Op Facebook volgde ik al een tijdje een Spray Tan-salon in mijn woonplaats. Het leek me enorm leuk om een keer te doen, maar het was er nog niet van gekomen. Vaak doe je zo’n Tan voor een belangrijke gebeurtenis, zoals een bruiloft, en die had ik al even niet gehad. En je zult vast denken: je wilt er toch niet vrijwillig als een oempa loempa bijlopen? Geloof me, dat oranje-effect is zo 2005. Das echt allang niet meer zo.

Voordelen

Wel spraken de voordelen van de Spray Tan mij enorm aan. Ik vind het namelijk verschrikkelijk om in de zon te liggen (lig je daar een beetje, en dan?) en de zonnebank is nou niet het beste idee voor je huid. Ook moet ik met mijn Rosacea enorm oppassen, want roodheden die veroorzaakt kunnen worden door de zon, gaan niet meer weg.

img_20160226_205627

Op de website van Tan Francisco las ik nog meer wat mij over de streep trok:

Het verzorgt en vertroetelt je huid. Daarbij zijn de anti-verouderende eigenschappen van de vloeistoffen niet de enige voordelen: Tan Francisco Spray Tanning verwent je huid met ecologische, dierproefvrije produkten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de gezondheid van zowel je huid als de natuur.

Om een heel andere reden kregen Joyce, de eigenaresse van Tan Francisco, en ik contact (daarover lezen jullie volgende week meer) en tijdens een kennismaking stelde zij voor om mij te Spray Tannen. Leuk!

Voorbereiding

Het is niet handig om spontaan een Spray Tan-afspraak te plannen. Het vergt namelijk enige voorbereiding. Zo mag je uiterlijk een dag voordat je je Spray Tan krijgt nog scrubben, scheren en waxen en is het belangrijk om je huid goed te hydrateren.

Je kunt het beste helemaal “blanco” de tanning ingaan. Dus zonder deodorant, foundation en parfum. Tenzij je graag groengrijze/groengele vlekken wilt, dan zeker doen.

Euh, moet je persé naakt??

Maar goed, het tannen. Je kan dit naakt doen of met ondergoed aan. Ook zijn er in de salon zogenoemde disposables aanwezig als je je ondergoed graag tan-vrij wilt houden. Ik koos voor helemaal in mijn blootje.

Het is best raar om zomaar in je nakie voor iemand te staan die je niet kent, maar Joyce stelt je vanaf het begin af aan op je gemak. Het scheelt enorm dat het niet een enorm strakindemake-upmeteenflawlessoutfit-type is, maar gewoon een hele normale, leuke vrouw (met humor, ook niet geheel onbelangrijk).

Hoe gaat zo’n Spray Tan dan?

Oké, maar nu de belangrijk details! Eerst worden er wat vragen gesteld. Dit om eventuele reacties van de Tan te voorkomen. Het gaat hier om bijvoorbeeld allergieën, medicijngebruik en huidaandoeningen.

Zodra je uitgekleed en op je gemak bent, wordt er een voedende mist over je lijf gesprayt. Hier zit onder andere hyaluronzuur in en zorgt ervoor dat de Tan langer blijft zitten. Een soort primer dus. Met een barriercream worden wat droge plekjes ingesmeerd om te zorgen dat de Tan hier ook egaal, maar niet te sterk dekt.

fb_img_1458743156818

En dan de Spray Tan! Je kunt kiezen uit zes verschillende tinten. Dit is een beetje afhankelijk van je huidige huidskleur en het resultaat wat je wilt. Ik twijfelde tussen een lichte glow of de netterugvanvakantie-tint. Ik koos de laatste, de Dark Tan Chocolat 12%, die heerlijk naar chocolade rook! Dit wordt op dezelfde manier als de mist over je lijf gesprayt. Joyce communiceerde goed in wat voor posities je het best kon staan en het voelde niet vervelend aan.

The Aftermath

Zodra je opgedroogd bent, mag je je aankleden. Doe dit wel in wijdvallende items, anders is de binnenkant van je kleding ge-Tan’t en jij niet. Douche na een uurtje of 8, maximaal. Of niet, zoals ik, maar dan schrik je je de rambam als je wakker wordt. Rachel Hazes to the max zeg maar. Ook is het verstandig om niet op de zelfde dag te gaan sporten (Ha! Eindelijk een reden waarom het niet hoeft!), naar de sauna of het zwembad te gaan of je handen te wassen (dus negeer die OCD even).

Wat ik er zelf van vond

Klinkt allemaal machtig prachtig toch? Wil je ook weten wat ik er van vond? Dat kun je onder de voor en na-foto’s zien. Je ziet geen wonderbaarlijk verschil, maar dat was er echt wel. Dat ligt meer aan mijn matige camera.

20160904_130149   20160904_182520-1

Voor                                            Na

Ik vond het een ontzettend leuke ervaring en ik denk dat ik het nog wel een keer ga doen. Mijn Tan bleef ongeveer een dag of vijf zitten en vervaagde langzaam. Op bepaalde plekken is het snel lelijk, zoals onder je borsten. Dat komt denk ik om je een beha draagt en transpireert en daardoor de Tan ook sneller slijt. Joyce vertelde mij later dat dit kwam omdat ik door de warmte veel transpireerde en omdat ik niet na acht uur de optische bronzer had afgespoeld. Op je gezicht gaat het hard qua slijtage, maar dat komt natuurlijk ook omdat ik mijn gezicht twee keer per dag reinig. Hiervoor worden ook touch-ups aangeboden, handig! Op een gegeven moment krijg je een gevlekte huid. Een deel waar je Tan zit en een deel waar deze weg is. Je moet flink scrubben wil je dit egaal krijgen. Dat is wel even een puntje om rekening mee te houden.

Om de prijs hoef je het niet te laten. Ik betaalde 25 euro voor een full body Tan. Mocht je alleen bepaalde lichaamsdelen willen, dan is dat goedkoper. Ik raad het je aan, al is het maar omdat het effect erg mooi is, je niet in de zon of onder de zonnebank hoeft, thuis niet hoeft te kloten met zelfbruiner en je dit effect in 20 minuten bereikt.

Ik ben erg benieuwd naar jouw Tan-ervaringen, laat je een reactie achter?

Author

Na jarenlang enkel sporadisch mascara en een lippenbalsem gebruikt te hebben, heb ik mij sinds begin 2016 ondergedompeld in de wereld van make-up! Verder ben ik 32 jaar, werk ik als administratief medewerker en heb ik naast mijn liefde voor make-up een groot hart voor High Tea's.

14 Comments

 1. Jaa ik ben fan. Ik doe het regelmatig, voor een feestje maar ook voor ik op vakantie ga omdat ik niet met witte benen de zon in wil 😉
  De na foto geeft je een mooie sunkissed kleur.
  Ik zie wel degelijk verschil hoor op je foto’s.
  Had je nu wel een reden om te gaan of wat het een uitprobeerseltje?

  • Wat leuk! Ik hoor het niet zoveel om me heen, dus leuk dat je het ook doet! Het was een uitprobeerseltje, eigenlijk bij toeval omdat ik de eigenaresse van de salon sprak over iets anders. Maar dat lees je volgende week dinsdag 🙂

 2. Duidelijke verslag! Ik zou die vlekken die kunnen ontstaan echt verschrikkelijk vinden, mijzelf kennende. Ik blijf dus maar gewoon lekker bleke betje denk ik. 😉 Wel super tof dat je het hebt gedaan, je wilt het toch een keer ervaren natuurlijk ( als je er nieuwsgierig naar bent )

  • Snap ik hoor! Als ik echt in bikini had gemoeten had ik er ook van gebaald. En het is inderdaad ook dat ik even wilde weten hoe en wat 😀

  • Dat is inderdaad ideaal en kom je ook niet zo wit aan op je warme bestemming!

 3. Is het aan te raden om dit te doen voor je op vakantie vertrekt? Zo sta je de eerste dagen niet als een melkles op al je foto’s en voel je je ook wat beter in bikini? Of bruin je dan niet verder door het natuurlijk zonlicht?

  • Hoi Kim,

   Joyce van Tan Francisco die mijn Spray Tan verzorgd heeft, gaat jouw vraag beantwoorden!

 4. Hallo allemaal!

  Het fijne van spraytanning is dat het geen speciale reden nodig heeft, het kan het hele jaar door! Egaal bruin en verzorgd in nog geen 20 minuutjes, hoe mooi is dat? Uiteraard ideaal met een vakantie of een feestje voor de boeg, je voelt je meteen geweldig en dat straal je ook uit. Smeer je op vakantie wel goed in, want de tanning bevat geen SPF. Heb je interesse en wil je meer info? Kijk op http://www.tanfrancis.co
  🙂

 5. Hey Kim,

  Een spraytan is ideaal om te doen voor je vakantie! Zo paradeer je goddelijk bruin en zelfverzekerd het strand op. Nice & Yay! Wel goed smeren, want de solutions bevatten geen SPF. Je wordt dus gewoon bruin(er) wanneer je in de zon bent. Ik adviseer wel een tanextender mee te nemen in je koffer, dan is je huid supergevoed en blijf je nog langer en mooier bruin. Ben je geïnteresseerd en wil je meer info of een afspraak maken? Kijk op http//:www.tanfrancis.co 🙂
  Tot zo!

  Groetjes,
  Joyce

 6. Pingback: Eke's week: week 40 met twee keer uit eten, bioscoop en DM! - EkeBrouwer.nl

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.