Elke les weer hing ik aan de lippen van mijn docent Maatschappijleer. Hij kon heel fijn vertellen, vooral over politiek. Vanaf dat moment had ik er grote interesse voor. Waar andere leeftijdsgenoten politiek en hoe dit geregeld was in Nederland vooral saai vonden, begon de wereld van landelijke, maar ook lokale politiek mij enorm te boeien. Thuis hadden we het ook regelmatig over politiek. We hadden een abonnement op een krant en een opinietijdschrift, keken het journaal en andere actualiteitenprogramma’s.

Politieke partij

Ik werd lid van een vrij linkse club, tot enige frustratie van mijn vader. Later stapte ik over naar de Christelijke hoek. Met twijfels tussen Christenunie en CDA. Na het samen met mijn vader bezoeken van een open dag van de Christenunie (met een geweldige rondleiding door de Tweede Kamer), wist ik dat ik me toch meer thuis voelde bij het CDA. Bij het CDA werd ik uiteindelijk Provinciaal Campagneleider voor de landelijke verkiezingen in 2012, waarna ik overstapte op de lokale afdeling. Daar was ik kort fractie-assistent en uiteindelijk bestuurslid.

Inmiddels ben ik onlangs gestopt als bestuurslid. Ik begon het steeds lastiger te vinden om het te combineren met mijn gezin en sociale leven. Ook vind ik duurzaamheid steeds belangrijker en dat is iets wat ik erg mis bij het CDA. Wel blijf ik, vooral lokale politiek, enorm interessant vinden. Ik heb een aantal mensen in mijn omgeving die in de lokale politiek actief zijn en door met hen hierover te praten, blijf ik toch op de hoogte.

Wel of geen invloed?

Toch merk ik dat er weinig jonge mensen, maar zeker vrouwen, actief zijn op het politieke vlak. Ik hoor in mijn omgeving dat mensen het saai vinden of dat ze het gevoel hebben dat de politiek toch wel hun eigen gang gaat. Dat vind ik vreselijk jammer, want mijn ervaring is absoluut anders. Natuurlijk kan de politieke partij van jouw keuze niet zijn hele verkiezingsprogramma uitvoeren. Er zullen immers compromissen gesloten moeten worden, net zoals jij dat zou doen met bijvoorbeeld je partner of kinderen. Maar hoe zonde is het als de besluiten in jouw gemeente genomen worden door grijze, mannelijke 55+’ers? Geloof mij, politiek is echt boeiender dan het lijkt, zeker als het om jouw leefomgeving gaat!

Gemeentepeiler

Je hoeft echt geen Gemeenteraadslid te worden om invloed te hebben op de onderwerpen die jouw stad aangaan. Maar hoe zorg je nu dat je toch invloed hebt op de beslissingen die de politiek neemt? Allereerst door te stemmen tijdens elke verkiezing, landelijk én lokaal. Lees eens wat partijprogramma’s door en volg het nieuws. Laat je niet van de wijs brengen door dat leuke hoofd van die politicus of die populistische schreeuwlelijk. Daarnaast kun je ook buiten de verkiezingen om je stem laten horen.

Participatie kan namelijk op verschillende manieren. Zo zijn er vaste inspreekavonden in jouw buurt of organiseert jouw gemeenteraad een politieke markt waarin jij je ideeën voor jouw stad of directe leefomgeving in kan brengen. Een aantal gemeenten werkt samen met Gemeentepeiler om de burgerparticipatie te vergroten. Een simpele app waarin burgers binnen een aantal minuten antwoord geven op korte vragen. Zo werken zij bijvoorbeeld met een digitaal burgerpanel waarin een vast aantal inwoners hun mening geven over onderwerpen die spelen in hun gemeente. Ook kunnen inwoners meebeslissen en ideeën aandragen voor de omgevingswet, zodat een plan breed gedragen wordt door de inwoners. Ontzettend handig en innovatief, vind je ook niet?

Wat zou jij in jouw gemeente willen veranderen?

Dit artikel bevat een samenwerking.

1 2

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.