Ik kan me voorstellen dat je Oempa Loempa-achtige visioenen hebt bij het fenomeen Spray Tan. Ik kan je gerust stellen, dat oranjeachtige effect is ontzettend 2005. Tegenwoordig ziet het er een stuk beter uit en ik was erg nieuwsgierig geworden. Ik probeerde het uit en vertel je er alles over! 

Waarom wil ik een Spray Tan?

Je zult misschien denken: waarom zou je een Spray Tan willen? Ga gewoon de zon in! Nou, dat vind ik dus verschrikkelijk. Dan lig je daar een beetje te liggen. Om nog maar niet te spreken over hoe slecht het is voor je huid. Over de zonnebank helemaal niet te spreken. Ook heb ik een gevoelige huid, lang leve Rosacea, dus die wil ik ook zoveel mogelijk beschermen. En hey, ik vind het nu eenmaal ontzettend leuk om allerlei beautygerelateerde dingen uit te proberen. Dus let’s give it a try! Op de website van Tan Francisco, de Spray Tan-salon waar ik een afspraak maakte, las ik nog meer wat mij over de streep trok:

Het verzorgt en vertroetelt je huid. Daarbij zijn de anti-verouderende eigenschappen van de vloeistoffen niet de enige voordelen: Tan Francisco Spray Tanning verwent je huid met ecologische, dierproefvrije producten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de gezondheid van zowel je huid als de natuur.

De behandeling

De behandeling
De behandeling

Voordat er gestart wordt met de daadwerkelijke Spray Tan, worden er eerst wat vragen gesteld. Dit om eventuele reacties van de Tan te voorkomen. Het gaat hier om bijvoorbeeld allergieën, medicijngebruik en huidaandoeningen.

Tijdens het Tannen mag je helemaal naakt of je ondergoed aanhouden. Mocht je liever niet willen dat je ondergoed vies wordt, dan zijn er ook disposables aanwezig als je het niet prettig vindt om helemaal bloot te zijn. Zodra je uitgekleed en op je gemak bent, wordt er een voedende mist over je lijf gesprayt. Hier zit onder andere hyaluronzuur in en zorgt ervoor dat de Tan langer blijft zitten. Een soort primer dus. Met een Barrier Cream worden wat droge plekjes, zoals je knieën en ellebogen ingesmeerd om te zorgen dat de Tan hier ook egaal, maar niet te sterk dekt.

En dan de Spray Tan! Je kunt kiezen uit verschillende tinten. Dit is een beetje afhankelijk van je huidige huidskleur en het resultaat wat je wilt. Dit wordt op dezelfde manier als de mist over je lijf gesprayt. Tijdens het Sprayen laat de Tanner je weten in wat voor posities je het beste kunt staan.

De voorbereiding en nazorg

Het is niet handig om spontaan een Spray Tan-afspraak te plannen. Het vergt namelijk enige voorbereiding. Zo mag je uiterlijk een dag voordat je je Spray Tan krijgt nog scrubben, scheren en waxen en is het belangrijk om je huid goed te hydrateren. Je kunt het beste helemaal “blanco” de tanning ingaan. Dus zonder deodorant, foundation en parfum. Tenzij je graag groengrijze/groengele vlekken wilt, dan zeker doen.

Zodra je opgedroogd bent, mag je je aankleden. Doe dit wel in wijdvallende items, anders is de binnenkant van je kleding ge-Tan’t en jij niet mer. Douche na een uurtje of 8, maximaal. Of niet, zoals ik, maar dan schrik je je de rambam als je wakker wordt. Rachel Hazes to the max zeg maar. Ook is het verstandig om niet op de zelfde dag te gaan sporten (Ha! Eindelijk een reden waarom het niet hoeft!), naar de sauna of het zwembad te gaan of je handen te wassen (dus negeer die OCD even).

Mijn ervaring en conclusie

Ik koos ervoor om helemaal naakt te gaan, zonder ondergoed of disposables. En eigenlijk is het best raar om zomaar in je nakie voor iemand te staan die je niet kent, maar ik voelde mij meteen op mijn gemak bij Tan Francisco. Het scheelt enorm dat Joyce, de eigenares, niet een enorm strakindemake-upmeteenflawlessoutfit-type is, maar gewoon een hele normale, leuke vrouw (met humor, ook niet geheel onbelangrijk).

Ik twijfelde qua kleur tussen een lichte glow of de netterugvanvakantie-tint. Ik koos de laatste, de Dark Tan Chocolat 12%, die heerlijk naar chocolade rook! Joyce communiceerde goed in wat voor posities ik het best kon staan en het voelde niet vervelend aan.

Ik vond het een ontzettend leuke ervaring en ik denk dat ik het nog wel een keer ga doen. Mijn Tan bleef ongeveer een dag of vijf zitten en vervaagde langzaam. Op bepaalde plekken is het snel lelijk, zoals onder je borsten. Dat komt omdat je een beha draagt en transpireert en daardoor de Tan ook sneller “slijt”. Joyce vertelde mij later dat dit kwam omdat ik door de warmte veel transpireerde en omdat ik niet na acht uur de optische bronzer had afgespoeld. Op je gezicht gaat het hard qua slijtage, maar dat komt natuurlijk ook omdat ik mijn gezicht twee keer per dag reinig. Hiervoor worden ook touch-ups aangeboden, handig! Op een gegeven moment krijg je een gevlekte huid. Een deel waar je Tan zit en een deel waar deze weg is. Je moet flink scrubben wil je dit egaal krijgen. Dat is wel even een puntje om rekening mee te houden.

Om de prijs hoef je het niet te laten. Ik betaalde 25 euro voor een full body Tan. Mocht je alleen bepaalde lichaamsdelen willen, dan is dat goedkoper. Ik raad het je aan, al is het maar omdat het effect erg mooi is, je niet in de zon of onder de zonnebank hoeft, thuis niet hoeft te kloten met zelfbruiner en je dit effect in 20 minuten bereikt.

Voor en na
Voor en na

Heb jij wel eens een Spray Tan ondergaan?

16 Comments

 1. Jaa ik ben fan. Ik doe het regelmatig, voor een feestje maar ook voor ik op vakantie ga omdat ik niet met witte benen de zon in wil 😉
  De na foto geeft je een mooie sunkissed kleur.
  Ik zie wel degelijk verschil hoor op je foto’s.
  Had je nu wel een reden om te gaan of wat het een uitprobeerseltje?

  • Wat leuk! Ik hoor het niet zoveel om me heen, dus leuk dat je het ook doet! Het was een uitprobeerseltje, eigenlijk bij toeval omdat ik de eigenaresse van de salon sprak over iets anders. Maar dat lees je volgende week dinsdag 🙂

 2. Duidelijke verslag! Ik zou die vlekken die kunnen ontstaan echt verschrikkelijk vinden, mijzelf kennende. Ik blijf dus maar gewoon lekker bleke betje denk ik. 😉 Wel super tof dat je het hebt gedaan, je wilt het toch een keer ervaren natuurlijk ( als je er nieuwsgierig naar bent )

  • Snap ik hoor! Als ik echt in bikini had gemoeten had ik er ook van gebaald. En het is inderdaad ook dat ik even wilde weten hoe en wat 😀

  • Dat is inderdaad ideaal en kom je ook niet zo wit aan op je warme bestemming!

 3. Is het aan te raden om dit te doen voor je op vakantie vertrekt? Zo sta je de eerste dagen niet als een melkles op al je foto’s en voel je je ook wat beter in bikini? Of bruin je dan niet verder door het natuurlijk zonlicht?

  • Hoi Kim,

   Joyce van Tan Francisco die mijn Spray Tan verzorgd heeft, gaat jouw vraag beantwoorden!

 4. Hallo allemaal!

  Het fijne van spraytanning is dat het geen speciale reden nodig heeft, het kan het hele jaar door! Egaal bruin en verzorgd in nog geen 20 minuutjes, hoe mooi is dat? Uiteraard ideaal met een vakantie of een feestje voor de boeg, je voelt je meteen geweldig en dat straal je ook uit. Smeer je op vakantie wel goed in, want de tanning bevat geen SPF. Heb je interesse en wil je meer info? Kijk op http://www.tanfrancis.co
  🙂

 5. Hey Kim,

  Een spraytan is ideaal om te doen voor je vakantie! Zo paradeer je goddelijk bruin en zelfverzekerd het strand op. Nice & Yay! Wel goed smeren, want de solutions bevatten geen SPF. Je wordt dus gewoon bruin(er) wanneer je in de zon bent. Ik adviseer wel een tanextender mee te nemen in je koffer, dan is je huid supergevoed en blijf je nog langer en mooier bruin. Ben je geïnteresseerd en wil je meer info of een afspraak maken? Kijk op http//:www.tanfrancis.co 🙂
  Tot zo!

  Groetjes,
  Joyce

 6. Pingback: Eke's week: week 40 met twee keer uit eten, bioscoop en DM! - EkeBrouwer.nl

 7. Pingback: Mijn ervaring met Brazilian Wax - EkeBrouwer.nl

 8. Looijaard Anja Reply

  Hallo, moet je na het sprayen je zelf inwrijven met bijgeleverde “washand”

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.