aanraden om vanaf de puberteit, een periode waarin je huid zichtbaar aan het veranderen is, aanraden om te beginnen met het reinigen van het gezicht. Bouw het gewoon in je ochtend- en avondritueel, voor of na het tandenpoetsen.

Maarre, ik draag geen make-up, dus er valt niks te reinigen. Haal maar eens een wattenschijfje over je gezicht met een reinigingsproduct (straks kun je lezen welke) en je zult zien dat er toch echt vuil op je gezicht zit. Dit kunnen dode huidcellen zijn (huidvernieuwing gaat namelijk de hele dag door) en onzichtbaar vuil van buiten (of op je werk, dat luchtcirculatiesysteem uit 1980 wat nog nooit een onderhoudsbeurt heeft gehad). Wist je trouwens dat je sneller puistjes krijgt als je je huid niet reinigt? Je bent overtuigd hé? Maar blijf nog even lezen voordat je naar de drogist rent, want ik ga je nog meer vertellen.

Water

Water

Veel dermatologen en huidexperts geven aan dat de beste reiniging van je huid een product is wat je combineert met water. Die reinigingsdoekjes lijken dus lekker makkelijk, maar eigenlijk smeer je het vuil alleen maar uit. Die cleansing milk of face wash kun je dus heel handig met wattenschijfjes eraf halen, maar probeer dit eens: smeer het op je (droge!) gezicht en masseer een beetje een eind weg (even lekker voor de bloedsomloop) spoel hierna je gezicht af met water. Wat nog even belangrijk is (en dat geldt stiekem ook voor shampoo): een schuimend product is niet per definitie goed. Vaak zitten hier vrij heftige en agressieve ingrediënten in die je beter kunt skippen.

Make-up

Als je regelmatig make-up draagt, is het volgende ook ontzettend belangrijk: een make-up remover is GEEN gezichtsreiniger. Het haalt je make-up weg, maar that’s all. Dus hoe dan ook, het is belangrijk om na een reiniger een tonic of micellair water te gebruiken. Dit zorgt er namelijk ook voor dat de eventuele serum of creme die je hierna opsmeert, beter opgenomen kan worden door je huid.

De juiste volgorde

Duizelt het je al? Ik zal nog even kort de juiste volgorde opsommen:

 1. Smeer je droge gezicht met je (gewassen!) handen in met milk/gel/facial creme  en spoel dit af met niet te warm water;
 2. Draag je make-up? Dan kun je bovenstaande dus ook doen met make-upremovers. Gebruik voor je ogen een oogmake-upremover. Waarom? Doe maar gewoon, als je wimpers je lief zijn:
 3. Nadat je je gezicht afgespoeld hebt met water, reinig je na met een tonic of micellair water. Dit mag wel op een wattenschijfje;
 4. Mocht jij of je huid er behoefte aan hebben, dan kun je een serum aanbrengen. Een serum doet net even wat meer dan een creme;
 5. En als laatste een creme! Jong of oud, echt essentieel hoor!

Mocht je jezelf af en toe extra willen verzorgen, dan kun je voor stap drie er ook voor kiezen om lekker te scrubben en een masker op te doen. Niet vaker dan een keer per week, want dat doet meer slecht dan goed!

Ik hoop dat je ik je een beetje wegwijs heb kunnen maken in de wereld van de gezichtsreiniging. Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het dan zeker weten!

20 Comments

 1. Handig stappenplan. Ik doe al het bovenstaande al vergeet ik echt wel een dag. Ik ben soms gewoon te lui haha

 2. Reinigen van je gezicht is zeker heel belangrijk, al vergeet ik het net als Cassandra ook wel eens een dagje 😉

 3. Heel handig dit! Eigenlijk die ik dit bijna altijd, al ben ik af en toe een beetje lui en sla ik wel eens wat over…

 4. Handige blog! Hier vergeet ik het bijna dagelijks. Ik ben ’s avonds te lui en te moe om te doen heel slecht!

 5. Interessant om te weten! Ik doe altijd makeup remover en daarna onder de douche nog eens met water.

 6. Handig stappenplan Eke! Ik draag zelden make-up en zit soms de hele dag binnen, ik kan zeker beamen dat je huid toch ergens viezig van wordt. Dus dames zeker reinigen je huid is er blij mee.

 7. Goede tips!! Huid schoonmaken is inderdaad super belangrijk
  Ik gebruik sinds een tijdje alleen maar producten van Lush omdat ik best last had van uitslag af en toe dacht ik laat ik Lush proberen!
  En ik ben nu van al mijn uitslag af
  Super fijn de producten van Lush 🙂

 8. Thnx! Ik sla het nog veel te vaak over… zucht!
  Ik heb nu wel een 3-in-1 reinigingswater, en probeer het echt elke avond te gebruiken. Maar ja he… je kent het wel 😉

 9. Heel af en toe ben ik lui en dan gebruik ik die waslapjes die ik ooit bij de Action scoorde 😉 Ik ben redelijk begaan met mijn huid maar dat komt omdat ik best een problematisch velletje heb. Ik gebruik dus vooral zachte ongeparfumeerde producten. Het micelair water van de Hema vind ik top! Voor de diepe reiniging gebruik een een product van lush met een borsteltje….heerlijk verwenmoment!

 10. Goeie tips. Ik reinig elke dag mijn huid. Eerst gebruikte ik enkel cleanser en micellair water, nu gebruik ik ook een tonic erbij

 11. Heerlijk als je je gezicht even kan reinigen. Zelf doe ik dat altijd onder de douche met een licht strubje.

 12. Je bent mijn held en ik buig voor je. Want ik ben dus zo iemand die echt geen flauw idee heeft wat ik in ’s hemelsnaam moet doen behalve wassen met water en zeep (en af en toe wat vaseline als de vellen er écht aan hangen).

  Maaruh, ik heb nog steeds geen idee welk merk of wat dan ook ik moet hebben. Wil je een keertje met me mee als personal shopper en adviseur? 😉

 13. Zo belangrijk! Ik vind het heerlijk om ‘s avonds al mijn make-up eraf te halen en me lekker fris te voelen.

 14. Pingback: Easy Peasy Pretty, Please | Starterkit - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.